Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
18 oktober 2017

Läsarfråga - Varför missförstår många hur ni lever?

För någon dryg vecka sedan så kom det ett par frågor på Twitter från en läsare som tidigare varit aktiv på bloggen och då och då skrivit kommentarer och frågor. När jag läste frågorna och började skriva ett svar så kom jag på att detta borde egentligen vara ett inlägg så då frågade jag om det var OK och det var det så nedan är meddelandet från "en trogen läsare" och sedan kommer mina svar. 

Vad jag tror är de huvudsakliga anledningarna till att många missförstår vårt sätt att leva är två.

  • Den första är att det inte riktigt finns någon terminologi för det vi har gjort så när vi säger "pensionär" eller "ekonomiskt fri" så är det som gjort för att missuppfatta då det kan finnas lika många tolkningar av detta som det finns läsare och lyssnare. 
  • Den andra delen är att många tycker att de bara gör av med pengar på det nödvändigaste (Boende, Transport, Mat och Kläder) och bara mycket lite pengar på valfria aktiviteter och fritid. Om vi då säger att man kan leva på mycket mindre så tänker man att det kommer bli väldigt fattigt. Grejen är bara att i dessa "nödvändiga" kategorier så döljer det sig ofta en massa onödig lyx. Att man behöver tak över huvudet betyder inte att man behöver en nyrenoverad och stor villa eller lägenhet. Att man behöver ta sig till jobb och skola betyder inte att man behöver en ny fin bil (eller ens behöver bil). Att man behöver äta varje dag betyder inte nödvändigtvis restaurangbesök och oxfilé och kläder behöver man mycket mindre än man tror för att vara snyggt men enkelt klädd. Att dessa på ytan nödvändiga utgifter ofta kan vara "boven" är också anledningen till att jag tidigare skrivit temaveckor om Mat, Boende och Transport och Kläder där jag visat att man kan spara upp till 75-80% i varje kategori i jämförelse mot en budget i en vanlig medelinkomstfamilj. 

 

Den andra frågan handlade om vad det är som har gjort absolut mest för vår resa och jag skulle säga att det är alla delar tillsammans hur tråkigt det än kan verka. Vår modell är beroende av både effektivitet i användningen av pengar och avkastning men det är mycket viktigare att leva effektivt och sparsamet och avkastningen är den mindre delen i detta. Vi har designat ett liv som vi trivs väldigt bra med som innebär att vi lever lokalt och inte onödigt stort eller lyxigt vilket gör vårt boende väldigt kostnadeffektivt men också sparar mycket på vår kostnad för transport. När det gäller mat har vi definierat vad som är en rimilig nivå för oss och sedan ser vi det som en utmaning att äta så bra som möjligt för den pengen (snarare än att ha så låg kostnad som möjligt till varje pris). Kläder köper vi nästan inget alls till oss vuxna numera men behöver så klart en del till barnen men då är det att ärva och köpa begagnat i första hand och bara i sista hand köper vi nytt (då kan å andra sidan syskon och kusiner ofta ärva det sen). Vi köper också väldigt få prylar och väldigt lite elektronik. Att handla lite har också den positiva bieffekten att vi har färre saker att underhålla och flytta runt. En annan sak som vi gör som skiljer sig ganska mycket ifrån hur andra lever men som enligt mig höjer vår livskvalitet samtidigt som det sparar pengar är att vi semestrar i första hand på hemmaplan och de få gånger som vi reser så är vi istället borta länge (minst ett par månader om det är en längre flygresa) och då lever vi mer lokalt dit vi kommer vilket för oss är en större upplevelse samtidigt som det sparar pengar och minskar vår negativa påverkan på miljön så (win-win-win) enligt mitt sätt och se det. Anledningar till att sparsamhet är viktigare än avkastning har jag även berört i detta tidigare inlägg "Spara på Spara är viktigare än ränta på ränta".  

Hoppas att det besvarar dina frågor "trogen läsare"! Om du har fler frågor eller om det är någon annan som undrar något så kommentera gärna på det här inlägget. Kontakta mig via twitter @farbrorfri eller via mail frivid42@outlook.com.

Jag kan svara på frågor "privat" men det är ju roligare att svara på dem i inläggsform så svaren kommer fler till godo! 

23 februari 2016

Att leva något mindre löjligt ineffektivt!

Den västerländska medel- och arbetarklassen (kort sagt de flesta som har ett fast arbete) lever löjligt ineffektivt. Man köper hus, bilar, prylar och resor som man egentligen inte har råd med och dessutom så ger dessa inte den tillfredställelse som man önskar. Ofta handlar det mer om att man bara gör som alla andra oavsett om det är något man vill göra eller inte. 

 

Företagen och organisationerna som löntagarna jobbar åt eller kunderna till egenföretagaren fokuserar alltid på effektivitet det handlar om att få ut maximal nytta med minsta möjliga insats. Det tryckett gör att många känner sig stressade av arbetslivet och även om de är välbetalda och ”inte har något att klaga på” så känner de inte förnöjsamhet med livet. De stressar för att få ihop pengar men alla pengarna rinner mellan fingrarna och trots att man jobbat i många år så har man ”inget på banken”.

 

Pressen och stressen i arbetslivet gör att man inte orkar med livet utanför vilket resulterar i tre egentligen kontraproduktiva beteenden:

 

  

  • Man köper oftast det ”största/bästa” man har råd med inte den sak som bäst tillgodoser behovet på ett kostnadseffektivt sätt (mest uttalat när det gäller boende och bilar men gäller även på andra områden)
  • Att man betalar andra för att göra kort sagt allting åt en från att koka kaffe på morgonen, till att tvätta bilen, ute-lunchen fixa den färdigpackade salladen till middag till att reparera eller städa . 
  • Att man tycks behöva ”unna sig” saker så som en ny bil, en renovering i hemmet och en resa till solen. 

 

Dessa beteenden gör ironiskt nog att man blir mer beroende av det arbete som man från början blir så pressad av att man känner sig tvungen att ta till dessa beteenden trots att man inser att de är dåliga för såväl plånbok som livskvalitet och miljö.

 

Det finns ett alternativ till detta och det heter medvetenhet och effektivitet. Å eftersom vårt liv här i vår del av världen är så totalt ineffektivt så kan man behålla nästan alla fördelarna men till hälften av kostnaden genom att medvetet göra val här i livet och att fokusera på att varje krona som lämnar plånboken ska göra maximal nytta. 

 

Det handlar om att köpa mycket få saker och tjänster och att köpa det som på mest kostnadseffektivt sätt tillgodoser behov utan att tömma plånboken eller förstöra miljön i onödan. Och detta utan att du behöver låta bli att vare sig bo, resa eller ha kläder på kroppen. Att du dessutom kommer bli fantastiskt fri på kuppen gör ju inte saker sämre. 

 

Här på bloggen kommer jag fortsätta att prata om detta? Låter det intressant?

 

För den som är intresserad finns en intervju medmig här: http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/02/intervju-med-frivid42-12.html

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar