Fantastiska Farbror Fri
Likes
298
Antal inlägg
1266
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 juni

Våra lärdomar - Det handlar om frihet!

Efter medverkan i diverse poddar, radio och tidningar kan jag se på statistiken att det är många fler nya läsare här numera. Det känns väldigt roligt samtidigt som det också sätter en viss press. Jag har nämligen oftast skrivit inlägg om vad som faller mig in för dagen och sakta har de återkommande läsarna lärt känna mig och oss. Nu tänker jag mer på att ge en riktig bild av budskapet vilket inte är lika lätt. Tänkte dock göra ett försök att i några relativt korta stycken sammanfatta bakgrunden till vår resa och huvudbudskapet för denna blogg. 

 • Vår resa mot friheten började på allvar med att vi 2011 realiserade ett av våra mål att spendera 8 månader i Mexiko tillsammans med våra två barn (som blivit tre sedan dess). Den resan bjöd på mycket underbart men också en del utmaningar, mot slutet så hade vi dock hittat något som för oss verkade vara en perfekt rytm. Barnen var på skola/dagis på förmiddagen och vi hämtade dem lagom till det var comida (sen lunch som man äter på eftermiddagen). Därefter hade vi gott om tid tilsammans för utflykter och annat kul. På dagen när barnen var på skola/dagis så gick jag och läste spanska och min fru sökte jobb inför hemkomsten samt köpte en del material att ta med hem för sin hobbyverksamhet. Sammantaget blev detta en perfekt mix av tid att förverkliga sig själv och tid med familjen...istället för som i "vanliga" livet där man ständigt behöver välja. Det gjorde att vi funderade på om det inte skulle gå att leva så alltid. Vi analyserade olika möjligheter (säga upp oss och starta eget, jobba deltid, byta jobb, utbildning etc) men kom fram till att i vår situation så var den bästa vägen frammåt att gå tillbaka till heltidsjobb men sätta undan så stor del av lönen som möjligt för att inom (vad vi då trodde 7-10 år) bli fria från kravet att arbeta för försörjningen. Då vi blev duktigare och duktigare på att leva ett gott liv med små resurser så gick det snabbare och nu 6 år senare så har frun sagt upp sig ett drygt år efter det att jag hoppade av löneslavslivet. Vi vill båda fortsätta att bidra till samhället och vår egen utveckling med olika projekt även framöver med den skillnaden att vi kan välja utan tanke på hur mycket inkomst det kan tänkas ge. Vi har också friheten att vara lediga när det passar och det innebär att vi från och med nu kommer vara lediga tillsammans alla skolov och studiedagar etc. Vi planerar att vara lediga två månader i sommar i Sverige och två månader kommande vinter i Mexiko och inom några år planerar vi att bo minst ett år utomlands.    
 • Frihet och tid är det enda som har verkligt värde - när vi började den här resan och även under vägen så var vi så upptagna med att få ihop de pengar som vi räknat ut skulle krävas varför bloggen under den tiden var ganska fokuserad på ekonomi och sparande. Dock har vi mer och mer förstått under vägen att pengar är mindre viktiga än det filosofiska ställningstagandet att frihet och tid är det enda som har verkligt värde så snart som livets nödtorft är uppfylld. Det har också gjort att bloggen gradvis har förändrats från en "ekonomi blogg" till en "frihetsblogg" där visserligen ekonomi är en förutsättning för frihet men där det är friheten som står i centrum. I denna förändring har också ingått att vi nu ser  förmågan att leva på lite som en långt större styrka än det kapital som vi har accumulerat. 
 • Stora men realistiska drömmar och milstolpar på vägen - det har varit en stor styrka att vi har kunnat enas om en gemensam stor dröm men samtidigt en som vi viste gick att genomföra både för att andra gjort det tidigare men även för att det gick att räkna och planera för det. Sen tar det en stund att åstakomma stora förändringar och man får vara nöjd med att det går i "promenadtakt" det viktigaste är att de små steg man tar varje timme, dag, vecka och månad sakta tar en närmare målet. Samtidigt har vi satt upp mindre mål årsvis där vi bestämmer vad vi vill få gjort men även vad vi vill göra i form av nöjen, resor etc. Det är också viktigt att fira de små segrarna efter vägen och ge sig själv och varandra små klappar på ryggen! 
 • För att välja på riktigt måste du välja bort - en sak som blivit mer och mer tydligt för oss under den här processen är att de flesta (så även vi för 5-10 år sedan) egentligen gör väldigt få riktiga val i livet. Man lever "lagom" på alla områden och har både hus, bil, båt, sommarstuga och åker på chartersemester men hinner egentligen inte med att njuta av något ordentligt för att man ständigt är på väg till nästa grej. Det är också tydligt att många problem löses väldigt ineffektivt när vi ständigt köper nya saker. Vi har för mycket grejer hemma...och istället för att rensa ur så bygger vi ut eller skaffar plastlådor till källaren för all prylar. Vi bygger om köket till i det närmaste restaurangstandard hemma och sen köper vi maten ute eller kör nått i micron. Vi har både sommarstuga och båt för att förgylla fritiden men när semestern kommer flyger vi utomlands. Allt som vi har kostar oss tid med införskaffande, installation, underhåll, städning etc men också indirekt då det betalas med vår arbetstid. Någon vis person har sagt att den moderna människans syselsättning är egentligen "vaktmästare till sina prylar" och det är ett jobb som i varjefall inte jag vill ha. 

För den som vill ha lite mer praktiska tips och tricks för hur vi tänker så förslår jag att du klickar på länken längst upp "ny på bloggen" där jag försökt samla några av de mest matnyttiga inläggen hittils.  Där finns även länkar till de poddar som jag gästat och att lyssna på dem kan vara ett bra sätt att få grepp på filosofin också. 

Ställ gärna frågor och kom med kommentarer nedan, det uppskattar jag stort! 

Vi finns även på:

 • Twitter: @frivid42
 • Instagram:@enkelboning
 • Sharville:Frivid42
Taggar (blogg): 
24 maj

Har du koll på nuläget?

Måndagens inlägg handlade om att skapa ett motiverande mål på lite längre sikt för att förändra livet i en positiv riktning.

Steg två är att skaffa sig koll på pengar och övriga förutsättningar. Detta är en grundbult i förändringen då oavsätt vad man önskar sig så börjar man där man står idag. Koll på pengarna är viktigt att veta hur det förhåller sig med eventuella lån och tillgångar och ännu viktigare hur mycket pengar som kommer in och ut varje månad. 

Vi har använt oss av ett enkelt exceldokument med kategorierna 

 • Boende
 • Transport
 • Mat
 • Kommunikation
 • Barn
 • Egna pengar 
 • = Kostnader 

 

 • Lön 
 • Utdelning
 • Ränta 
 • Övrigt 
 • = Inkomster

Varje kategori har sedan underkategorier för betydande kostnader (tillexempel el, vatten, försäkring för boendet) och sedan en övrigt kategori för alla relaterade småkostnader. Vi har även haft en skrivbok med samma kategorier där vi skriver upp småinköp under månaden och som sedan förs över i excelarket i slutet av månaden. Metoden är inte det viktigaste, man välja det som passar bäst, det viktiga är att skaffa sig överblicken och koll på pengarna. Om du vill åstadkomma en förändring så snart som möjligt så försök återskapa historiska data och vad du har spenderat det senaste halvåret. Om du har stora skulder som gränsar till lyxfällan ska du hantera dessa som om ditt hår brinner eller att du har fastnad med slipsen i dokumentförstöraren. Ta tag i saken direkt och med stor kraft...ingen tid att förlora.  (Här snackar vi havregrynsgröt till frukost, lunch och middag och promenad till jobbet även om det är långt...detta är en kris!!!)

Men livet består inte bara av pengar, det är en massa andra förutsättningar. Vad jobbar du med? Vad har du för utbildning? Har ni barn och i så fall  i vilka åldrar? Funktionsnedsätting eller sjukdom? Trivs ni där ni bor? Har ni gamla föräldrar eller andra släktingar som behöver er? Listan kan göras lång men enligt mig är dessa förutsättningar minst lika viktiga som koll på pengarna. 

När du har koll på ekonomin och övriga förutsättningar i ditt liv så är det dags att sätta ingång och realisera det mål som du satte upp genom att utgår ifrån detta som startpunkt. 

Tänk på att gräva där du står och att ingen har så stor påverkan på din ekonomi och övriga framgång än du själv! 

27 mars

Vi räddar världen en halv mazarin åt gången!

Jag gillar att fika, jag kan skynda mig att göra sysslor som behöver göras bara för att få en halvtimme över att sitta med en kaffekopp och bara vara. När jag blev fri så blev det därför också mycket fika. Efter en tid märkte jag att det kanske hade gått till överdrift och att jag gått på den där fällan igen som säger att mer av något bra är bättre. 

Detta medförde att jag gjorde två förändringar, för det första så började jag minska mitt kaffedrickande till två koppar på förmiddagen och en efter lunch. För det andra så i den mån jag tog något fikabröd eller annat sött till så tog jag en halv. Det är ingen hemlighet att jag gillar gubbfika så ganska ofta blev det kaffe och en halv mazarin mitt på eftermiddagen innan barnen ska hämtas. 

Detta med den halva mazarinen fick mig att tänka på en liknelse med ekonomi och ekologi...och att kanske "halv mazarin" tänket skulle kunna rädda världen.Så som jag ser det så är problemet som gör att ingen lyckas spara pengar och att ingen heller lyckas räkna ut hur vi ska kunna rädda planeten att vi tänker oss att vi inte ska behöva förändra på något. Istället ska vi göra justeringar i margnalen på ett ineffektivt liv och samhälle och på något magiskt sätt via detta rädda världen och vår egen plånbok. 

Sen kör vi fast i en massa detalj diskussioner...är det bättre att köpa kvalitet som varar länge eller billigt? Är det bättre att köra dieselbil eller elbil..Ska man klimatkompensera flygresan? Är verkligen ekomat bättre för miljön? 

I realiteten så behöver vi inte köpa någonting för att rädda både ekonomin och världen det är nämligen så att om vi bara bestämmer oss för att ta en halv mazarin så har vi vunnit super mycket. Om vi bor hälften så stort, om vi kör bilen hälften så mycket, om vi äter hälften så mycket kött och flyger utomlands vart annat eller tredje år istället för varje år. Om vi köper exakt så mycket kläder och saker som vi behöver och inte en grej till så skulle vi troligen mer än halvera konsumtionen av prylar. Detta gör att vi får 50% av inkomsten över till att spara till framtiden eller för att jobba mindre redan idag. Det skulle också effektivt halvera ditt ekologiska fotavtryck. 

Bättre teknik är ju förstås bra men om vi inte ändrar vår grundsyn på hur vi hanterar dessa frågor så kan ingen teknik i värden rädda oss, teknik kan tillockmed sätta oss djupare i problemen. Det finns nämligen något som heter rekyleffekt, vilket handlar om att den som sätter in ett effektivare värmesystem hemma, köper än mer bränslesnål bil eller hittar ett smart sätt att spara lite pengar på matinköpen sedan oftast tar dessa sparade pengar och köper något annat. Detta något annat har en miljöeffekt som i värsta fall till och med är högre än den vinst som gjordes på den ursprungliga effektiviseringen. Om du frågar människor vad de skulle göra om de hade mer pengar så svarar väldigt många "resa" och om denna resa sker till fjärranland med flyg så är det troligt att fotavtrycket ökar efter den initiala besparingen. 

För att implementera "halv mazarin" behövs dock inga stora tekniska framsteg det behövs bara en annan grundsyn. Egentligen en mer naturlig grundsyn nämligen att så väl ekonomi som ekologi handlar om hushållning med begränsade resurser.  

Vad tänker ni andra om detta? Tror ni att tekniken kommer rädda oss eller behöver vi göra egna verkliga förändringar för att rädda världen? 

Taggar (blogg): 
22 februari

Gästinlägg Studenten A - En god ekonomi...

Nedan följer ett gästinlägg från Studenten A som ville berätta hur han på några år under studenttiden byggt upp ett fint sparkapital. Om du också gästblogga hör gärna av dig till mig på mail frivid42@outlook.com

En god ekonomi är inte ett privilegium för de som har vunnit det biologiska lotteriet 

Jag fick mitt ekonomiska uppvaknande för ungefär 2 år sedan. Hade precis fyllt 20 år och börjat studera på universitetet när två av mina nya klasskamrater hade nätbankens hemsidan uppe och pratade aktier, bolag och fonder. Jag frågade hur det gick till och att det såg intressant ut, de började förklara för mig vad de sysslade med och 2 veckor senare öppnade jag mitt konto hos nätmäklaren och då började starten på ett friare liv. Det är omöjligt att beskriva hur tacksam jag är idag för det ekonomiska uppvaknandet som jag fick och hur aktier och sparande skulle komma att bli ett av mina största fritidsintressen. 

Mina två klasskamrater, som idag är bland mina bästa vänner, gav mig värdefulla tips såsom indexfonder, långsiktighet och ränta-på-ränta effekten. De sa att om man inte är särskilt intresserad av börsen är det tidseffektivt och rationellt att månadsvis köpa indexfonder på över 10 års sikt. 

Min mamma hade sparat undan pengar till mig sedan dagen jag föddes, 100kr i månaden i en dyr bankfond (hemska 2%avgift), så jag hade ungefär 22 tusen kronor i den fonden som jag tog ut och satte in på konto hos nätmäklaren. Jag köpte indexfonder för hela den summan men började efter någon månad känna att mitt intresse för marknaden och företag hade fortsatt att växa så jag började köpa aktier istället. Under den här tiden började jag också att läsa aktiebloggar såsom miljonär innan 30, frivid42 (numera denna blogg Fantastiska Farbror Fri), Petrusko och många fler. Jag började att inse att jag som 20åring har en stor fördel med tiden som faktor om jag långsiktigt placerar pengar på börsen för att verkligen få igång ränta-på-ränta effekten. 

Idag två år senare har jag ca 156 000kr på mitt aktiekonto och ett buffertsparande vid sidan av det. Det är kanske inte särskilt imponerande jämfört med många andra i bloggosfären men med tanke på att jag har haft heltidsstudier på universitetsnivå samt egen hyreslägenhet är jag ändå personligen supernöjd över vad jag åstadkommit, utefter de förutsättningar jag haft. Det har varit möjligt med deltidsjobb vid sidan av studierna och stort fokus på att hålla nere dem fasta och rörliga kostnaderna. 

Nu har ni tillräckligt med bakgrundsinformation för att komma till själva budskapet av mitt inlägg. Man behöver inte ha rika föräldrar eller vara ett aktieproffs för att lyckas samla ihop en stor summa pengar när man är 40, 50 eller 60 år. Det är ett förändrat beteende, ihärdigt månadssparande på börsen över lång period (kortare period om du har högre sparkvot) som är svaret. 

Man har byggt upp ett språkligt bruk inom ekonomivärlden där det används avancerad terminologi som gör det nästintill omöjligt för gemene man att förstå, bara för att banker (läs: INTE internetbanker) ska kunna tjäna pengar på informationsövertaget. Ord såsom "placera i vår egen fond, 

Handelsbanken stabil, den har låg risk" används för att lura in privatpersoner i husbankernas egna dyra fonder. När man pratar med personer om sparande och investeringar brukar jag försöka förklara att det inte är raketforskning och att man endast behöver lägga ner ca 2–3 timmar per ÅR om man inte är intresserad överhuvudtaget i börsen. Alltså då månadsvis spara i diversifierade billiga indexfonder. 

Min storebror har sett min förändring och är imponerad av det jag har åstadkommit och en dag frågade han om jag inte kunde placera hans pengar eftersom "jag är så duktig". Jag har reflekterat över det här och just det här gör mig så FRUSTRERAD. Börsen är inte ett ställe för ett fåtal personer som har överlägsen förmåga att placera pengar och skapa avkastning. Det är som att han tror att pengarna jag sparat ihop beror på att jag är besitter någon slags övernaturlig förmåga att köpa aktier. Ungefär 20 % av mitt totala kapital kommer från kurstillväxt + utdelning, 8/10 eller 124 800kr är alltså egna insättningar. För mig som aldrig haft mer än 10 tusen kronor på kontot tycker detta är mycket pengar. Att ihärdigt sätta in den där summan månad ut och månad in, år efter år är det som gör skillnad, speciellt om du börjar med lågt startkapital (detta fungerar tyvärr inte för dig ChansarMest.;) (ChansarMest är en bloggare inom bloggosfären som sitter på en portfölj på mer än 9 miljoner kr, då spelar insättningar på några tusenlappar mindre roll eftersom det har sån liten påverkan på det totala värdet). 

Det är som att vissa personer bara ger upp och lever i sin skuldbubbla för de inbillar sig att det bara är ekonomiutbildade och proffs som kan tjäna pengar på börsen. Hur kan man få de människor som ännu inte fått sitt "ekonomiska uppvaknande"? 

Det är såklart en utmaning men bloggosfären gör självklart ett bra jobb fast det når nog främst de redan invigda. Offentliga personer som Günter Mårder och Nicklas Andersson är enastående förebilder och även poddar som exempelvis PrataPengar och gamla Sparpodden är riktigt högkvalitativa källor för detta uppvaknande jag pratar om. 

Det kan även vara så att människor placerar pengar på börsen av fel anledning. De vill tjäna pengar. Som min kompis så bra uttryckte det "istället ser jag snarare det ackumulerade kapitalet som ett resultat av en beteendeförändring". Att spara pengar är att våga leva för framtiden. Att spara pengar för framtiden betyder inte heller att man inte kan leva i nuet. Folk i allmänhet har någon slags villfarelse att man inte kan göra båda sakerna samtidigt. 

Läs gärna OnkelToms blogg för att få tips på hur man kan skapa ett förändrat beteende mot ekonomisk frihet. 

Slutligen hoppas jag min berättelse av mitt ekonomiska uppvaknande kan hjälpa andra att uppleva samma mentala lättnad som jag känner när jag har en god ekonomi!!

/ Studenten A 

Hej Farbror Fri igen...om du är intresserad av att själv komma igång med dina investeringar så har jag skrivit en guide till att komma igång här. 

Taggar (blogg): 
3 januari

Ekonomiskt summering av 2016...

Kommer att spendera de kommande veckor här på bloggen att summera upp 2016 i olika aspekter och börja fundera och testa lite nya målsättningar inför 2017...hoppas ni följer med på resan:-)

Som jag redan sagt så var 2016 på många sätt ett väldigt bra år för oss. Visst det var inte fritt från utmaningar men det ska man inte heller tro när man har 3 barn och flyttar med familjen till en ny ort. När det gäller ekonomin så var det verkligen ett bra år och där var det dessutom färre utmaningar. 

Den enda motgången ekonomiskt var väl möjligen att vi betalat på tok för mycket skatt då flera av de utbetalningar som jag fick från min tidigare arbetsgivare skattades som "engångsbelopp" vilket innebär högsta marginalskatt detta trots att jag inte hade full lön under hela året. Detta innebär dock att 2017 troligen ger en fin skatteåterbärning då vi även gjorde en skattemässig förlust på försäljningen av vårt gamla hus. 

Trots detta överträffade vi våra högt ställda förväntningar på sparandegrad som uppgick till rundat 75% eller drygt 775 000 kr. Detta sparande inkluderar kontant sparande (410 tkr) avsättningar till tjänstepension och PPM (365 tkr). Det kontanta sparandet kom i huvudsak från lön men även passiva inkomster (utdelning, ränta och hyresintäkter) var till hjälp.  

Nytt för 2016 var att vi satte ett mål att hålla våra löpande konstnader under 22 500 kr i snitt per månad för helåret. Den som känner till vår frihetsplan vet att vi tänker oss att kunna leva på 20 000 kr efter pension och skillnaden mot denna nivå är de kostnader som Fru Fri har för pendling och kläder så länge som hon har med ett reguljärt arbete. Våra kostnader för helåret summerade 263 000 kr eller knappt 22 000 i månaden. Detta inkluderade en del flyttkostnader, en kombinerad flytt och 40-årsfest och en del dubbla kostnader i samband med flytten när vi betalade för två hus. Så på det hela taget så måste vi nog vara mycket nöjda med att vi uppnått och på marginalen överträffat detta mål. 

Börsen fotsatte ju uppåt och avkastningen på vår aktieportfölj summerade till cirka 20% eller cirka 300 tkr (inklusive utdelningar på cirka 75 tkr). Övriga passiva inkomster var hyresinktäkter på 36 tusen och ränta från SBAB  och Lendify på totalt cirka 2 000 kr. Nu är det ju betydligt högre risk att låna ut via Lendify men det är ändå intressant att se hur avkastningen på ett mindre kapital under kortare tid hos Lendify nästan matchade vad jag fick via SBAB på större belopp och betydligt längre tid. (Om du är sugen på att kolla in Lendify öppna ett konto redan idag det går bra att börja med små belopp..(Om du använder denna affiliate länk så får jag en liten slant för att fortsätta jobba på bloggen och andra projekt:-)

Per den 31/12 2016 så såg vår balansräkning ut som nedan. Rundade siffror för att visa att det är indikativa nivåer i vissa fall. Den största "svagheten" är att vi har relativt lite fritt eget kapital och det är också den kategorin som förväntas öka snabbast (500-600 tusen) över de kommande 6-7 månaderna baserat bra inkomster fram till fru fri slutar jobba. Vi har lite funderingar på hur vi ska kunna göra det första halvåret ännu lite bättre sparmässigt återkommer om det. 

    

Privat pension (IPS) och större delen av fritt eget kapital är placerat i aktier hos Nordnet (Affiliate länk) övrig pension går tyvärr inte att flytta. För den som  vill följa våra aktieaffärer i realtid finns vi på shareville som "Frivid42". 

Sammantaget är vi mycket nöjda med det ekonomiska utfallet 2016 och ser fram emot ett 2017 med forsatta framgångar och framförallt mer frihet! Hur gick det för er andra och vad ser ni fram emot under kommande år? 

Taggar (blogg): 
4 oktober 2016

Gästinlägg från Fru Fri - Tankar om ekonomi och frihet...del 1.

Idag har jag ett gästinlägg från min Fantastiska Fru som kommer skriva en serie på 3-4 inlägg här på bloggen om frihet och ekonomi. Första inlägget nedan är en presentation. Hoppar ni gillar det och kommentera gärna vad ni vill höra mer av. 

 

Hej all bloggläsare jag heter Fru Fri! 

 

Jag har alltid varit av den förnuftiga sorten när det gäller val av studier och arbete och jag har mest gått på förnuft istället för känsla. Det var med andra ord ganska naturligt att jag efter samhällsvetenskapligt program på gymnasiet valde att studera företagsekonomi på högskolan eftersom "det var mest troligt att det skulle ge ett jobb".  Mycket riktigt så hade mitt förnuft ganska rätt. Efter min utbildning så har jag alltid haft jobb, i olika branscher och företag och om jag ska hitta någon röd tråd i mitt brokiga arbetsliv så är det i globala företag och koordinerande roller.  Ironiskt nog blev det aldrig inom företagsekonomi.

 

Trots att jag alltid varit en uppskattad kollega på jobbet och alltid fått höra att jag gör ett bra jobb,  har jag alltid känt mig på helt fel plats och aldrig riktigt hittat någon mening med mina arbeten.  Redan under mitt första "riktiga" jobb  började jag fundera på om det var så här livet skulle se ut, stiga upp, klä på mig, gå till jobbet, gå hem från jobbet osv. 5 dagar i veckan.  En arbetsmyra som arbetade åt någon annan. Här någonstans väcktes mina första tankar om att få vara fri och inte vara i någon annans bojor dag ut och dag in.  Det som jag har uppskattat och uppskattar allra mest med ett "vanligt" jobb är kollegorna, är det något jag har gillat med mina arbetsplatser så är det alla roliga och positiva kollegor som jag har omgett mig med! 

 

 Med den plan vi har idag så är jag väldigt nära att vara fri en arbetsgivares bojor, att kunna bli min egen och få göra sånt jag drömmer om i min egen takt. Nu när det börjar närma sig (ca. 9 månader kvar) så är det med skräckblandad förtjusning,  äntligen kommer jag att få välja med känslan och hjärtat i de "arbeten" jag åtar mig.  Samtidigt som det känns otroligt kul och spännande så är det också lite skrämmande. Skrämmande  eftersom jag inte riktigt vet hur det kommer, det blir en helt ny situation att förhålla sig till. Ser dock att det har gått väldigt bra för min man så det ska nog inte vara något problem för mig. Ofta när jag sitter på jobbet skickar han (lite elakt) bilder till mig där den röda kaffekoppen figurerar. ;-)

 

Så vad är mina hjärtesaker och vad vill jag i frihet ägna min "fri"tid åt? Allt som har med färg och form att göra. Jag driver sedan några år tillbaka en hobbyverksamhet (väldigt liten skala) tillsammans med min syster inom återbruk och design. Jag är en loppisfantast som gillar utmaningen att försköna med små medel och skulle vilja lägga mer tid på det och även lära mig mer om renovering så att vi kan applicera det på vårt hus. Mitt fotointresse skulle jag vilja bygga vidare på, utveckla och finslipa det så att jag kanske ta några uppdrag eller fota åt FF kanske ;-) när andan faller på. Jag tycker om att sy och har en hel del idéer i mitt huvud som jag bara längtar efter att få ta tag i. Jag ser fram emot att min kreativa sida som älskar färg och form äntligen ska få ta det utrymme som det förtjänar!  

 

Det var en bit av mig, kommer kanske mer inom kort. Ge gärna tips på vad ni skulle vilja veta mer om.

Taggar (blogg): 
28 juni 2016

Ekonomi fungerar som en cykeltur - det hårda arbetet först sen belöningen!

Ekonomi är många gånger ganska abstrakt därför blir jag så glad när jag hittar paralleller mellan ekonomi och livet i den verkliga världen.

En sådan är den cykeltur som jag ibland tar på lunchen vilken bär mig några kilometer hemifrån:

 • Den första etappen är upp på ett berg på skogsvägar och stigar. Det är en ganska kraftig stigning och när jag väl är uppe så är jag 700 meter över havet jämfört med 150 eller så i "byn". Jag gör inga rekordtider uppför men när jag kommer upp är jag lite svettig och det bränner lite i benen. Detta kan liknas vid den anstränging och det fokus det tar att bygga upp kapitalet för ekonomiskt frihet, det är inte plågsamt men kräver lite fokus.
 • Sen kommer belöningen, i ryggsäcken har jag nämligen den egenhändigt fixade matsäcken, en flaska vatten, en termos med kaffe och något gott till kaffet. Sittande med benen utöver en klippa bland höga träd där fåglarna kvittrar och med vacker utsikt får jag nu äta min mat och ta min fika som smakar extra gott efter en liten ansträngning. Jag sitter kvar ett långt tag och njuter av maten och fikat och sen funderar jag på att vända hemmåt. Detta kan liknas vid fasen när man börjar bygga upp lite kapital, stressen lägger sig och du börjar helt plötsligt få belöningar. Man är extra glad och nöjd över belöningarna eftersom man har fått anstränga sig lite för att ta sig dit...man är förtjänt av detta.   
 • Eftersom cyklingen hittils i stort sett bestod av en enda lång stigning så forsätter belöningarna. Nu får jag nämligen glädjen att susa ner för backen och känna vinden i håret. På lagom utmanande stigar och vägar slår denna känsla allt som jag någonsin känt i motoriserade fordon. Denna etapp kan liknas med var jag befinner mig just nu i livet. Som ekonomiskt fri behöver jag inte längre trampa för att ta mig fram. Däremot så vill jag ha lite utmaningar och väljer därför att inte cykla på den jämna asfalten utan istället i skogen där jag måste koncentrera mig. Njuta av utmaningen men inte krökas av den. 

En liten cykeltur på lunchen kan på detta sätt illustrera vägen fram genom ansträngningen till belöningen som man får på vägen mot ekonomiskt frihet eller tidig pension. Detta är raka motsatsen till vad vi ser omkring oss i ett konsumtionsdrivet samhälle...spendera första betala sen...

Var befinner du dig på cykelturen? Har du inte börjat...i uppförsbacken...vid matsäcksstadiet eller i det behagliga nedförslutet?

Taggar (blogg): 
2 maj 2016

Vi gör aldrig ekonomiska misstag!!!

Nu tror ni säkert att vi har fått storhetsvansinne (och ni kan säkert har lite rätt) men det är inte vad detta inlägg handlar om det handlar istället om medvetenhet om vad man vill i livet. Vi lever vårt liv långt ifrån maximalt sparsamt och det händer att vi till och med begår sådana "sparsynder" som att köpa en kaffe på stan, köpa nya kläder trots att de gamla inte har ett enda hål eller betalar för streamingtjänster och spotify. Ungefär vart tredje år sätter vi oss dessutom på ett flygplan för att flyga till en annan kontinent.

Men inget av detta är misstag och när vi väl har beslutat oss så grämer vi oss inte en sekund över kostnaden. Det är just detta som är styrkan i att bygga in effektivitet och sparsamhet i livets naturliga flöde. Att slentrianköpa något finns inte på vår karta längre men ändå kan vi från tid till annan ta beslut om att köpa något som inte är nödvändigt "bara för att" och de gångerna ser vi det inte som något misstag. Istället blir det en möjlighet att förgylla livet. 

På alla andra av livets områden gör vi misstag minst lika ofta som andra, vi råkar hälla för mycket salt i maten, bli lite onödigt arg på barnen när de är jobbiga eller tappa telefonen i golvet och snubbla i trappen....men ekonomiska misstag är förpassade till historien. 

Hur känner ni kring detta? Faller ni fortfarande dit och gör ekonomiskta "misstag" eller är även de slösaktiga besluten grundade i medvetna val? 

Taggar (blogg): 
8 april 2016

Fredagsfunderingen - Vad kan riktad reklam säga om världen?

Det är idag väl knappast okänt att det lagras massor av information om oss av olika sökföretag och andra leverantörer av tjänster online. Hos e-handels företagen så har de ju verklig info om vad du köper och olika företag skickar mig erbjudanden om allt från liftkort till kontaktlinser och TV-serier på DVD detta är inte nödvändigtvis saker som jag just nu är intresserad av att köpa men defakto saker som jag köpt vid något tillfälle varför det kan tyckas relevant. Många säger också att denna riktade reklam är mer effektiv då vi trots allt stör oss mindre på denna än den reklam som vi får tillexempel via TV som är "one size fits all" och kan vara för saker som man har noll intresse för. 

Men mer intressant är vad man får för reklam via google då den bör baseras på tidigare sökningar. Eftersom jag shoppar väldigt lite både online och i verkliga livet så sker större delen av mina sökningar på olika begrepp relaterade till finans, ekonomi, sparande och dylikt. Vad får jag då för reklam? Nästan uteslutande får jag reklam för olika företag som erbjuder lån till mer eller mindre oförmånliga räntor och avgifter. Alltså googles statistik måste visa att dem som söker på ekonomiska termer oftast gör det då de är i trubbel  och behöver ett lån från en "alternativ = dyr" långivare? Eller missar jag något?

Har tidigare funderat på att ekonomi är något som de flesta verkar fundera på endast när pengarna är slut. Vi får spartips på "årets fattigaste dag" för att överleva sista helgen innan lön..och i lägre utsträckning råd om hur vi ska se till att pengarna aldrig någonsin tar slut igen. Att man får erbjudanden via google att låna pengar om man söker på eknomiska begrepp så borde ju det bekräfta denna tes...för google kan man säga mycket om men knappast att de brukar vara korkade. 

Vad tror ni? Stämmer det att de flesta bara funderar på eknomi när det är kris? Eller har google i detta fall helt fel?

 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (189)
Sep (14)

Taggar