
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Electra utvecklar, äger och driver IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept inom varuförsörjning, distribution, IT och detaljhandel i Norden. De erbjuder kundanpassade lösningar och färdiga koncept som skapar förutsättning för lönsamhet i både egen och kundernas värdekedja.
Electra är organiserat i två affärsområden – Electra Retail och Electra Logistik & IT. Konkurrensen inom varje affärsområde är stor, men de båda affärsområdena har också många beröringspunkter på kund- och leverantörssidan som tillsammans gynnar bolaget och dess kunder...
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.

Idag lyssnade jag på podcasten Kapitalet där min kompis Utdelningsseglaren var med. Då han liksom mig bloggar anonymt hade han vidtagit försiktighetsåtgärder och det var en skådespelare som läste in hans svar på frågorna. Rent intervjumässigt fungerade det oväntat bra, det var helt enkelt en duktig skådis som hade engagerats. Det som jag tycker var lite synd var att han inte gick ut med några konkreta siffror, tex på vilken lön han hade när han jobbade. Det tycker jag är en fördel med att vara just anonym att man kan vara öppen med siffror på ett annat sätt än jag skulle vara bekväm med om jag bloggade helt offentligt. Så att både vara anonym och sväva på svaret på frågan vad han hade för lön när man kunde spara så mycket tycker jag personligen gör det lite mindre konkret för lyssnaren. Det fick mig att tänka lite på det här med anonymiteten som jag ibland får en del frågor om. Syftet här är absolut inte att klaga på folk som gjort andra val än mig själv på den här punkten, utan bara att beskriva hur jag valt att göra och varför jag valt den vägen.
Om vi börjar med att dela in ekonomibloggare i tre fack.
1. De jättehemliga. Hit räknar jag de som både bloggar anonymt och håller inne med siffrorna. Hit räknar jag tex Lundaluppen och Petrusko. Här får vi veta fördelningen i portföljen men aldrig om portföljen är värd 5 miljoner eller 50 miljoner. Eller om de återinvesterar 5, 50 eller 95% av alla utdelningar. Eller om familjen spenderar 10 000 eller 50 000 kr i månaden.
2. De halvhemliga. Här är man antingen hemlig med sitt namn och bild eller med värdet på sin portfölj. Dvs antingen är man som mig som är anonym med sin person men öppen med exakt antal aktier och värde i portföljen, lön, hur mycket vi spenderar i genomsnitt etc. Eller så är man som tex Marcus Hernhag helt öppen med sin person men väljer att inte gå in på exakt storlek på portföljen och privatekonomin. Tittar man på totalen på bloggar (och även användare på Twitter) skulle jag säga att denna grupp är överlägset störst.
3. De helöppna. Här har vi tex Oskar "Farbror Fri" Lindberg som regelbundet medverkar i tidningar och TV, ibland med hela familjen, och ändå har publicerat en ganska exakt bild av deras kapital och löpande inte om exakt på kronan hur mycket pengar familjen lägger på barn, transport, boende och mat.
Sen finns det så klart en flytande gräns mellan dessa av mig påhittade grupperingar. För läsaren blir troligtvis nummer 3 mest givande. Medan de som håller till på nummer 1 får vara extra duktiga på att skapa innehåll på annat sätt som inte är så beroende av deras personliga ekonomi (vilket jag tycker både Lundaluppen och Petrusko lyckats bra med vilket storleken på deras bloggar bevisar, även om Luppen är väldigt inaktiv på sin blogg).
Här ska man så klart också välja den nivå som passar ens egen person bäst. Vissa tycker det är kul att få publicetet och vissa andra håller lägre profil.
Redan när jag startade bloggen var jag inne på att det var någonstans kring nivå 2 som passade mig bäst. Valet stod då mot att antingen blogga under eget namn och bild men vara väldigt vag i hur mycket jag sparade och hur stor portföljen var. Eller att välja dagens spår att blogga anonymt men då tack vare det kunna vara helt transparent med såväl all ekonomi, som att jag inte trivdes något vidare på jobbet under perioder etc. Något jag inte hade varit bekväm med om jag bloggat helt offentligt. Jag är också helt övertygad om att siffrorna skapar mer läsvärde för er som besöker bloggen än att få veta om jag heter Anders eller Olle.
Spännande tankar och bra indelning! Skulle jag själv blogga skulle jag göra som du, på nivå 2. just för att kunna vara öppen både med ekonomi men även vara öppen på det sätt som jag tycker du är i resonemang allmänt. Vill minnas att du i en bisats kommenterade lite i vilken riktning du röstade t ex vid något tillfälle.
Jag förstår att du är nöjd med att hålla dig anonym men kan du sakna att få vara med i vissa forum personligen ändå? Får du frågor från typ kapitalet eller likande där de vill att du ska vara med på intervjuer?
Ja jag har fått rätt många (allt är ju relativt, men kanske 10-15 stycken) förfrågningar om att vara med i TV och tidningar genom åren. Men har inte saknat det eller tyckt det varit tråkigt att tacka nej.
Jag har dessutom anonymt kunnat medverka i tex podcast (med egen röst), DI, SVD (med bild bakifrån), Privata Affärer etc. För mig känns det lika kul att kunna marknadsföra bloggen och "Miljonär innan 30" som mitt privata jag.
Hade nog gjort som du, tycker det ger mer respekt än att vara offentlig som person men inte med info.
Visst kan du ljuga och bara hitta på, men jag tror man ser igenom det ganska snart.
Du nämnde Henrhag, han är ju med lite här och där som någon sorts expert som lever på utdelningar.
Hörde någon panel för några år sen där frågan om belåning av portföljen. Han sa då att gå börsen ner så belånar han gärna upp till 30-40%, och sen betalar han av det på ett par månader genom sparande från lön. Han svarade även flytande på någon annan fråga om lön där det framgick att det var ganska normal.
Direkt kunde man då dra slutsatsen att säg att hans lön är bra, säg 30-40.000 netto/månad. Och säg att han snålar rejält och kan spara 20.000. På "ett par månader" kan han då betala av säg 100.000, vilket ger att hans portföljs värde bara är några 100.000... dvs absolut inget man kan leva på utdelningar från. Efter den snabbuträkningen i huvet under tiden jag lyssnade så tappade jag förtroendet. Oavsett hur man vrider och vänder på de siffrorna så är det nåt som inte stämmer.
Då tar jag som sagt hellre anonym person med öppna siffror som kan analyseras av en själv.för att se om det verkar stämma eller inte.
Spännande inlägg och bra kommentarer. Jag bloggar också som #2 men mitt primära skäl är friheten att kunna berätta dräpande historier om mitt floskelmarinerade yrkesliv utan att bry mig om huruvida mina gamla chefer ska hitta bloggen och bara "Vaff...." Dessutom gillar jag att hålla ryggen fri OM jag någon gång skulle behöva (eller av någon anledning, oklart vilken, vilja) gå tillbaka till gängse yrkesliv. Då hade det räckt med en googling på mitt namn för att se att mina avsikter med jobbet kanske är mer av en cash grab än ett ärligt intresse för tjänsten per se. Vad gäller MI30 så följer jag bloggen med lika stort intresse som om hade skribenten varit namngiven. Jag uppskattar också transparensen kring siffrorna. Jag är själv inte lika öppen, men det handlar inte så mycket om integritetsskydd utan mer om att jag inte ser poängen med att sätta exakt krona på innehaven då jag i princip bara har Spiltan Aktiefond Investmentbolag och det händer noll på aktivitetssidan. De som läser bloggen regelbundet förstår ju ändå att min ISK ligger en bit ovan miljonen och en bit innan två (jag åt miljonmiddag för drygt två år sedan och kommer att äta en snart igen inch allah).
Jag tycker faktiska siffror är viktigt om bloggen fokuserar på livsval men det räcker med procent allokeringar om den fokuserar på djup analys av bolag samt långsiktig maximering av avkastning. Detta så länge belåning ej är med i bilden. Är belåning med i bilden vill man gärna se fullständig redovisning.
Nu glider jag ifrån ämnet lite men jag minns att du pratat om skogsbolag som en värdeinvestering. Jag har inte direkt någon affärsbakgrund men undrar vad "belåningsgrad 75 %" på Stora Enso som du har egentligen betyder? Är det satt i relation till det totala värdet på hela aktiebolaget, inklusive skogen? Anledningen till att jag frågar är att jag försöker hitta något bra att investera i om vi får inflation + att räntorna stiger.
Bloggar också som numero 2. För min del är det inte intressant att hålla tillbaka då hela min drivkraft kring sparandet kom från att jag gick i väggen. Det jag sedan upptäckte var så kraftfullt (FIRE, ränta på ränta) att jag vill kunna visa, i detalj, hur vi gör.
Precis som Fru EB är jag också hemlig på grund av att kommande arbetsgivare skall tro att jag främst vill komma in med energi och entusiasm (hihi).
Anonymiteten gör också att man kan vara mer öppen med de mjuka bitarna. Som att gå i väggen och vägen tillbaka.
www.iblandgormanratt.se
Olle: Då jag känner Marcus så tror jag du missuppfattat eller att han uttryckte sig lite slarvigt. Jag har ingen stenkoll på detaljerna i hans ekonomi men vet ungefär hur mycket han jobbar och hur mycket hans böcker sålt. Portföljen är garanterat betydligt större än det du skriver.
Men det gör snarast min poäng starkare. Det blir lätt lite rörigt när man ska säga att man "tjänar helt ok", eller "kan leva på utdelningar" etc när man inte vill gå ut med exakta siffror.
Covid-19: Bra poäng. Handlar det om att ge aktietips och analyser är portföljens utveckling i procent mer intressant än i kronor.
Vet inte om jag missförstår frågan men belåningsgrad på 75% har att göra med hur mycket du som ägare kan låna med aktierna som säkerhet. Dvs i relation till aktiekursen, ej direkt kopplat till skogens faktiska värde.
Haha du ser jag har ingen koll på de där grejerna men tänkte jag skulle sätta mig in det nu. Dock tycker jag beteckningen "belåningsgrad" är missvisande då. I alla fall, hur ser du på min tro på inflation + höjda räntor och har du några vettiga bolag för detta? Skogsbolag och banker? Det skulle vara banker som inte riskerar defaults då alltså..
Jag tycker du gör rätt som håller dig anonym. Det som slår mig när jag läser på Twitter från människor som inte är anonyma är att de inte verkar vara medvetna om riskerna med att skylta med sin rikedom offentligt. Jag har en ganska pessimistisk syn och skulle inte känna mig bekväm med att posta siffror på min portfölj av säkerhetsskäl.
Du som skrev som Anonym kl 9.24 - kan du utveckla? Alla som har en synpunkt får gärna säga vad de tycker då detta är en fråga som känns väldigt aktuell för mig nu, och ännu mer om en kort period. Just nu är jag FI och i slutet av året blir jag RE.
Vad är riskerna med att skylta med sin rikedom offentligt? Jag känner mig själv inte så positiv till en del ur det mänskliga släktet och litar inte på att de inte kommer vilja ta mina pengar ifrån mig. En kompis har tjatat en massa på att få reda på storleken på min portfölj, men jag har inte berättat om den för någon, än så länge. Samtidigt är det något som jag är stolt över och gärna skulle vilja prata om (viljan blir större ju större portföljen blir), men har ännu inte sett det som en smart sak att göra.
Hur skulle du göra om du som jag ville / planerade att resa jorden runt? Man möter ju en hel del människor på vägen och de kanske undrar över ens ekonomi. Planen är att inte komma tillbaka till Sverige.
Stort tack i förskott för input!!!
Norpan
Covid 19: Med högre ränta och inflation brukar man säga att försäkringsbolag är vinnare. Så kanske titta på tex Sampo om du tror på högre ränta framåt.
Överlag bör de flesta bolag klara det rätt bra då man kan höja priserna om inflationen stiger. Fastighetsbolag skulle så klart missgynnas om räntan stiger kraftigt.
Norpan: Det finns några som gillar att lägga upp bild på sina klockor som kostar som en dyrare ny bil etc. Det borde det ju finnas vissa risker med kan man tänka om någon sen ser dig på stan och blir sugen på klockan. Eller åker hem till dig till och med.
Men har aldrig träffat någon i verkliga livet som frågat rakt ut hur mycket pengar jag har. Svårt att tro att folk du möter på en resa ska lägga någon större energi på att nysta i din privatekonomi.
Jag tror att du heter Olle
Ja kanske. I efternamn. Som han skidåkaren som brukade vara i toppen på Vasaloppet Raol Olle.
Reagerade på samma sak i podden att han var helt anonym men ville inte berätta vad han tjänade. Är det så fasligt känsligt?
Jag är så klart nyfiken på vilka som gömmer sig bakom alla alias. Lägger små mentala pussel för att skapa men bild av er. Men tror jag skulle bli besviken om Miljonären "kom ut". Den hemlige och mytiske Miljonär innan 30 är ett mycket bättre varumärke än typ "Olle Andersson, Farsta".
Det jag saknar mest av er hemliga är kanske yrkeskarriären som många är hemliga med. Egentligen inte viktigt så klart men det ringar in en människa. Det har också en bäring i varför man strävar/strävade mot FIRE. Tycker också att det är lite synd att folk är hemliga med sina extrajobb när man lämna ekorrhjulet. Intressant att veta om extrajobbet är föreläsningar på advokatsamfundet eller rycka in på däckfirman när snön kommer i november.
Risken med stigande inflation och räntor är att investerare i början skiftar sina tillgångar bort från spekulativa aktier. Försäkringsbolag håller som jag förstår det hälften av sina tillgångar i aktier? http://archive.riksbank.se/Documents/Rapporter/Ekonomiska_kommentarer/20...
Jag letar alltså efter värdeaktier som kan dra nytta av stigande inflation utan att drabbas av några av de negativa effekterna av höjda räntor.
Vilken podcast var du med i med egen röst?
Promenadpodden hette den.
Jag tror oxä att jag "missuppfattade" vad Marcus menade, och att portföljen bör vara större än så, eftersom siffrorna inte "made sense".
Men poängen är som du säger att det blir virrigt och känns ganska meningslöst att lyssna på när siffrorna inte "make sense".
Jag tycker dessutom det finns en liten kul mystik i anonymiteten. Jag har följt Cornucopia sedan start och minns att det var lite spännande när han beslutade att gå ut som offentlig. Blev lite besviken känsla när det sen visade sig att han var "helt normal"...
Själv kommenterar jag alltid under pseudonym, särskilt då det handlar om ekonomi och personliga saker, eftersom ingen, inte ens närmsta vänner eller familj vet om min ekonomi.
För min del tycker jag att #2 med samma hemlighet som du har känns mest givande. Mi30 (vilket jag gissar inte är ditt dopnamn) tycker jag räcker bra. Det ger en bild av att det absolut går att bli miljonär innan 30 och det är den pushen jag tror att många behöver. De tänker att det är så himla långt till första miljonen och så himla kort till 30.
Vidare så anser jag att det är siffrorna som är det intressantaste, särskilt när en stor del av bloggen handlar om att leva på utdelningar. Då spelar procenten och fördelningen inte så stor roll utan det är innehavens storlek som blir betydande. För Hernhag kan det bli mer en redovisning att han får 4% DA av ett innehav som motsvarar 10% av hans portfölj som är 100% aktier (bara ett exempel). Det säger ingenting, men din redovisning är öppen och bra och det går att kolla enbart på fliken över era innehav för att räkna fram hur mycket utdelning det blir och om det går att leva på det.