9 Sep, 2020

Dogs of dow - Aktiepappa style

 

 

Som en av Sveriges större ekonomibloggar trillar det in en och annan krona på kontot och även om det inte är några större summor så är även små smulor ändå pengar. Vi valde för cirka ett år sedan att starta en gemensam portfölj där dessa pengar samlas. Givetvis går en stor del bort i skatt först men det känns bra att bidra till att fler kan få bidrag i Sverige samt att fler länder likt Rwanda kan sponsra Arsenals fortbollslag mm. Skämt åsido så har vi numera en kapitalförsäkring hos Avanza där vi investerar enligt den lite bortglömda strategin Dogs of Dow. Den handlar som alla säkert vet om att köpa de 10 bästa utdelarna på Dow Jones. För vår del handlar det kortfattat om att hitta vettiga utdelare och tajma dem så att vi hela tiden rullar utdelningen och investerar den i nästa bolag som delar ut osv. På det sättet får vi lite snabbare ränta på ränta-effekt än om man bara får utdelning en gång om året eller en gång i kvartalet.

Vi har valt utdelare som är förhållandevis vettiga och som ändå delar ut rätt så bra. Vi har avstått de verkliga lågvattenmärkena likt tex Pandora och vi har även försökt hålla en viss spridning mellan olika branscher. Vissa av portföljbolagen är verkligen ”dogs” och det har vi också märkt. Vissa andra har verkligen levererat utveckling och knappt några har levererat utdelning. När strategin lades hade ingen nämligen hört talas om Corona eller Covid 19. Vi väljer ändå att stå fast vid vår strategi trots att den hittills varit rätt så dålig vad kommer till utdelningar.

Som bilden ovan visar innehåller portföljen i dagsläget tio bolag. Det är bolag som är noterade i Sverige, Norge, Finland och Kanada. I åtta av tio bolag har vi investerat likvärdiga belopp men i skrivande stund skiljer det sig storleksmässigt mellan innehaven, det efter att några presterat sämre och andra bättre.

Vår strategi var som sagt från början att hitta högutdelande bolag och investera utdelningen i nästkommande bolag som delar ut. En strategi som fungerade väl under det första året fram tills pandemin slog till, då de flesta av våra portföljbolag valde att dra in utdelningen. Trots allt har portföljen så har portföljen sammantaget presterat likvärdigt som OMX sedan mars månad.

Vår plan är att fortsätta med samma strategi och de bolag som delar ut för lite kommer få lämna portföljen till förmån för andra högutdelande bolag. I vissa kretsar anses utdelande bolag inte särskilt fint men för vår del spelar det ingen roll om vi får avkastning via utdelning eller via börsuppgång. Det är den totala avkastningen som är viktig och kan vi avkasta 7-8 % årligen via utdelning behöver inte kurserna gå upp särskilt mycket för att vi ska få en trevlig avkastning och en riktigt fin ränta på ränta.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.