Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 mars 2016

Serendipitet - och förmågan att ta vara på turen!

På senare år så har ett engelskt uttryck fått mer fäste även i det svenska språket nämligen serendipitet eller serendipity på engelska. Man skulle kunna säga att det är "tur" men i på det sätt som det används så skulle jag vilja säga att det handlar mer om turliga omständingheter som man har förmågan att ta vara på

Möjligen är det som i  ett gammalt citat av Ingmar Stenmark:

"Tur? Jag vet inget om tur..det enda jag vet är att ju mer jag tränar ju mer tur har jag".

Alltså vi har alla tur (och otur) då och då men det är förmågan att ta vara på turen när den kommer och hantera oturen som skiljer dem som lyckas från dem som misslyckas. Att hoppas på turen eller skylla på oturen är sällan en väg frammåt. 

Med risk för att detta blir navelskådande ska jag ta några exempel från vårt eget liv för att exemplifiera vad jag menar med tur men även hur jag menar att man måste positionera sig för att ta vara på den. 

  • Mitt första "riktiga" jobb fick jag ett år innan jag gick ut högskolan. Jag hörde av mig till en tidigare arbetssgivare där jag sommmarjobbat och sa "hur ser det ut frammåt sommaren behöver ni någon hjälp" chefen sa jo det kanske det finns men det är också så att en av våra Controllers har sagt upp sig och du kanske skulle vara intresserad att komma och jobba hos oss på fulltid från sommaren och frammåt. Hmm jag funderade jag hade ju ett år kvar i skolan, jag ville ta min examen så det skulle bli mycket jobb men samtidigt var det en bra möjlighet. Visst lite tur att chansen kom men det var förtroenende som var uppbyggt under tidigare sommarjobb som avgjorde att chansen kom och min vilja att jobba lite hårdare under en period med jobb och studier paralellt som gjorde att jag kunde ta jobbet. Ett år senare när mina klasskompisar gick ut skolan hade IT bublan spruckit och nästan inga fick (kvalifiserade) jobb de första åren. 
  • Några år och olika tjänster senare kom jag in kontakt med en chef som under många år jobbat i USA och tyckte att det var en bra möjlighet för de flesta...han sa "om du vill åka så fixar jag det" jag pratade med min dåvarande flickvän (numera fru) och vi sa självklart tar vi den chansen om den kommer. Vi började fila på planerna och ett halvår senare bar det av. Senare fick jag höra av samma chef som försökt rekrytera över många duktiga Svenskar till USA under sina år där att ungefär 80% hade tackat nej...För oss var detta en utvecklingmässig och ekonoiskt fullträff och början på vårt sparande. 
  • När vi vände åter från USA hade min arbetsgivare i Sverige dragit ner kraftigt och kunde erbjuda jobb men inget intressant. Dock fanns det en möjlighet att börja på ett annat företag på en annan ort.  Samtidigt fick frun (som varit tjänstledig i två år) erbjudande om en intressant tjänst på den "gamla" boendeorten. Det blev alltså flytt och veckopendling för frun. Återigen lite jobbigt men en nyttig erfarenhet som både betalade sig i att frun slutligen fick betalt (1 1/2 årslön) för att sluta frivilligt på sin gamla arbetsplats men även hjälpte henne när hon sökte jobb på den nya orten stärkt vilket gick mycket bra. 
  • Mest nyligen hade jag turen att få sparken. Min arbetsgivare konstaterade i höstas att de behövde spara pengar och jag som redan bar på tanken att sluta jobba inom kort sa då att jag kan sluta frivilligt. Det passade ganska bra timing mässigt. Det var väldigt bra för arbetsgivaren också som inte behövde säga upp någon annan och bra för mig som fick med mig en årslön extra. 

 

Som sagt har vi drabbats av mycket serendipitet...turen och förberedelsen att ta vara på den har möts i härlig förening och tagit oss frammåt. Tror att detta är en viktig läxa för både den som blint tror på tur/otur och likväl för den som tror att allt man lyckas med är av egen kraft. Turen och det hårda arbetet är inte varandras motsatser utan stärker varandra och skapar serendipitet. 

Kan du beskriva några gånger i ditt liv som där du kunnat ta till vara eller missat möjligheter som kommit till dig slumpmässigt eller turligt? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar