Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 juni 2017

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
18 maj 2017

Köpprocesser - En grill och en ryggsäck!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk vilket innebär att jag får en liten provition om ni handlar från det länkade företaget. Mitt buskap är dock förhoppningsvis tydligt, handla bara om du har ett tydligt behov!!

För dem som följer mig på twitter så framgår det nog att jag gillar att grilla. Dock har vi, sedan vi flyttade förra året, inte haft någon bra grill. Det framgår nog också både här och på twitter att jag gillar att vara ute och då är en ryggsäck en väldigt bra kompis där allt man behöver för en dag på språng i naturen, på biblioteket eller i stan går att få med sig.

Samtidigt vill jag ju inte springa iväg och köpa saker utan eftertanke utan jag vill vara säker på att det blir rätt. Saker kostar inte bra pengar, de tar upp tid och plats också. Om det inte är rätt saker så är det väldigt lätt att de tar upp både tid, plats och pengar utan att lämna motsvarande positiva livsstilsförbättring. Av denna anledning så lät jag det ta cirka ett år för inköp både av ryggsäck och grill så att behovet blev tydligt men också hur detta kunde lösas med bästa möjliga produkt till rimlig kostnad. 

 • För grillen ville vi ha en som var stabil, tillräckligt stor för att grilla för flera när vi har gäster men samtidigt inte så stor att man behöver slänga i 3 säckar kol bara för att få den varm. Vi kollade recensioner och priser. Sen vet man ju att grillar är säsongsvaror och ofta säljs med rabatt både på våren innan grillsäsongen börjar på allvar och på slutet av säsongen när den går mot sitt slut...vi missade chansen i slutet av förra sommaren men nu var det rabatt igen så där sparade vi ytterligare 20% vilket inte var grundförutsättningen men ändå en trevlig bonus. 
 • På samma sätt med ryggsäcken, jag hade en ryggsäck sedan tidigare som jag fått som var OK men inte mer. Den var inte så bekväm och inte heller speciellt snygg att ha med sig när man är i stan. Jag ville därför ha en lagom stor ryggsäck, tillräckligt snygg för att funka i alla lägen och med bra med fack för dator, böcker, termos etc. Valet föll här på en Fjällrävenväska som inte var det billigaste men som uppfyllde alla krav i en produkt. Därmed tror jag att kostnad per använd timme kommer bli låg. När jag väl hade bestämt mig för vilken ryggsäck det skulle bli visade det sig att Outnorth (affiliate) hade 20% rabatt på första köpet för nya kunder som signade upp på nyhetsbrevet (ännu en fördel med att handla lite och sällan...det finns nästan alltid nykundsrabatter). 
 •  

Vad är då poängen med detta? Jo att vi är alla konsumenter på något plan, det finns saker som vi vill ha eller behöver men det är viktigt att vi är noga med vad vi tar in i våra liv. Om jag hade köpt en ryggsäck direkt när jag blev fri för ett drygt år sedan så hade jag kanske varit oklar äver behovet och köpt en som inte passade och skulle då antingen gå runt med en produkt som inte fyllde behovet eller så skulle den gamla bli stående och ta upp plats samtidigt som jag spenderade mer pengar på en ny produkt. Det blev ännu tydligare när det gäller grillen,som likt de flesta produkter idag, kom som en byggsats. Det betyder att jag fick spendera större delen av en lördagförmiddag med att bygga ihop den och jag sätter så pass stort värde på min tid att när jag väl har gjort det så vill jag att den produkten ska vara i användning av mig och familjen under en lång tid. 

Trots att detta är en sparblogg så finns det alltså köp som jag är väldigt nöjd med då processen som lett fram dit varit genomtänkt. Samma typ av tänkande kan förstås med fördel tillämpas på större beslut som köp av boende och bil. 

Hur ser era köpprocesser ut? När har ni kännt att det blivit helt rätt och när har det blivit fel? Varför blev det så? 

Taggar (blogg): 
16 december 2016

Fredagsfunderingen - att leva i överflöd?

Vårt moderna samhälle är konstigt på många sätt, det kanske största mysteriet är dock hur så många kan känna att de lider brist på så mycket. Det är brist på saker, pengar och tid. Detta samtidigt som vi har större materiellt välstånd än någonsin tidigare. 

Anledningen till att det ser ut så här kan sägas vara vår naturliga önskan om att allitd ha mer och bättre saker, mer pengar och finare jobb. Samtidigt är frågan hur naturlig denna önskan egentligen är. Studier på naturfolk visar att dessa inte jobbar alls lika hårt som vi gör och att de trots lägre materiell standard inte önskar sig något mer än mat för dagen och tak över huvudet. Om de har klarat av att hitta mat så det räcker så tar de en vilostund och sitter och pratar med varandra istället för att jaga runt för att samla mer mat eller bygga ett större hus. Det betyder att det som vi ser som en naturlig drift att ständigt vilja ha mer kanske snarare kommer av marknadsföring vars syfte i mångt och mycket är att få oss missnöjda med vår nuvarande situation så att vi köper en ny bil, ett gymkort eller en resa bort från vardagslivet. 

VAR FÖR HELVETE INTE NÖJD DIN JÄVEL!!!

Denna jakt kan man aldrig vinna och den som ger sig in i det ekorrhjulet kommer aldrig känna överflöd, det finns alltid någon som har mer, kommit längre och det kommer alltid en ny modell av bilen. Detta är ett race som ingen vinner.  

THE PROBLEM WITH THE RAT RACE IS THAT IF YOU WIN YOU ARE STILL JUST A RAT! 

Omvänt om man bestämmer sig för att vara tacksam, att se hur bra man har det och uppskatta det lilla som en god kopp kaffe, en vacker utsikt eller en sån fantastisk sak som att att det kommer rent vatten ur kranen så får man känslan av överflöd ganska snabbt. Hör och häpna...detta trots att grannen har en nyare bil och åke till kanarieörarna förra veckan!

Vad är din inställning till bris och överflöd? 

26 oktober 2016

Med famnen full av halvfabrikat...

Jag är mycket road av att iakta olika personers konsumtionsvanor och jag upphör aldrig att överraskas. Visst man kan klaga över att folk köper dyra kapitalvaror, byter kök och skaffar orimligt dyra bilar men i det här fallet tänker jag mer på det lilla dagliga. 

Här om dagen gick jag förbi matbutiken och min korg såg ut som ovan. 4 kilo mestadels svenska grönsaker (rödbetor 1 kr/kg, morötter 2.95kr/kg och paprika för "hutlöst dyra" 20kr/kg), Isterband, Bacon, Leverpastej och påläggsskinka (allt svenskt kött allt på erbjudande till cirka halva normalpriset). Totalt summerade min korg till 95 kr. Vi äter vanligtvis hela famljen på två vuxna och 3 barn för 3 500 kr i månaden...hur? Läs det här inlägget!

 • Framför mig i kön stod ett pensionärspar i den där åldern (gissnigsvis mellan 75-85 år) när man är för gammal för att klättra i berg men för ung för att sätta sig i ett soffhörn hela dagen eller lägga sig i en långvårdssäng. Pigga, lite äldre, pensionärer helt enkelt. Deras korg var proppfull av halvfabrikat så som tillexempel sockerkaksmix. VARFÖR! Kompentensen att baka och laga mat borde ju finnas där och tiden borde det ju inte vara någon brist på...så varför köpa detta som är dyrare och sämre...?
 • Samma gällde den stressade småbarnsmamman som stod i  kön med sitt lilla knyte på armen. Hon hade också köpt halvfabrikat och det kan jag ur tidsperspektiv kanske ha större förståelse för...men i hennes fall undrar jag istället varför hon köpte exakt vad som behövdes för ETT mål mat. En packe färdiga köttbullar, en förpackning pasta, en burk med färdig tomatsås och två paprikor. Om tiden är det som gör att hon väljer halvfabrikat så borde hon väl i varje fall passa på att köpa så det räcker till ett par dagar...eller åtminstone till nästa dag också? 

Hur som jag undviker inte att förvånas över konsumtionsbeteenden, vad är det som får oss att bete oss så vansinnigt ologiskt..trots att vi tydligen ska vara det smartaste djuret på planeten?

Taggar (blogg): 
20 oktober 2016

Konsten att sälja luft......dyrt!

Med risk för att bli tjatig så funderar jag väldigt mycket på konsumtionsbeteenden när jag handlar och nu senast så stod jag vid charken och tittade på priset på korv. Själv stod jag i begrepp att köpa en korv av den kända falutypen vilket var ett önskemål från barnen. Denna korv kostar mellan 20-50 kronor kilot beroende på typ och erbjudanden. 

I den andra änden av av disken låg de lite finare korvarna. Speciellt under grillsäsongen brukar det slinka ned en och annan lätt lufttorkad chorizo eller annan korv med hög kötthalt i korgen...inte minst om de råkar vara bra pris på grund av kort datum. Döm dock om min förvåning då det fanns en annan kategori extra dyra korvar med "lägre kötthalt"....? Man lyckas alltså byta ut köttet i korven mot en billigare råvara...så som tillexempel bönor...och sen ta MER betalt för varan. Jag håller med om att vi nog alla och även miljön skulle må bättre av att vi åt lite mindre kött..men räcker det då inte med att man tar en korv istället för två?

Detta påminner mig om olika typer av light produkter där den dyra ingrediensen byts ut mot vatten, förtjockningsmedel och/eller socker och varan får samma pris eller högre. Det är en transaktion där jag hellre är på den säljande sidan.... 

Om marknaden skapar de produkter som efterfrågas...måste det innebära att de flesta konsumenter är idioter...eller?

Taggar (blogg): 
17 oktober 2016

Ibland går FFF på stan som en vanlig konsument!

Då och då åker jag till stan för att jag har något ärende och lägger då samman flera andra små ärenden och kanske passar på att besöka butiker som inte finns i vår lilla ort (som tillexempel Lidl). Det blir då otroligt tydligt för mig hur långt ifrån den vanliga konsumtionen jag står. Jag blir chockad när jag ser det gigantiska IKEA varuhuset och de stora köpladorna runt omkring. 

 

 

Samtidigt går jag runt och köper saker som vi behöver till hus och hem och gör av med så mycket pengar att jag nästan skäms, det är mat, cykellampor, elsladdar, tätning till avlopp med mera. Jag kostar till och med på mig (hör och häpna) att äta en hamburgare på stan och dessutom en kaffe med wienerbröd på ett trevligt gammalt Kafé…jag har inte många konsumtions svagheter längre men när jag ser ett Kafé eller restaurang som ser ut som om det inte har förändrats på 50 år så blir jag alltid sugen på att gå in…så lite slöseri. När allt är summerat har jag gjort av med 1 100 kr och jag är helt slut…

 

En rolig sak händer också på mitt besök på kafé nämligen att två äldre damer sitter och diskuterar vid bordet bredvid mitt. Det börjar med att den ena damen säger till den andra att hon i stort sett inte handlar något annat än mat längre. Den andra damen säger ”oj det låter klokt”. Men det är sedan det blir riktigt roligt för sedan fortsätter dam nummer ett att berätta om allt hon har köpt under de senaste månaderna (och det är mycket) och för varje grej är det ”men det var ju en riktigt fin grej” eller ”den gamla var ju så stor”. Efter en lång utläggning om allt som köpts börjar de båda prata om alla grejer de ärvt från gamla släktingar och hur de nu försöker ”bli av med” dessa grejer genom att bjuda ut dem till barnen…med blandad framgång. 

 

Frågan är om vi ens förstår hur marinerade vi är in konsumismen? Det känns lite som om vi numera är konsumenter i första hand följt av våra andra roller som föräldrar, barn, medborgare, medmänniskor etc.

 

Hur ser du på detta? Har du haft några liknande erfarenheter som det som jag beskriver ovan?

Taggar (blogg): 
10 juni 2016

Fredagsfundringen - Är det du-reformens fel?

På senare tid har den såkallade du-reformen 1967 uppmärksammats i olika sammanhang. Kanske har någon sett Fredik Lindströms program "tänk om"? Du-reformen kan man förenklat säga var att Sverige på mycket kort tid i slutet av 60-talet gick ifrån att säga Ni till varandra och använda titlar så som "fabrikören" eller "direktörn" till att tilltala alla med "du" och utan titlar. Mannen som tillskrivs avgörande betydelse för detta är Bror Rexed som 1967 var generaldirektör på Medicinalstyrelsen och som i ett uppmärksamat tal bad alla i sin personal att tilltala honom "du och Bror" ett uttryck som också hänger kvar in i nutida språkbruk "att vara du och bror med någon". 

I vår nuvarande konsumistiska tid brukar det sägas att vi visar vilka vi är genom vad vi köper och min fundering idag är om inte du-reformen på sitt sätt bidragit till att göra denna strömning ännu starkare. De som inte har någon titel kan ju inte visa hur "viktiga och framgångsrika" dom är på annat sätt än genom att köpa dyra grejer. En "doktor", "direktör" eller "proffessor" är ju det även utan det materiella men när titlarna är borta så är det bara utanpåverket som visar vem man är. Det betyder också att den som tillhör ett något lägre inkomstskikt kan låtsas vara lite mer "viktig" genom att skaffa sig attribut som egentligen är för dyra men som ger status. Du blir inte "direktör" för att du köper en direktörsbil men i "duandets" sverige kan du i varje fall låtsas. 

En liten ytteligare reflektion är att  Tyskland som på många andra sätt påminner om Sverige kulturellt inte har gått riktigt lika långt som oss när det gäller den lånefinansierade konsumtionskarrusellen...och där säger man forfarande i ganska hög utsträckning "herr doktor". 

Vad tror ni? Förstärker du-andet konsumtions tendensen? 

24 april 2016

Dessa vansinniga erbjudanden?

För närvarande köper vi nästan ingenting utöver mat och kläder till barnen eftersom vi står inför en nära förestående flytt så är det inte befogat att köpa mer grejer som man inte vet vilken användning man har av. Däremot så fortsätter man ju att få erbjudanden från företag där man tidigare handlat. Vissa av dessa erbjudanden har jag full förståelse för exempel på detta är: Köp 2 par strumpor få ett tredje par på köpet, kom tillbaka till vår streamingtjänst och få en gratis månad eller storhandla hos oss få 10% rabatt. Visst man ska vara uppmärksam på dessa erbjudanden också...behöver jag verkligen 3 par nya strumpor? Har jag tid att titta på ännu en streamingtjänst och hade jag verkligen för avsikt att storhandla den här veckan?  Dock är dessa rebjudande logiska men sen finns det de fullständingt ologiska erbjudandena (nedan riktiga exempel som jag fått under senaste månaden. 

 • Köp en prenumeration på vår tidning få en handduk
 • Köp toner till skrivaren få ett rivjärn
 • Köp kläder för 500 kr få en lampa
 •  

Ehhh varför, om jag vill prenumerara på en serietidning till barnen varför skulle jag samtidigt behöva en ny handduk? Vad är det för koppling mellan skrivartoner och rivjärn och vad har lampan med kläder att göra? Jag utgår ifrån att dessa erbjudanden funkar men det är ju helt vansinnigt. 

Har ni några exempel på något liknande? Vad är det för vansinnig logik som ligger bakom dessa erbjudanden?

Taggar (blogg): 
1 januari 2016

Konsumtions och investeringsprinciper


Våra konsumtions- och investeringsprinciper


Den viktigaste principen som vi försöker leva efter är den grundläggande ekonomiska. Ekonomi betyder i sitt ursprung ”hushållning med begränsade/knappa resurser”. Detta grundläggande tankesätt tror vi är snällt mot miljön och vi vet att det sparar pengar.

Nedan följer några mer detaljerade principer för att sparara både på miljö och plånbok.

 • Handla lokalt – tjänster och varor vilket bidrar till både miljö och lokala företagare och arbetsmarknad.
 • Handla miljösmart – handla i säsong, till viss del ekologiskt, handla utan bil…
 • Lev energieffektivt – bor i ett stort hus och har två bilar så här finns det saker att göra, vi tittar alltid på sätt att minska energiåtgången både för bil och hus.
 • Återbruk – den stora majoriteten av inredningen i vårt hem är återbrukat och mycket av kläderna till barnen är arv som går runt i släkten från barn till barn.
 • Låna/Hyr/Köp kvalitet – när det inte är möjligt med återbruk försöker vi utvärdera om det vi tänker köpa går att låna eller hyra om det används sällan och om det är något vi ska använda ofta satsar vi på kvalitet för att inte hamna i det ”köp och släng” beteende som vi tycker är allt för vanligt.

Dessa principer tror vi gynnar miljön och vi vet att de gynnar plånboken, så det innebär att vi får betydande belopp varje månad över för investeringar. Dessa vill vi då göra på ett liknande sätt enligt vissa principer .

Investera Etiskt –  Vi känner starkt att vi inte vill investera i företag som vi tycker är direkt etiskt förkastliga. Vår standard behöver inte vara samma som andras men vi tycker i princip att vapen, olja, kärnkraft, tobak, spel men även företag med affärside att sälja billigt skräp i stor volym som sedan skall bytas ofta (vilkas verksamhet vi tycker är direkt oetiskt och vilka vi försöker hålla oss undan. Vi tror även att dessa typer av verksamheter kommer vara mindre lönsamma över tid då de just är ohållbara ur ett miljömässigt och socialt perspektiv vilket kommer återspeglas det ekonomiska utfallet över längre tid.

Taggar (blogg): 
9 juni 2015

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

Vi ifrågasätter ständigt våra tidigare ekonomiska slutsatser och vänder och vrider på begreppen. Detta är drivet av att vi hela tiden kommer på att vi kan tjäna mer pengar samtidigt som vi kommer på sätt att göra av med mindre. Detta har gjort att vi hela tiden kortar den antagna tiden fram till det att vi tror att vi kan gå i pension. När vi nu inom en inte allt för avlägsen framtid (mindre än 3 år) funderar på att sluta arbeta och leva på kapitalet samtidigt som vi överväger att flytta till en annan ort så kom en fråga upp hos mig, nämligen skulle vi kunna leva på EN normal inkomst? 

Först gäller det ju då att definiera vad en normal inkomst är och jag valde då att utgå från Lärare ett av Sveriges vanligaste yrken och där lönespridningen är ganska låg. De flesta verkar tjäna mellan 22-30 tusen i månaden (enligt lönesatistik.se ligger över 70% av lärarna inom detta spann). Det ser också ut som om den vanligaste lönenivån inom det spannet är ca 25 000 kr så jag utgår ifrån detta. Med den kommunalskatt som gäller där vi bor blir det ca 18 750 netto i månaden och frågan blir om det är möjligt att leva på det för en familj som vår med två vuxna och tre barn?

För det första är ju svaret självklart JA om de bara handlar om överlevnad men frågan är om det går att leva ett gott liv på dessa pengar? Då måste man först ställa sig några grundläggande frågor.

1. Finns det några yttre krav som behöver uppfyllas för intjäningen av dessa inkomster? Krävs arbetspendling, speciella kläder eller annat för att kunna få inkomsten (i så fall måste dessa kostnader dras av innan man har den verkliga inkomsten från arbete). Vårt svar: När vi kommer till denna situation kommer ingen av oss lönearbeta så detta är inte ett problem inkomsten vi har tillfaller oss direkt.

2. Vad finns det för möjligheter till billigt och flexibelt boende? Alla behöver någonstans att bo och om boendet är en riktigt tung kostnadspost  så kan det bli tufft. Om det däremot finns möjlighet att köpa bostäder till rimliga priser (eller hyra) så är det fortfarande möjligt. Vårt svar: Vi tänker oss att bo på en mindre ort där bostadspriserna är rimliga, vårt boende kommer dessutom att vara lågt skuldsatt (troligen helt skuldfritt).

3. I hur stor utsträckning kan du klara livet utan bil? Transporter är för många den näst största kostnadsposten i ekonomin. Om du behöver använda bil för att få vardagen att flyta så är det en stor negativ post jämfört med den som bor på en plats där bil endast behöver användas väldigt sparsamt. Vårt svar: Vi utgår ifrån att de flesta veckor inte behöva använda bilen alls utan kunna både handla och ta oss fram och tillbaka till de flest aktiviteter på andra sätt (gå och cykla).

4. Vad finns det för möjligheter till extrainkomster? Om du vid något tillfälle vill ha lite mer pengar för ett specifikt syfte? Finns det möjlighet till tillfälliga arbeten, försäljning ,säsongsvis uthyrning av hela eller delar av boendet? House swap vid resor? Är du duktig på något som skulle gå att sälja (din tid eller en produkt)? Vårt svar: Vi har ett antal hobbies som skulle kunna ge extrainkomster och vi kan även tänka oss att till exempel hoppa in som lärarvikarie i begränsad omfattning.  Det kommer även finnas goda möjligheter till hel eller delvis uthyrning och ”house swap” på den nya orten.

5. Har du ett intresse av att vara mångsysslare och göra det mesta själv? Hitta smarta lösningar på livets problem som inte innebär att du alltid slänger pengar efter dem? Vårt svar: Vi är långt ifrån fullfjädrade hantverkare men är båda intresserade av att bli mer självförsörjande och hålla på med odling mer mat och bakning och inte minst underhåll av hus och bilar och övrig utrustning.

Vad blir då slutsatsen av detta. Jo jag tror att det finns goda möjligheter för en familj att leva gott på EN normalinkomst. Då måste dock några grundkrav vara uppfyllda. Det kan inte kosta något att få inkomsten (pendling/kläder), man måste ha förmågan att leva på lite och se det som en utmaning. Att dessutom ha möjlighet till extrainkomster (även om dessa inte alltid utnyttjas) känns också som viktigt då en relativt låg inkomst annars kan kännas väldigt begränsande.

Hur ser ni på detta? Skulle ni kunna tänka er att leva på en sådan relativt låg inkomst? Lever du kanske redan med liknande förutsättningar? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar