
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Concejo är ett investmentföretag som genom långsiktigt engagemang i mindre onoterade bolag verkar för tillväxt och värdeskapande. Bolaget investerar huvudsakligen inom industrisektorn.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Nu har det gått lite över en vecka sen jag gjorde mina första försäljningar av aktier på många år. Som väntat har tajmingen inte varit speciellt lyckad.
Om vi börjar med bytet från SCA till Stora Enso så var det till en början väldigt lyckat då Stora Enso gick upp 5% nästan direkt efter köpet. Men även SCA har gått väldigt starkt och sen bytet av aktie är det ganska jämt skägg. Ändå störigt att SCA en aktie som jag ägt i många år går 5% på en vecka precis efter jag sålt. Då jag ser denna affär som avslutad och jag inte har som plan att köpa fler aktier i Stora Enso kommer jag följa SCA/Stora Ensos match framöver för att se om bytet var rätt eller fel med facit i hand. Bytet var ju gjort på livslång eller minst 10 års sikt så meningslöst att utvärdera efter en vecka, men som den självplågare jag är så ska jag kolla ofta och förbanna mig själv om SCA går bättre än Stora Enso. Jag kan som tur är tills vidare falla tillbaka på den högre direktavkastningen i Stora Enso.
Om denna första affär var huggen som stucken var det andra bytet sämre på kort sikt. Jag sålde Cloetta och köpte Kindred. Cloetta har sen dess gått upp 3% medan Kindred gått ner 3%. Om jag ska se något ljus i mörkret förutom den vanliga bortförklaringen att jag ser det på lång sikt så har jag bara köpt 30% av planerat antal aktier i Kindred. Det gör att aktien är den där jag ligger längst i procent från planerat antal aktier och således kommer prioritera köp närmaste månaderna (för min frus lön och lite återinvesterad utdelning). Det gör att jag gärna ser aktien gå sidledes eller lite neråt under hösten så jag hinner fylla på. Jag gjorde några köp idag och till min glädje fick jag 9 stycken åt gången för 1 kr courtage jämfört med i slutet på förra veckan då jag bara fick 8 per köp för att hålla mig under 996 kr. Men faktum kvarstår, det hade varit bättre att byta Cloetta till Kindred idag än för en vecka sen.
Att jag nu kan lägga en del av månadsköpen i Kindred känns bra då planen var att fokusera på Investor så länge substansrabatten låg närmare 30%. Något jag skrev några inlägg om i somras. Tyvärr har rabatten där gått ner något vilket känns lite surt då jag verkligen kände trygghet i att köpa den för stor del av sparandet under sommaren. Visst rabatten är fortfarande helt ok men då börsen gått upp samtidigt som rabatten i % har gått ner har det blivit nästan 15% upp i kurs för Investor sen sommarens köp. En annan intressant sak som hänt i Investor är att A-aktien (för första gången på flera år) sedan ett par dagar är dyrare än B-aktien. I skrivande stund skiljer det ca 1 kr. Jag har bara köpt A-aktien då den varit billigast och de båda ger samma utdelning, A-aktien har lägre omsättning men inget problem för en privatsparare. Jag har tyvärr fel courtageklass för att göra större affärer och för mig går det ungefär jämnt upp om jag säljer A och köper B 1 kr billigare. Man skulle kunna spekulera i att "normalläget" ska återuppstå dvs att B-aktien ska bli flera kronor dyrare igen och att jag då skulle tjäna pengar på att byta tillbaka till A igen även om dagens byte inte skulle gå någon direkt vinst. Men jag chansar på att trenden med att A går bättre än B håller i sig några dagar till och skulle vi kunna få runt 1% prisskillnad så kan det vara värt att byta våra 1000 aktier för att få 8 extra B-aktier gratis efter courtagekostnaden är dragen. I den bästa av världar kan man sen byta tillbaka till A och få ytterligare 10-15 aktier gratis om B blir dyrare igen. Denna bytesaffär har varit möjlig fram och tillbaka många gånger i Handelsbanken under de senaste åren. Denna typ byte är dock inte 100% riskfritt. Man måste ju sälja först och under de sekunder det tar att byta för en ovan trader som mig skulle det ju kunna komma en nyhet som driver upp priset på både A och B några procent. Den risken bör dock vara väldigt liten om man är förberedd och gör det relativt snabbt.
Hur gör du bytet mellan A- och B-aktier snabbt om du håller dig till en "lägre" courtageklass där maxsumman begränsar? Gör du flera försäljningar samma dag/vecka? Jag tänker på att du har 1000 Investor och maxsumman är väl kring 15000 i courtageklassen, det gör att du måste göra mer än 25 affärer innan hela innehavet är sålt.
Mvh EDS
Det är ju ingen maxsumma per affär. Jag har 0,15% eller lägst 1 krona i courtage. Det betyder att om jag handlar för 990 kr så avrundas det till 1 kr och courtaget blir snarare 0,1% än 0,15%. Men det finns inget som hindrar en från att göra en större affär tex sälja 1000 Investor A för 400 kr och köpa 1000 Investor B för 390 kr. Courtaget blir då 0,15% i varje riktning. Summan 15000 kr anger bara vid vilken storlek på affär som det vore bättre att byta till en annan courtageklass. Det går ju att byta klass för att få en lägre procent vilket skulle löna sig vid en stor affär, men jag ser ett eventuellt byte från A till B som ett undantag och huvudstrategin är att köpa i små poster ofta. Det går tyvärr inte att byta klass en dag och sen tillbaka igen nästa på Avanza.
Tack för svar. Nä, jag funderade på hur du gjorde då du alltid varit noga med miniminivåer av courtageavgifterna. Köper och säljer ju själv för bra mycket lägre summor och har inte gjort något "storbyte" ännu så jag var lite nyfiken. Jag antar att du har 0,15% , minst 1 kr då du är PB-kund?
Mvh EDS
Tack för svar. Nä, jag funderade på hur du gjorde då du alltid varit noga med miniminivåer av courtageavgifterna. Köper och säljer ju själv för bra mycket lägre summor och har inte gjort något "storbyte" ännu så jag var lite nyfiken. Jag antar att du har 0,15% , minst 1 kr då du är PB-kund?
Mvh EDS