Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1400
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 maj 2015

En helt vanlig sparsam dag – Små besparingar ger stora resultat!

I helgen fick jag en kommentar från en läsare som tyckte att vi skulle dela med oss av några av våra mer jordnära spartips. Det är nog så att det här med att ständigt tänka ekonomiskt ganska snart blir ett sätt att leva och ibland blir man blind för de besparingar som man gör varje dag bara för att det faller sig så naturligt. Det ska dock inte underskattas att dela med sig av några mer specifika exempel på hur vår sparsamhet är inbyggd i vårt vanliga liv så jag tar några exempel från en helt vanlig dag:

Dagens frukost – Havregrynsgröt med sylt och mjölk, smörgås,bryggkaffe. Nyttigt, Billigt, Gott! Vi brygger vårt kaffe i en perkulator som inte kräver några engångsfilter, inte heller några kapslar. Att vi sedan fått den begagnad och att den nu tjänat oss väl i snart 7 år gör inte saken sämre.

Dagens arbete – min fru är ensam att åka till jobbet just nu när jag är föräldraledig. Hon tog den bränslesnålaste av våra två bilar vilket sparar pengar, hon har även som vanligt med sig sin frukostmacka och sin lunchlåda när hon åkte i morse återigen sparar det pengar

Dagens aktivitet – barnen har en aktivitet på fredagar som kräver en kort transport denna skedde med cykel trots regn vilket sparade bränsle till bilen och dessutom gjorde att vi kom ut en stund och det gjorde oss piggare.  Behöver jag säga att en en av cyklarna vi använder köptes begagnad så även cykelkärran och att den andra cykeln var en present som min fru fick av sina föräldrar för en hel del år sedan.

Dagens lunch – Tillsammans med barnen var blodpudding med bacon och hemkokt lingonsylt. Detta är en av barnens favoriter och billig mat i vanliga fall. Dock var anledningen till att vi åt detta just idag att både blodpudding och bacon fanns med bra pris tack vare ”kort datum” på vår lokala butik och lingonen var självplockade. Lagade maten i två gjutjärnspannor som är minst 30 år gamla som vi har ”ärvt” efter våra föräldrar och som säkert kommer kunna användas i många år till. Stekspadar etc är samma som vi köpte när vi flyttade hemifrån för mer än 15 år sedan.  Sammantaget, god mat som vi alla gillar som köpts billigt tillagats med redskap som är gamla men mycket dugliga och som har mycket lång livslängd kvar.

Dagens temperatur – är ca 4 grader ute med regn som tidvis går sidledes i den kalla vinden. Vi har termostaten i huset ställd på 18 grader eller lägre hela året vilket gör att vår värmepump kan jobba mycket effektivare med en bättre verkningsgrad. Idag är det inte så kallt ute, men kallare dagar brukar vi stödelda i vår kamin vilket förutom att få upp temperaturen i huset någon extra grad också minska risken för fuktproblem i gamla hus som är byggda för att eldas. Sammantaget sparar detta både pengar direkt via lägre energikostnader och på längre sikt då vi slipper problem med fukt över tid (fukt problem är väldigt kostsamt att åtgärda i många fall).

Dagens middag – Soppa, istället för att hälla ut den hade vi frysit in en god buljong som blev över från påskhelgen, denna tillsammans med ett paket fryst torsk och lite grönsaker blev en härlig soppa som passade en dag med regn och rusk. Barnen gillar soppa och om de dessutom får en baguette med ost blir de ännu gladare!  Återigen gott, nyttigt och billigt!

Detta är bara några exempel på hur vi sparar i vardagen och var och en av dessa besparingar kan verka små men om man lever sitt liv på detta sätt sparar man väldigt mycket pengar trots att vi egetligen inte avstår ifrån något viktigt eller om man ska var ärlig är det faktiskt så att vi ändå lever i en fontän av överflöd och välfärd.

Låt oss anta att ovanstående besparingar (lågt räknat) sänker vår kostandsnivå med 6000 kronor i månaden (eller ca 200 kr om dagen) detta summerar till 72 000 kronor i besparing på ett år. Men inte nog med det eftersom vi har lärt oss hur vi kan leva på 72 000 kronor mindre om året så behöver vi spara 1,8 MSEK mindre för att anse oss vara ekonomiskt oberoende om man antar ett årligt uttag på 4% vilket bör vara en säker nivå. Även med vår mycket höga sparkvot tar det oss 3-4 år att spara ihop 1,8 MSEK. Så som sagt små besparingar ger stora resultat.

Pengarna vi sparar  och lägger på vår egen pengahög som sedan investeras i aktier i stabila bolag som över tid ska hjälpa oss att ta oss ur ekorrhjulet. https://frivid42.com/vara-aktier/ för som amerikanerna säger ”The problem with the rat race is that if you win you are still a rat”.

Vad har ni för fina tips att dela med er av? Hur kan vi bli mer sparsamma, eller tycker vi kanske att vi redan är för extrema?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar