Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 juni 2016

Favorit i repris - Är du en gnällkofta?

Detta inlägg är en favorit i repris från min gamla blogg frivid42 och kommer från våren 2014 men är lika relevant idag. Återpublicerar på förekommen anledning efter denna "gnäll recension" av Joel Bladh´s mycket bra bok. Nu följer det gamla inlägget!! 

Mr Money Mustache, antagligen världens mest lästa och bästa bloggare på ämnet "early retirmement" använder sig av det egna begreppet "Complainypants".

Detta är ett så bra uttryck att jag skulle vilja försöka införa det i svenskan och föreslår därför begreppet gnällkofta. Fritt efter det redan existerande begreppet "offerkofta

Vad är då en gnällkofta? Jo om du t ex så fort du hör att det går bra för någon annan försöker hitta hålen i strategin, varför kommer personen snart att misslyckas och varför är det helt omöjligt för dig och andra att åstadkomma något liknande. Istället för att försöka lära sig något av den som lyckats och sedan anpassa dessa lärdommarna till sin egen situation väljer man att klaga och därmed inte behöva ändra något i det man själv gör.

Ett exempel är när personer går in på bloggen "miljonär innan 30" och gnäller på att han inte köper ekologiskt kött...men den som är fri från skuld kastar första stenen. Miljonären har ingen bil, kastar ingen mat och har en betydligt lägre andel kött i sin diet än de flesta. Man gnäller på miljonärens miljöengagemang istället för att fokusera på vad han faktiskt lyckats med med och hur man själv kan ta lärdom av detta.   

Ett annat exempel från min närhet där många personer sätter sig i mycket prekära situationer med dubbla bostäder, nya bilar, telefoner, hästar, hundar etc. och sen klagar på att det är tufft ekonomiskt och skyller detta på låg lön eller på "samhället". Trots att situationen är i allra högsta grad påverkbar så väljer man att sätta sig i en offerroll och vara en gnällkofta.

Hur vet du om du är en gnällkofta? När du hör om någon som lyckats springa en mil på rekordtid, lyfta en rekordtung vikt, gjort en drömmål eller lyckats bestiga ett berg och inte minst någon som nått sina ekonomiska mål. Någon som har sparat en miljon, någon som har sparat pengar för att sedan resa jorden runt eller någon som betalt av hela sitt bostadslån eller kanske till och med är ekonomiskt oberoende. Ser du då dessa personer som inspiratörer oavsett om du själv har samma mål och möljligheter eller börjar du direkt kritisera dem....om det senare är sant är du sannolikt en gnällkofta.

Ska erkänna att jag ibland kommer på mig själv som gnällkofta men då är det bra att veta vad det är som har hänt med ens inställning och genast justera. Man har mycket mer att vinna på att se positivt på världen och se alla som lyckas som inspiratörer än att se på världen från ett negativt perspektiv och att fokusera på alla hinder.

Hur är det med dig är du en gnällkofta? I så fall när?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar