Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1452
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 januari 2017

Portföljen är klar - för nu!

Innan jul skrev jag om att jag ville göra om portföljen så att den tar lite mindre av min tid och samtidigt kanske förbereda den lite bättre för uttagsfasen. Nu är portföljen klar för "nu" vilket innebär att jag inte planerar att titta på den förrän i slutet av januari. Ända undantaget från detta är om jag via annan media får veta att någon större börskrasch (typ kinafrossa, trumpfrossa, brexitfrossa eller liknande inträffar) då jag kommer gå in och använda mina likvider för att öka upp i vissa av mina innehav som fortfarande är underviktade jämfört med min målnivå (framförallt de tre investmentbolagen) 

Lagom till denna månads uppesittarkväll får jag dessutom min största löneutbetalning någonsin då jag får mitt avgångsvederlag från tidigare arbetsgivare så nya likvider in då. En del av dessa ska självlart sättas i arbete. För närvarande är fördelningen 79 % aktier hos Nordnet (affiliate), 4% investeringar i privatlån hos Lendify (affiliate) och 17% likvider fördelat mellan depå hos Nordnet och sparkonto hos SBAB. 

Jag letar även efter en spelare i den här positionen (lampan nedan) för att kompletera "Energilaget". Förnyelsebar energi, gärna med exponering utanför norden, ska vara utdelande...några förslag från er läsare? 

Nu kan ni förhoppningsvis inte räkna med några fler portföljuppdateringar före den 24:e och uppesittarkvällen...Dock kommer bloggen fortsätta att leva och det kommer troligen bli en hel del kring "personligt entreprenörskap" och "att ta sig ur ekorrhjulet". Kommer även en bokutlottning framgent men återkommer om det inom kort:-). Dessutom blir det mer från Fru Fri....

Hur går det för er med portföljerna, några stora förändringar inför det nya året eller samma samma?

Taggar (blogg): 
29 april 2016

Fredagsfunderingen - Att lära av naturen!

Hur gärna vi än verkar vilja ignorera det så lever vi forftfarande i och av naturen. Dock är det väldigt lätt att glömma när man lever en modernt liv med arbete på kontor, transport i bil och promenader på asfalt. Detta gäller alldeles speciellt den som bor i en storstad men även på landsbygden är vi (tyvärr) ganska skyddade från naturen. Min upplevelse kan dessutom vara att för den moderna människan så upptäcker man bara naturen när den är ett problem, när det regnar på väg till jobbet eller när det är halt på gatan på grund av snö och is. 

När man som jag är fri så lever man mer i och med naturen. Man går ut om det är soligt och in om det blir tråkväder och upptäcker hur många vackra dagar vi faktiskt har i detta land där alla klagar på vädret. Man upptäcker hur mycket jobbigare det är att cykla uppåt än nedåt med cykelkärran på väg till skolan eller återvinningscentralen. Jag får därmed mer respekt för det bränsle som vi annars tankar i bilen och som drar inte bara oss själva utan även vår plåttron upp för backen utan minsta ansträngning. För den som vill öka sin respekt för energin som finns i en liter diesel så testa att putta din bil 2 mil vilket är så mycket som vår ganska stora 7-sitsiga VW Caddy går på en liter diesel.

Om man promenerar över stock och sten i naturen istället för på plan väg och upptäcker hur varierande och härligt underlaget är men även hur man hela tiden måste vara på helspänn för att inte trilla omkul i en grop eller på en rot. Andra exempel kan vara att testa på att odla själv eller hugga ved. Det ökar respekten och förståelsen för naturens styrka och samtidiga bräcklighet något som jag tror att vi skulle må bra av att påminna oss själva om ibland så att vi lever med och inte mot naturen.  

Hur påminner du dig själv att du lever i och av naturen? Vilka är dina härligaste och jobbigaste naturupplevelser? 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar