
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Electra utvecklar, äger och driver IT-intensiva och kostnadseffektiva koncept inom varuförsörjning, distribution, IT och detaljhandel i Norden. De erbjuder kundanpassade lösningar och färdiga koncept som skapar förutsättning för lönsamhet i både egen och kundernas värdekedja.
Electra är organiserat i två affärsområden – Electra Retail och Electra Logistik & IT. Konkurrensen inom varje affärsområde är stor, men de båda affärsområdena har också många beröringspunkter på kund- och leverantörssidan som tillsammans gynnar bolaget och dess kunder...
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.

Igår var jag och besökte min livs första årsstämma (för ett aktiebolag) och det var Industrivärden som fick äran. Jag hade planerat att gå på ett gäng stämmor redan förra året då jag hade mer tid än vanligt under våren, men det rann ut i sanden då. Den bild jag hade av hur det skulle vara stämde ganska bra måste jag säga, även om det gick lite snabbare än väntat. Stämmans ordförande var både lite smårolig och effektiv
Stämman hölls på fina Grand Hotel i Stockholm och inleddes med att man fick räk och laxmacka (jag tror den korrekta benämningen är landgång). Jag har ätit mycket mackor och smörgåstårtor i mina dagar men jag tror det här kan ha varit första landgången. Helt ok även om det var lite bökigt att äta då det kanske fanns plats vid ståbord för 40 av stämmans 400 besökare. Medelåldern var som väntat hög och det var lite trixigt att ta sig fram bland alla käppar och kryckor. Personalen på Grand Hotel var heller inte särskilt gästvänliga, men det kanske var väntat med tanke på att de ägs av Investor och ser Industrivärdens aktieägare som fienden?
Själva stämman drog sen igång med ett kort anförande av ordförande Fredrik Lundberg och ett lite längre av VD Helena Stjernholm. Det var väl inget revolutionerande som kom fram direkt men då jag gillar ekonomisk historia och framväxten av våra stora svenska industribolag så passade det bra att Helena la rätt mycket fokus på bolagets 75 åriga historia. Man fick också med sig en bok om dessa 75 år. För er som inte var på plats och är intresserade av boken så går den att läsa digitalt här.
Boken innehåller bland annat denna imponerande graf som visar att Industrivärden har gått ungefär dubbelt så bra som index under de 75 första åren. Med den logaritmiska skalan är det också slående hur jämn utvecklingen varit när man zoomar ut över så här lång tid. Det döljer sig många kriser och svarta rubriker och säljrekommendationer under den där perioden.
Intressant var att Helena flera gånger tryckte på att det finns gott om indexfonder för de som vill följa index, tex när någon frågade om säljet av ICA som innebär att man lämnar en bransch och blir ännu lite mer exponerad mot cykliska bolag. Genom att jobba med lite belåning i sämre tider som jobbas ner nu i goda tider, det informationsövertag man har genom att sitta i ett antal styrelser, att inte vara rädd för att avvika mot index, den låga "förvaltningsavgiften" jämfört med aktiva fonder och en substansrabatt gör att jag hoppas och tror att man kan fortsätta slå index över tid.
Min enda fundering är egentligen varför man köpt nya aktier för 1,8 miljarder i SHB, Sandvik och Volvo (som redan tillhör de största innehaven i portföljen) istället för att återköpa egna aktier. Då man konstant under 2018 kunnat köpa Industrivärden till 10-15% substansrabatt hade återköp gett oss ägare mer värde. Om det nu inte är så att just de bolag man ökat i kommer gå bättre än övriga portföljbolag.
Jag hoppas att jag kommer vara en av de gamla gubbarna på stämman om 50 år när Industrivärden firar 125 år och att personalen på Grand fixar fram ett bord till mig när jag ska äta landgången.
Hur ser du på Industrivärdens relativ låga aktieutdelning om man jämför med tex Investor?
Industrivärden och Investor har nästan identisk direktavkastning. Egentligen är strax under 3% som båda ligger på lite lågt för mig som planerar att leva på utdelning i närtid.
Men förklaringen är ju helt enkelt att de sparar pengar från portföljbolagens utdelningar som de använder för att köpa fler aktier. Hela vitsen med substansrabatt (för mig som inte tror rabatten ska bli 0 så jag kan passa på att sälja då) är att komma åt portföljbolagens utdelningar med rabatt. Vilket jag gör även om inte pengarna slussas vidare direkt till mig.
Hur var själva proceduren med att anmäla sig till stämman? Var det bara att anmäla sig på hemsidan eller behövde du meddela din bank att de skulle registrera aktierna i ditt namn också? Jag har aldrig fattat vad de menar när det står i anmälan "om aktierna är förvaltarregistrerade måste du be din bank att ägarregistrera dina aktier inför stämman".
Hej miljonär.
Hur kommer det sig att du inte har några pengar i Avanza Zero då du har alltid gillat gratis som vi alla andra? Hur än jag vänder på det är Avanza Zero riktigt prisvärd index fond. Är det för att du vill äga aktier för Sveriges 50% av portföljen? Varför vi alla tror om man betalar för något är ner värd och ska ge mer långsiktigt? Gratis kan aldrig vara dåligt. Det kan finnas bättre men det vet man just då om 15-20 år. Glad Påsk. Lycka till.
Mvh. Jacke77
Zeddark: Då jag har aktierna i KF fick jag gå på stämman som gäst utan rösträtt. Ringde och frågade och det var inga problem. Hade jag haft de i ISK (eller Aktie- och fonddepå) hade det så vitt jag förstår bara varit att anmäla mig på hemsidan.
Jacke77: Jag tycker aktier är roligt och tror inte minst Investor och Industrivärden kan slå Avanza Zero. Dessutom gillar jag psykologiska fördelen med att få utdelning varje år och slippa ta ett beslut om hur mycket fonder jag ska sälja ett visst år. Men visst är Avanza Zero ett bra alternativ!
tack för rapporten från stämman! då du beskriver det så låter det rätt trevligt, presentation av bolaget, landgång, och till och med en gåva (boken).
Var det bra utnyttjad tid att gå tycker du? Funderar du på att gå på fler stämmor framöver?
Jag fick förutom boken en tygpåse och ett paraply. Men skulle ändå säga att jag har lite svårt att förstå de som har 1-50 aktier och går på stämman för maten och presenterna utan större intresse för bolaget. Jag skulle aldrig orka gå på en stämma jag inte var intresserad av, tar ändå 3-4 timmar inkl transport för mig.
Jag planerar att gå på H&M också i år. Men siktar nog på 3-4 st nästa år.
Kan du inte till din nästa stämma hitta på en intressant och relevant fråga till vd:n?
Var presentationerna bra och gav dig något nytt, en fördjupad känsla och kunskap om bolaget? Lite som då ett bolag besöker en kväll hos aktiespararna men med de högsta personerna och finare inramning?
Eller var det typ mer formalia och inte så mycket spännande om bolaget?
Hoppas du haft en fin påsk!!
Ungefär halva tiden var ändå presentationer där de kunde prata fritt och berätta det som de ansåg var störst värde. Sen är det klart att det även var en del formalia på själva stämmodelen. Och som väntat rätt svävande svar på frågorna.
Tack för rapporten! Ratos den 8/5 känns intressant, även om det förstås är ett av dina mindre innehav. Dels utifrån att Jonas känns som en duktig VD, dels för att höra några ledtrådar om det äntligen är på G att vända...