Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 april 2016

Problemet med skulder är inte räntan!

Problemet med att dra på sig skulder har mycket lite med räntan att göra. Kanske är det till och med så att skulder blir ännu farligare i ett läge som nu när vi har extremt låga räntor detta av flera psykologiska och reela anledningar

  • Rent psykologiskt är det alltid lättare att handla med någon annans pengar, att låna 100 tusen till är inte lika jobbigt som att ta ut 100 tusen som man sparat ihop. Detta gör att vi riskerar att spendara mer än vad som är rimligt..att liksom låna extra för att byta kök, badrum, bil etc på toppen av det redan stora bostadslånet. När räntan är låg förstärks detta för månadskostnaden ser så låg ut att till och med en extra miljon i lån verkar lite. 
  • Problemet med lån är att de tar från ditt framtida jag, alltså är det en inteckning på din framtida inkomst. Men vem vet om du kommer tycka att jobbet som idag känns spännande är det om några år? Det är förutsatt att din arbetsgivare fortfarande vill ha dig? Inget av detta är säkert och därför bör man vara försiktig med att inteckna sin framtida inkomst.
  • Låga räntor trycker upp tillgångspriser, det är därför troligt att om räntorna går upp så går tillgångspriserna ner. Huset blir mindre värt, den ny köpta bilen minskar alltid snabbt i värde men ännu mer så när man kommer ut ur en period av rekordartad nybilsförsäljning. Det samma gäller finansiella placeringar (aktier, fonder, obligationer) som också riskera att tappa i värde. Lånet består dock.  Detta kan vara ett utomordentligt läge att köpa tillgångar men för den som redan är belånad över taknocken så är det nog inte det första man funderar på...
  • Vid låga räntor så blir små rörelser stora. Idag när bostadsräntorna ligger på 1-1,5% så räcker det med en ökning på lika mycket för att räntekostnaden ska fördubblas det betyder att små förändringar kan orsaka stora svallvågor. 

 

Så vad är då mitt tips? Jo, var alltid försiktig med lån, se det som ett ont (om än ibland nödvändigt) verktyg som finns till för att berika långivare. Var otroligt försiktig med att ta upp lån och jobba löpande med att betala tillbaka även om det kortsiktigt kan vara jobbigt att få "bara" 1-1,5% avkastning. 

Vad är din relation till lån? Vad använder du dem till? När tycker du det är befogat att låna?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar