11 Sep, 2020

Nikola anklagade för bedrägeri

 

 

 

Det hypade fordonsbolaget Nikola som bara för några dagar sedan offentliggjorde ett samarbete med General Motors anklagas för fusk och bedrägeri i sin marknadsföring. En marknadsföring som mycket väl kan ha varit bidragande till att samarbetet ens kom till stånd och som också direkt eller indirekt bör ha bidragit till kursrusningen vi såg tidigare i veckan. När Hindenburg research nu går ut med att de ska han använt sig av felaktiga metoder vid marknadsföringen av fordonen.

Vi har ingen aning om det ligger något i dessa anklagelser men när man läser om det så får vi känslan av att det verkar ganska väl underbyggt. Det ska bland annat vara tidigare anställda som blåst i visselpipan och gjort avslöjanden för Hindenburg. Nikolas VD går till hårt motangrepp och riktar i sin tur anklagelser mot "blankarfonden" Hindenburg. Det är inte första gången Trevor gått i försvarsställing. En tidigare granskning som genomfördes av Blooberg slutade i hot om stämningar mm.

 

Riskabla investeringar

 

Bolag som inte har någon fungerande verksamhet alls och som inte tjänar några pengar alls är normalt sett riskabla investeringar. Visst man kan bli rikligt belönad om det verkligen fungerar men många gånger slutar det med katastrof. Vi har sett det förut och vi kommer sannolikt se det igen och om bolaget är aktivt i en överhypad bransch blir riskerna ännu större. Därför avstår vi Nikola.

 

Intressant namn

 

Bolaget har för övrigt ett mycket intressant namn: Nikola. Man får utgå från att dom medvetet valt förnamnet på mannen som namngett den största konkurrenten, nämligen Tesla. Vi kan inte riktigt bestämma oss för om vi tycker det är skönt kaxigt eller om det är fantasilöst men det lutar åt det senare. Trots att just Tesla ritas ut som den största konkurrenten så är det inte riktigt samma typ av fordon man satsar på. Nikola har främst lastbilar och en pick-up på ritbordet och man använder sig av el- och bränslecellsteknik men de har i dagsläget inga fordon redo för försäljning. Det går dock att anmäla sitt intresse på hemsidan. En hemsida som är riktigt snygg och visar upp flera lastbilar, en pick-up och även en jetski. Det ser helt klart intressant ut men frågan är hur mycket som är drömmar och hur mycket som kommer bli verkligenhet.

Vi såg någon intressant bild på deras fabrik, eller snarare på deras kommande fabrik för bilden föreställde bara öknen i Arizona där fabriken planeras.

 

Läs mer om Nikola

 

Nikola

Nikola i samarbete med GM (Avanza)

Nikola (Hindenburg)

Nikola Begins Factory construction in Arizona

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.