Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 mars 2016

Veckans lästips, Yes! Varför köper vi det vi inte behöver?

Detta är en bok av Katarina Bjärvall som har många strängar på sin lyra men kanske för den breda publiken är mest känd för sina böcker om konsumtion där hon även förekommit i radio och TV och diskuterat dessa ämnen.

Den här boken är en läsvärd, intressant och grundlig genomgång av vad det är som får oss att konsumera på en nivå som varken vi eller miljön mår bra av trots att vi egentligen vet att detta är destruktivt. Den tar praktiska exempel från personer inom olika samhällskikt och innehåller några citat som visar på "sjukdommen" tydligare än någon vetenskaplig text.

  1. Hur till exempel en familj tycker "egentligen är det så att ju mer vi reser desto mer press sätter vi på dem som har ansvar för att ta fram bättre miljölösningar. Ju mer vi flyger, desto mer vill till exepel flygbolagen optimera sin energiförbrukning. Så på sätt och vis hjälper vi till"  
  2. Eller en annan familj tycker att lägenheten i stan är praktiskt för "det är varmt och gott inne med en temperatur som ligger stabilt på 21 grader och avsett hur vinterstormarna ryter och att kunna åka och handla utan ytterkläder. -det är bara att ta hissen ner i garaget och hämta ut familjens bil och rulla nedför backen till gallerian" 

För mig är dessa två exempel starka för hur världsfrånvända den bortskämda svensken egentligen är...att gå i t-shirt inne, ta bilen några hundra meter till köpcentret för att det är kallt ute och flyga till Thailand är en bekvämlighet vi kan kosta på oss samtidigt som utsläpp relaterade till just inomhusklimat (värme/kyla) och transporter är några av de mest miljöpåverkande som finns.  

Boken går också igenom på ett relativt djupt sätt teoribildningen kring ämnet. Ett helt kapital går till exempel igenom Keynes, Smiths och Marx teorier vilket är ganska tung läsning vet jag som åtminstone i delar har försökt. 

Det är också mycket intressant i de delar handlar om vår hjärna och hur den kanske "lurar" oss att ta dåliga beslut genom att den är programerad för att spara energi och vara lat...det vill säga gå på i invanda hjulspår. Det handlar också om neuromarketing där man ser hur man kan påverka mer effektiv men även hur vi som flockdjur gärna vill höra gruppen (som barn "alla andra får ju") och hur svårt det är att göra annorlunda även vid de tillfällen då vi vet att alla andra gör fel.   

Det finns mycket matnyttigt i den här boken och oavsätt vad man har för inställning till dessa frågor så är det intressant läsning. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du några andra lästips? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar