Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 maj 2017

#uppsittarkväll - portföljen just nu!

Har skrivit rätt lite om våra investeringar på sista tiden och det beror i första hand på att det helt enkelt är ganska händelselöst i vår portfölj så som det ska vara. 

Sedan den senaste uppesittarkvällen har det dock hänt lite grann, roligt är att  Wallenstam, Investor, Kinnevik, Hafslund, Senior Housing Properties Trust har delat ut pengar vilket sammanlagt blir drygt 25 000 kr. När börsen dessutom är i positiv trend känns det verkligen som "gratis pengar" även om det förstås inte är det. Nu kvarstår Skånska Energi och Kopparbergsbryggeri för att runda av den här utdelningssäsongen. 

Det har också blivit en motvillig försäljning och några köp. Mitt absoluta favorit bolag och det jag alltid kännt mig mest säker på i portföljen Hafslund är under uppköp och när kursen var bara en krona från uppköpskursen så valde jag att kliva av det bolaget och istället öka mitt innehav i  Skånska Energi och ta in kraftproducenten Fortum i portföljen. Jag tittar här på att komplettera med ännu en kraftproducent eller annat energibolag men har ännu inte beslutat vilket. Jag har även ökat på innehavet i Kinnevik lite grann och det är nu uppe i den nivå där jag vill ha det. 

Mer info om vår portföj finner du här, den går också att följa i realtid på Shareville där vi heter "frivid42". 

Alla mina aktieinvesteringar görs via Nordnet med vilka jag också har ett affiliate samarbeteDet som lockar mig med deras platform är framförallt de låga kostnaderna men även deras innovationskraft som givit oss sharville.se och även poddar så som Sparpodden och FillorKill. 

Taggar (blogg): 
23 mars 2017

#uppesittarkväll - hur ser portföljen ut ur utdelningsperspektiv?

Det här har varit en lite ovanlig månad för oss. Vi har sedan en tid tillbaka en ganska defensiv portfölj och det märks i tider av börshause att den inte alls går lika bra som börsen i stort. Det har också märkts att de få dagar när börsen har gått ner så har vanligen vår portfölj gått upp....varför jag funderar på att döpa om portföljen från "frihetsfonden" till "kärringen mot strömmen portföljen". 

Det är ju utdelningssäsong och därför så kollade jag på hur portföljen ser ut om man istället utgår ifrån utdelningen. Hur fördelar den sig mellan innehaven. Så här fördelar sig utdelningarna per innehav just nu. 

Eftersom vi denna månad bara har en inkomst så blir sparandet inte så där superhögt, skulle tro att vi kan landa på cirka 50% eller där omkring. Vi följer ju upp på kalendermånad så det återstår ju en veckan innan vi kan summera mars. I och med nedgången i vår portfölj så ser det dock ut att bli den första månaden på länge (kanske 5 år) som vi är fattigare (eller mindre rika) än i början av månaden.  Denna månad blir det inga nya köp utan att sparande lägger vi undan kontant som buffert inför hösten då vi båda är fria och inte längre har någon förvärvsinkomst. Vår målsättning är att under uttagsfasen ha cirka 2 årsutgifter eller 480 tkr i kontanter på konto och hos Lendify varför vi just nu sätter av alla nyinsättningar på konto.  

Samtidigt om vi tittar på vår sammanlagda förmögenhet så har den ökat då pensions placeringarna har gått starkt (mer offensiva placeringar). Därför visar det sig att vi denna månad är både rikare och fattigare än för en månad sedan. 

Hur har månaden sett ut för er andra, är ni rikare/fattigare eller både och?

Vi har valt Nordnet för våra aktie och fond investeringar samt Lendify för utlåning till andra privatpersoner. Om ni vill veta mer varför vi valt dessa och möjligen öppna en egen depå så finns mer info här. 

Taggar (blogg): 
23 februari 2017

#uppesittarkväll - 2 100 000 och portföljen är klar! Vad nu?

I och med att lönen för januari kom in vilken gav ett sparrekord av aldrig tidigare skådat slag så överförde vi också de sista pengarna in i portföljen. Jag väntade också ut rapporterna på vissa bolag för att göra de sista köpen och jag har nu kompletterat Investor, Kinnevik och Ratos upp till den nivå där jag vill ha dem för tillfället. Det betyder att vår portfölj av "fritt eget kapital" idag uppgår till cirka 2,1 miljoner varav knappt 1,9 i aktier och cirka 160 tusen i likvider och knappt 80 tusen investerade hos  Lendify (affiliate).  

Nu är alltså portföljen klar och jag kan somna om fram till nästa omgång kvartalsrapporter och bolagstämmor (som jag i år faktiskt tänker mig besöka i större utsträckning än tidigare nu som fri). Men vad menar jag med att portföljen är "klar" och hur kommer jag jobba framöver? 

Fördelningen i portföljen är nu sådan som jag avsåg att den skulle vara, något innehav är lite för stort (Hafslund, Skånska, Kesko) och det saknas möjligen något inom energi om jag kan hitta ett utdelande bolag med inriktning mot förnyelsebart så kanske det blir ett köp. Men grovt så är portföljen hos  Nordnet (affiliate) så som jag vill ha den.

Framgent blir det tre saker i fokus: 

 • Vi har några månader med bra inkomster kvar framöver och vi avser att bygga likvider som motsvarar cirka 2 årsutgifter (240 * 2 = 480 tusen) med hjälp av detta kassaflöde (idag cirka 1 år så 240 nya tusenlappar behövs).
 • Löpande återinvestering och omvikning kan vi göra i samband med utdelningar. Vissa av de bolag där vi tycker oss vara lite överinvesterade är också relativt högutdelande och då har vi möjligheten att i vår inte  återinvestera och därmed vikta ner utan att göra några transaktioner. I andra aktier avser vi återinvestera utdelningarna. 
 • Säkra hem eventuella vinster, jag är lika osäker som någon annan på var börsen är på väg men eftersom vi entrar uttagsfasen för vårt fria egna kapital så kommer vi troligen att säkra en del vinster om börsen förtsätter uppåt. Samtidigt är ju en relativt stor del av vårt bundna kapital (pension) fortsatt exponerat mot börsen så om den fortsätter uppåt under lång tid så kommer vi ändå vara mycket nöjda. 

 

Generellt kommer jag fotsätta på den inslagna vägen och spendera ganska lite tid med att kolla på kortsiktiga fluktuationer på börsen. Den tiden kommer jag istället ägna åt andra projekt vid sidan om och här på bloggen kommer ni säkert också se en större mängd mer filosofiska och frihet/sparsamhets-inriktade inlägg medan börsen får lite mindre plats. Det finns dock så många duktiga aktiebloggare både här hos tradeveue och på andra håll så jag tror att mitt bidrag är något annat. 

Hur ser det ut med era portföljer? 

8 februari 2017

Portföljuppdateing - några rapporter och några köp!

Nu har det gått ett tag sedan jag uppdaterade portföljen och det har väl varit ganska händelselöst egentligen precis som det ska vara. I skrivandes stund ser portföljen ut så här. Senast jag skrev om portföljen och mina tankar var i samband med #uppesittarkväll.

Det sammanlagda värdet är drygt 2,1 miljoner varav knappt 80 tkr finns hos Lenidfy och cirka 400 tusen är kontanter, mestadels på depån för köp under den kommande tiden. Några småsaker har hänt sedan sist. 

 • Hafslunds och Skånska Energi - gick tillbaka något från sina tidigare högsta nivåer varför jag återigen har ökat lite i dessa bolag. Här är jag nu fullinvesterad dvs jag tittar inte på att köpa mer för tillfället
 • Kesko - den finska livsmedels- och bygghandelskoncernen rapporterade ett resultat något under förväntan men jag tyckte att aktien överreagerade på det med en nedgång på 10% på rapportdagen. Jag ökade något och den är nu upp cirka 5% sedan dess. 
 • Investor - en rapport utan överraskningar här passade jag också på att köpa lite mer generellt är det just i investmentbolagen där jag vill öka under rapportsäsongen men jag gör det när rapporten har kommit inte före eftersom jag redan har relativt stora innehav. 

(OBS! Detta inlägg skrevs i måndags kväll och sedan dess har Axfood rapporterat, återigen en stabil rapport men aktien ned ganska kraftigt det betyder att jag ökade med 150 aktier och har nu 1000 st..och jag stannar där)

Nu väntar jag på rapporterna i övriga bolag

 • 9/2 Hafslund och Gjensidige (tänker inte köpa eller sälja)
 • 10/2 Kinnevik (köper troligen mer efter rapport)
 • 17/2 Skånska Energi (tänker inte köpa eller sälja) och Ratos (troligt ytterligare köp efter rapport)
 • 21/2 Senior Housing Properties Trust (tänker inte köpa eller sälja)
 • 22/2 Wallenstam (tänker inte köpa eller sälja)
 • 23/2 Kopparbergs (gör troligen ingenting)

Vad gör ni just nu? Köper/Säljer eller sitter still i båten?

Taggar (blogg): 
24 januari 2017

Uppesittarkväll - nyheter från fru fri, börsfasta och tankar kring månadens investeringar!

Inlägget nedan innehåller affiliate länkar.

Den senaste månaden har varit lite ovanlig för mig. Jag har nämligen valt att helt undvika att titta på börsen på dagarna. Ibland när jag har fått någon fundering kring ett bolag har jag snabbt kollat något nyckeltal eller liknande men då under tiden som börsen var stängd så att jag inte drogs in i bruset. Jag har inte heller tittat på DI´s börsmorgon eller EFN börslunch eller likande. 

Samtidigt har frun börjat bli lite mer intresserad och frågar och bolag och utdelningsaktier med mera. Hon har öppnat depå hos Nordnet och skickat in begäran om överföring av sin IPS för att börja handla lite aktier i utbildningssyfte. 

Bakgrunden till att jag kollat mindre på börsen är att jag känner att börsen kan bli som en drog. Det rör sig och "blippar och bloppar" likt ett flipperspel. Det är nyheter i parti och minut men i själva verket så är det oftast mycket väsen för ingenting för den som är långsiktig och byter aktier ungefär lika sällan som man byter bostad. Min känsla är att om man tittar för mycket på börsen så kan man missa vad som händer i den verkliga världen där bolagen agerar.  Av den anledningen ser ochså portföljen ut precis som tidigare.

Men nu är det uppesittarkväll och dags att föra över nya pengar till depån och börja fundera på vilka bolag det kan vara intressant att fylla på i. Det är dessutom en roliga dag ekonomiskt för att jag kommer få min högsta inkomst någonsin en enskild månad när jag får mitt avgångsvederlag utbetalt så här ett år efter jag slutade. 

Det som ligger närmast till hands för mig är nu att köpa mer i någon eller några av våra investmentbolag Investor, Ratos eller Kinnevik som har för låg vikt i portföjen jämfört med vad som är tänkt som slutpunkt. Jag lutar dock åt att vänta med köp till efter Q4 rapporterna. Eftersom jag redan är ägare så kan jag vara nöjd om rapporterna är starka och kursen går upp men skulle motsatsen vara sant så kan jag vara nöjd med att ha pengar på sidlinjen för att passa på att köpa. Framförallt tror jag att en sänkt utdelning från Ratos (vilket jag räknar med) kan sänka kursen tillfälligt och då skulle jag vara köpare av något 1000 tal aktier ytterligare. Även Kinnevik där VD-byte pågår skulle kunna komma med någon överraskning för att rensa surdegar inför ny VD. Investor rapporterar först av dessa och där förväntar jag mig inte några stora överrasningar men jag klarar av att vänta till 31/1 ändå. 

Om du är sugen på att öppna en depå hos Nordnet för att börja investera i aktier och fonder eller låna ut till andra privatpersoner via Lendify. Använd gärna mina affiate länker så får jag en liten summa för att fortsätta driva den här bloggen och andra projekt..detta utan extra kostnad för dig. Tack för din support!! 

Hur gör ni denna uppesittarkväll? 

10 januari 2017

Portföljen är klar - för nu!

Innan jul skrev jag om att jag ville göra om portföljen så att den tar lite mindre av min tid och samtidigt kanske förbereda den lite bättre för uttagsfasen. Nu är portföljen klar för "nu" vilket innebär att jag inte planerar att titta på den förrän i slutet av januari. Ända undantaget från detta är om jag via annan media får veta att någon större börskrasch (typ kinafrossa, trumpfrossa, brexitfrossa eller liknande inträffar) då jag kommer gå in och använda mina likvider för att öka upp i vissa av mina innehav som fortfarande är underviktade jämfört med min målnivå (framförallt de tre investmentbolagen) 

Lagom till denna månads uppesittarkväll får jag dessutom min största löneutbetalning någonsin då jag får mitt avgångsvederlag från tidigare arbetsgivare så nya likvider in då. En del av dessa ska självlart sättas i arbete. För närvarande är fördelningen 79 % aktier hos Nordnet (affiliate), 4% investeringar i privatlån hos Lendify (affiliate) och 17% likvider fördelat mellan depå hos Nordnet och sparkonto hos SBAB. 

Jag letar även efter en spelare i den här positionen (lampan nedan) för att kompletera "Energilaget". Förnyelsebar energi, gärna med exponering utanför norden, ska vara utdelande...några förslag från er läsare? 

Nu kan ni förhoppningsvis inte räkna med några fler portföljuppdateringar före den 24:e och uppesittarkvällen...Dock kommer bloggen fortsätta att leva och det kommer troligen bli en hel del kring "personligt entreprenörskap" och "att ta sig ur ekorrhjulet". Kommer även en bokutlottning framgent men återkommer om det inom kort:-). Dessutom blir det mer från Fru Fri....

Hur går det för er med portföljerna, några stora förändringar inför det nya året eller samma samma?

Taggar (blogg): 
20 december 2016

Stora förändringar av portföljen står för dörren!

I närtid kommer jag göra en ganska stor omstöpning av vår aktieportfölj för att vara fullt transparent har jag nedan försökt skriva lite om hur jag tänker kring detta och vad som föranleder dessa förändringar. 

Min övertygelse är att det inte finns EN strategi som fungerar för att skapa bra avkastning. Istället tror jag att flera strategier kan fungeras om de anpassas till personen och förutsättningarna. Min tro är också att man har mycket lite att vinna på att spendera tid med det dagliga bruset på börsen utan det är de långsiktiga trenderna som betyder något och dem ser man bättre med lite distans. (Nedan portföljen per 7:e December - 2016)

När jag hade ett reguljärt arbete så var min tid begränsad och därmed höll jag min insats på börsen på en rimlig nivå. Dock sedan jag har blivit fri så har jag fått ett oönskat beteende att lägga på tok för mycket tid med börsen och det dagliga bruset av nyheter. Detta trots att jag egentligen är långsiktig och väldigt sällan gör några affärer baserat på den information som jag sitter och läser eller tar del av på annat sätt. På grund av detta kommer jag göra ganska stora förändringar i portföljen 

 • Kommer sälja av flera mindre innehav då detta bör kunna hjälpa mig att spendera tid med annat. (Har i inget fall ändrat min långsiktiga syn på dessa bolag men det handlar om hur det passar oss just nu)
 • Lägga till Kinnevik i portföljen och därefter kommer  Kinnevik, Investor och Ratos forma basen i portföljen och utgöra cirka 50% tillsammans. 
 • Utöver det skapa 3 lika stora kluster av bolag inom de brancher som jag tror är mest framtidssäkra nämligen Livsmedel, Energi, Boende. Dessa kommer utgöra resterande 50% av portföljen i 9 bolag.  
 • Med dessa 3 + 8-9 = 11-12 bolag i portföljen SLUTA titta på börsen dagligen och istället fokusera mer kraft på att läsa, skriva, utveckla boendet, laga mat, baka kanske föreläsa och/eller podda eller vad som faller mig in. Kort sagt sådant som är roligt och/eller adderar värde. 

Storleken på formerna nedan indikerar storlek på innehav (slutpunkt sommar 2017). Detta är ingen exakt vetenskap utan en indikativ ambition. Utöver denna portfölj så ska vi då ha cirka ett års utgifter i likvida medel hos SBAB och motsvarande drygt 3 månader placerade hos Lendify.  

Ut ur portföljen blir då preliminärt SJR, MQ, Northwest Healthcare REIT, Mekonomen, Tele 2, Millicom, Aktia 

Om du vill följa detta i realtid så rekommenderar jag att du signar upp dig hos Nordnet (affiliate länk)och följer via Shareville  men i efterhand kommer jag kommentera vad som händer i portföljen här på bloggen. Tanken är att den nya portföljen ska ta form under de kommande 2-4 veckorna. 

Är du nöjd med din portfölj eller planerar du några större förändringar framöver? 

Taggar (blogg): 
15 december 2016

Lendify - Skulle nog ha valt Autoinvest.....

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Det kan säkert verka som att en person som jag som är fri att disponera det mesta av sin tid skulle ha all tid i världen för att kolla börsen och övriga investeringar och det skulle kanske vara sant om detta var mitt enda intresse men så är inte fallet. Dessutom har vi 3 små barn som kräver en del och min ambition är att även sköta den absoluta majoriteten av hushållet nu när frun i knappt 200-dagar till är familjeförsörjare. (Sen hoppas jag att vi ska bli jämstälda igen:-). Å sen finns det finns så vansinningt mycket annat jag vill hinna med!! 

Som jag sa om i mitt senaste inlägg om Lendify så har en oväntad sak hänt med mina investeringar och det är att förvånansvärt många  låntagare betalar tillbaka sina lån i sin helhet redan efter en kort tid (någon månad). Detta har fortsatt denna månad med ett till lån som betalats tillbaka (vilket innebär att 3 av de 6 ursprungliga lånen nu betalats tillbaka i sin helhet). Om jag vill vara fullinvesterad behöver jag därför hela tiden själv söka nya lån att investera i. Funderar därför på om jag borde ha valt autoinvest istället? För närvarande ser portföljen ut som följer dessutom ligger två lån i väntan om att fulltecknas. Jag har valt att öka löptiderna något i de nya lånen för att se om det bidrar till att omsättningen blir lägre. 

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har ni valt Autoinveste eller manuell investering?

Taggar (blogg): 
8 december 2016

Småförändringar i portföljen - ränta, valuta och energipriser!

Som vanligt är det ungefär lika roligt att kolla på min portfölj som det är att kolla på färg som torkar. Vissa bolag har i och för sig rört sig rätt mycket men om man tittar på totalen så är det en fortsatt positiv trend men långsamt som en snigel så som det ska vara.

Månadsköpet föll på Investor som väntat och värdet är nu uppe i en försvarbar nivå nu blir det ett innehav bland många som får mer pengar när jag tycker att det blir bra lägen. 

Har även gjort ett för mig ovanlig avyttring när jag minskade innehavet i Hafslund med 10% efter att aktien gått starkt. Det är vårt största innehav med god marginal och jag tror fortsatt på bolaget men tyngden i portföljen blev tillsist för stor så då blev det en liten försäljning på margnalen. Hafslund gynnas av högre energipriser och högre ränta varför de har gått upp relativt mycket på senare tid. Efter försäljningen finns det nu knappt 30 tusen i likvider på depå, som kommer investeras inom kort. Får se vad det kan bli för kul..kanske Axfood. 

Mina REITs är tvärt om mot Hafslund känsliga för ränteuppgång varför de har gått ner en del efter Trumpsegern samtidigt som dollarn har förstärkts mot kronan vilket delvis motverkar fallet. Om kurserna går ner ytterliggare så kan det tänkas att det blir köp framöver. Lendify experimmentet fortsätter som beskrivet i inlägget från igår.

Lite pengar ligger och skrotar på ett konto hos SBAB och ger 0,7% ränta...dessa pengar är på väg in på börsen men med en takt på 25 tkr i månaden så tar det en stund. I januari får jag dessutom avgångsvederlag från min tidigare arbetsgivare motsvarande 6 månadslöner...så det kommer påfyllning snart....tack för det. Kommer nog kännas konstigt att få sin högsta inkomst någonsin ett år efter avslutat värv. 

Som välkänt för dom av er som regelbundet läser bloggen så har jag mina investeringar hos Nordnet och Lendify. Om ni inte redan använder dom kan jag varmt rekomendera att ni går in och registrerar er som användare och ser vad de har att erbjuda om ni sedan väljer att fortsätta som kunder är ju helt upp till er. Om ni gör det och använder mina länkar ovan så får jag en liten summa som tack för detta. Om ni undrar vad målet med detta är för Farbror Fri så tipsar jag om att ni går in och läser detta inlägg om hur jag ser på min mission framöver. Sammanfattat kan dock sägas att alla eventuella inkomster återinvesteras i att göra bloggen bättre och att förhoppningsvis kunna komma ut och föreläs i framtiden.   

Hur har era portföljer utvecklats den senaste månaden efter Trump, Opecmöten med mera? Tråkigt hoppas jag:-)

Taggar (blogg): 
7 december 2016

Oväntade utfall i Lendify-experimentet..

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify.  

Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. 

Tiden går verkligen snabbt! Nu har det gått två månadskiften sedan jag påbörjade det här experimentet. Läs alla tidigare inlägg här vid om intresse finns

Min huvudsakliga oro när detta började var förstås att låntagarna inte skulle betala tillbaka men så här långt har problemet som jag har upplevt varit precis det omvända. Eftersom detta är lån med rörlig ränta så går de också när som helst att lösa i förtid och flera låntagare har valt att göra detta. Det innebär att jag båda det första två månaderna har varit tvungen att hitta nya placeringsmöjligheter vilket ju är en liten uppgift. Personligen tycker jag att det här är rätt kul men om man vill ha ett bekvämt sparande så antar jag att den automatiska placeringsalternativet av detta och andra skäl är att föredra. 

Lendify fortsätter samtidigt att förbättra sin plattform och dessa grafer uppskattar jag mycket för att få översikt över placeringarna. 

Uppskattar också att man nu får en översikt över vilka betalniningar man har att förvänta sig månadsvis istället för som tidigare behöva gå in på varje lån. 

Generellt tycker jag utvecklingstakten på Lendify´s plattform är imponerande. Allt var inte perfekt från början men när man ser en ständig förbättring blir man lite gladare för varje dag som går.  Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Vad har ni andra för erfarenheter av Lendify? Har du redan lånat ut via dem eller funderar du på det? Om inte vad är det som håller dig borta? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar