Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1362
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 november 2016

En Kick-off rakt ner i källaren!

Som jag skrev i fredags hade frun och jag vår gemensamma kick-off i helgen. Det var #sparadkrona så tillvida att vi valde ett hotel där vi kunde bo gratis på poäng som vi tjänat in tidigare och vi valde även ett resmål som var nära hemmet (cirka 5 mil). Det senare är inte bara en kostnadsfråga men även bra då vi inte behöver spendera halva helgen i bilen och dessutom är det ju bättre för vår gemensamma miljö vilket inte heller är att förakta. Fredagskvällen så njöt vi i fulla drag först  med vin och tapas på en supertrevlig restaurang varefter vi gick till en annan restaurang för varmrätt och en god öl. Som småbarnsföräldrar är vi inte direkt några nattsuddare längre så efter middan var vi rätt nöjda med att återvända till hotellet. 

På morgonen blev det hotellfrukost och då passade vi även på att fundera på våra målsättningar och vad vi tyckte var prio framöver. Vi tog en promenad på stan och avslutade med publunch och lite mer funderingar. 

Kort sagt så handlar mycket just nu om huset där vi nyligen flyttat in, det är i OK skick men det finns massor av både smått och stort som man kan ta tag i med effekten att man antingen kan känna sig totalt stressad över allt som behöver göras eller mer liknöjd eftersom det mesta ändå funkar hyfsat. Vi beslutade oss dock för att två stora projekt blir fokus framgent:

  • Kortsikt (1-3 månader) kommer satsat på att få riktigt god ordning på källaren. Vi har ett ganska litet hus och att källaren fungerar bra är viktigt. Det behövs förvaring (till exempel för kläder, sportutrustning med mera), ett träningsutrymme, ett snickarrum som går att använda, tvättstuga och matkällare. Allt detta finns redan men det behöver bli betydligt mer organiserat så att man kommer åt alla grejer och kan använda utrymmet optimalt. Detta blir fokus resten av det här året.  
  • Medellångsikt (2017) - Den övre våningen på huset kommer behöver lite mer genomgripande förändringar de kommande åren. Ett nytt badrum med dusch (idag endast handfat och toalett) finns på önskelistan och så ska ett stort rum som idag inhyser de två yngsta barnen delas i två så att de får ett eget rum när de blir lite äldre. Planen är att delvis använda hantverkare till detta då det är några nya fönster som ska in och även ett våtrum som ska fixas med allt vad det innebär. Vi är fortfarande osäkra på hur det blir med jobb för Fru Fri varför planen är lite oklar i kanterna men givet regler för ROT avdrag så tror vi att vi kommer vilja göra de jobb som kräver hantverarkhjälp under nästa år när vi båda kommer ha en förvärvsinkomst att göra avdraget emot. Troligen blir första halvåret planering och andra halvåret genomförande. 
  • Långsikt (2018 och framåt) - När vi båda är fria så har vi planerat att göra en längre utlandsresa. Troligen blir det nordamerika i någon form och vi planerar att vara borta hela sommaren. Eftersom vårt hus ligget på en ort som är intressant ur turistsynpunkt (framförallt på sommaren) skulle vi vilja att huset är redo för utyrning den sommaren när vi planerar att vara borta. Detta skulle stort påverka nettokostandern för vår lååååånga semester! 

Vad gäller övriga mål så känns det som att det tuffar på rätt automatiskt.

  • Sparandet som vi satte ett helårsmål för på 700 000 och 70% kommer vi med största sannolikhet att överträffa..frågan är väl om vi kan komma över 75%? Vi fick huset sålt med ungefär det utfall som vi väntat. Däremot har vi valt att behålla den äldre av våra två bilar ett tag till så länge frun arbetspendlar dagligen. 
  • Jobbmässigt känner frun viss frustration över sin situation med pendling, något lägre lön än tidigare och det faktum att jag är hemma och hon är på jobbet men totalt sett så rullar det mesta på. Jag är igång med min lilla firma och utfallet ekonomiskt bör kunna bli minst ett noll reslutat för helåret.
  • Vi har gjort saker tillsammans under året både bara vi två men även tillsammans med barnen. Nu ser vi fram emot att snart få lägga ut lite pengar på liftkort och ge oss upp i skidbackarna igen när säsongen drar igång. Vi hade hela två månader semester i somras och även om det var en del med huset och flytten så hade vi även rätt mycket tid att bada, grilla, fika och allt annat som hör sommaren till. 
  • Något som blivit lite lidande efter flytten är träningen både av tidsbrist men även då vi inte riktigt har varit i ordning med det nya huset vilket gjort att träningsgrejerna inte riktigt fått någon plats. För egen del är det inget stort problem då jag är rätt aktiv på dagarna men för frun som sitter instängd på kontor känns det jobbigare och det är något det är dags att råda bot på..inte minst med hjälpa av ovanstånde källarfix! 

Vi hoppas att framförallt situationen kring fruns arbete blir mer klart under de närmaste veckorna för därefter så kan vi börja mejsla ut mer specifika mål för 2017...fram till dess fokuserar vi på källaren:-) 

Vad har ni får mål för resten av året? Vad har ni får mål på lite längre sikt?

Taggar (blogg): 
4 november 2016

Fredagsfunderingen - Kick-off och uppföljning?

Sedan ett antal år tillbaka så har jag och frun två tillfällen per år när vi sätter oss ner och går igenom våra mål både i form av utvärdering men också för att skruva till dem om vi vill ändra något i de kortsiktiga prioriteringarna.  Detta blir en form av kombinerad kick-off och uppföljning!

Det brukar sammanfalla med våra födelsedagar (min infaller på våren och fruns på hösten vilket gör att det blir en bra period emellan). Då bokar vi hotell och går ut och äter tillsammans utan barn hängande i benen. Oftast så äter vi middag på något trevligt ställe och om vi känner för det går vi på bio, konsert eller något annat under kvället och pratar kanske lite löst kring var vi är på väg, vad vi är nöjda med och vad vi vill förändra.

Dagen efter äter vi hotellfrukost och vanligen äter vi även lunch ute innan vi åker hemåt och då tar vi fram lite papper och tittar på de mål vi har satt upp...hur har vi lyckats så här långt? Tror vi fortfarande på målen som vi satte upp i början av året eller behöver de justeras och hur ser vi på framtiden på lite längre sikt 2-5 år?  

Nu till helgen är det dags igen för ett sådant tillfälle, frun fyllde år förra veckan men då var det väldigt intensivt med tjänsteresor och besök så vi valde den kommande helgen istället. Barnen är hos mormor och morfar och har det bra och ikväll tar vi in på hotell. Nu ska målen 2016 utvärderas och möjlighen uppdateras för de två sista månaderna. Vi kanske så smått funderar på vad vi vill göra under 2017 och de närmaste åren. 

Det kanske låter tråkigt men vi tycker att detta är superroligt och framförallt utvecklande. Det gör att vi gemensamt kan fokusera på vad vi tycker är viktigt. Vi skapar gemensamma mål istället för att bära våra egna mål inom oss. Vi prioriterar på ett sätt som gör att vi hinner med både praktiska saker och roliga saker så att inte det ena eller det andra fullständingt tar över. När vi av olika anledningar inte riktigt kunnat göra detta märker vi direkt hur våra prioriteringar blir luddiga i kanterna och också hur vi får väldigt olika syn på vad vi kan/bör göra på kort och lång sikt. Därför skulle jag rekomendera till alla att försöka göra detta på ett sätt som passar er. 

Gör du och din partner någon liknande ? Hur ser er process ut och hur ofta sätter ni er ner och funderar? Har ni försökt men misslyckats? Vad var det som var svårt? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar