Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 maj 2017

Månadsuppföljning - Apslösig April blev inte så illa...

April brukar vara en ganska dyr månad för oss, det är vår och ny säsong vilket innebär att man brukar upptäcka att barnen behöver lite nya kläder. Sen är det ganska vanligt med några födelsedagskalas och/eller dop och så kommer det min egen födelsedag på toppen av det då frun och jag brukar passa på att ta en hotellövernattning med tillhörande middag, frukost och lunch. 

Allt detta trevliga ovan inföll även i år men trots detta så var kostnaderna  förvånansvärt låga. Några positiva överaskningar kom också där frun jobbat hemifrån ett par dagar och äntligen hittat en kollega som är intreserad av att samåka så gick det lite mindre bränsle än vanligt. Dessutom blir ju elförbrukningen blir ju lägre när det börjar bli vår med mindre behov av både värme och artifisiellt ljus. 

Sammantaget slutade kostnaderna för månaden på totalt drygt 15 000 kr vilket är lägre än förväntat även om vissa enskilda kostnader var högre. 

På inkomst sidan så kom det en vanlig nettolön för fru fri på 26 tkr och till det kom denna månad vår hyresintäkt på 3 tkr och utdelninar på 21 tkr viket summerar månadens inkomster till totalt drygt 50 tkr, vilket ger ett kontant sparande på 35 tkr eller 70%:  Till det kommer avsättingen till tjänstepension vilket driver upp det totala sparandet ytterligare några tusenlappar och till cirka 72%. 

Sammantaget är jag väldigt nöjd med utfallet i april och i maj ser vi fram emot lite högre utgifter men också ganska mycket högre inkomster! Hur ser det ut för er andra? Blev april apslösig eller sparsam? Vad har ni för förväntningar på maj? 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 april 2017

Vi måste köpa ny större bil...hjälp oss!

Familjen Fri har sedan ett par år tillbaka haft en praktisk 7-sitsig VW Caddy som funkat bra förr oss men nu känner vi att vi behöver köpa något större. Alla sportaktiviteter gör att vi knappt får plats och vi behöver dessutom högre markfrigång och ska jag vara ärlig så behöver vi också något lite mer ståndsmässigt. Den där Caddyn är ju rätt praktiskt men så där särskillt sexig är den ju inte...Nedan några av de bilar som vi har tittat på...vad tycker du? 

April April....vi behöver ingen ny bil nu eller de närmaste 10 åren. Vår nuvarande Caddy är egentligen en överdådig lyx som vi kostar på oss. Med dragkrok, möjlighet till takbox och en liten men stark dieselmotor så kan den ta oss och omåttliga mängder packning på de mest fantastiska äventyr. 

Ha en trevlig 1:a April Lördag! 

Taggar (blogg): 
1 april 2016

Fredagsfunderingen - Är det verkligen värt det att hålla på att spara?

Ibland undrar jag om det är värt det att hålla på med allt det här sparandet och gnetadet. Man måste ju trots allt leva lite oxå. Köpa en snygg sportbil, bygga en glasveranda utanför huset kanske en pool skulle ju vara härligt. Det enda som krävs är att fortsätta jobba 40+ timmar i veckan istället för att vara fri. Hur svårt kan det vara? Alla andra gör ju så. 

Tänk att få åka till jobbet varje morgon klockan 7 i en supersnygg ny BMW med några hundra hästkrafter och skinnklädsel. Sätta sig och svara på mail och få härligt automatkaffe till första mötet med cheferna. Få träffa en massa "viktiga" människor som också har fina bilar. Kanske skulle man köpa en båt och en sommarstuga också så att man har någonting att göra när vi är lediga om vi nu har tid för vi ska ju åka på några storstadsweekends, en charter till soligare länder (för man kan ju inte lita på det svenska sommarvädret) och så ska vi hinna med en vecka i alperna också. 

Som ni förstås har insett vid det här laget så är det 1:a April idag. Inget av det livet som beskrivs ovan skulle jag ta om det kastades efter mig (Jo OK jag skulle ta sommarstugan och båten och sälja direkt för lite mer pengar i portföljen kan väl inte skada). Vi lever effektivt och sparsamt men också med betydligt större frihet. Vårt nya hus ligger på en plats dit andra åker på semestern, några korta stressiga semestrar vill jag inte åka på men däremot kan jag tänka mig att spendera några månader (halvår eller år) utomlands framgent. Kan även tänka mig att ha en liten lättskött båt men då ska jag också använda den nästa dagligen under hela säsongen inte för att ha nått mer att fixa med. Pool ska vi inte ens börja med, snacka om bortkastade pengar och jobb när vi har så mycket fina vattendrag i detta land. Sportbilar har jag haft och pendlat till jobbet i och även kört på fritiden...så mycket härligare att susa fram på min mountainbike och på skidor eller spark i full frihet. 

Hur ser ni på sparande? Ifrågasätter ni någonsin er nuvarande livsstil, slösaktig eller sparsam? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar