18 Sep, 2020

Notering av ES Energy Save

 

 

 

ES Group är ett företag verksamt inom inomhusmiljö och har sin verksamhet uppdelad i tre verksamhetsområden:

Fastighetssystem som innefattar deras sk plug-in moduler och ett par andra system för fastighets-  och byggmarknaden. Här har man en miljöprofil med ett ekonomiskt incitament. ES Group ska göra uppvärmning och torkning/avfuktning av byggen både billigare och mer miljövänliga.

Villavärme innefattar värmepumpar av hög kvalitet för villamarknaden i Europa.

Installation & Eftermarknad är mer eller mindre en servicepartner och en installationsresurs och har som syfte att skapa tillväxt i de båda ovanstående affärsområdena.

Verksamheten rullar betydligt bättre än hos många av de noteringar vi tecknat oss i det senaste och omsättningen för brutna räkenskapsåret 2018/2019 var 37 miljoner SEK. Detta har vuxit till 39 miljoner SEK för 2019/2020 vilket inte är någon större omsättningsökning. Förlusten har däremot ökat från 2,3 miljoner SEK till 4,3 miljoner SEK under samma period. Inte jätteimponerande vinst men ändå en verksamhet som faktiskt är i rullning och de senaste månaderna har omsättningen tagit fart rejält.

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna:   18 september 2020 (idag)

Första dag för handel: 30 september 2020

Besked om tilldelning: vecka 39

Teckningskurs:    20 kr

Storlek på erbjudandet: 23 MSEK (inkl övertilldelningsoption)

Minsta teckningspost:    250 aktier (5.000 kr)

Ankare tecknar:     60  %

Börs:        Spotlight

Listingpartner:   Partner fondkommision

 

Ankarinvesterare

 

Ankarinvesterarna är många till antalet med de kända namnen lyser med sin frånvaro. Inget ont i det dock och vi tycker att det ser ut att vara en ganska fin spridning på dem också. Om vi jämför med den senaste noteringen vi skrev om så klev Tin fonder in med 150 miljoner SEK och den typen av pengar hade ju täckt hela erbjudandet och resten av bolaget och lite till. Därför är det inte så konstigt att de riktigt tunga namnen saknas. Vi kan också finna en viss glädje i att inte hitta kändisar likt GW eller andra kändisar bland åtagarna.

 

Lock up

 

Storägarna Fredrik Sävenstrand och Christian Gullbrandsen har ingått avtal om lock-up som gäller för alla deras aktier och för 12 månader efter första handelsdag. Sävenstrand och Gullbrandsen äger 51 % av kapitalet och 86 % av rösterna i bolaget.

 

Tecknar

 

Vi väljer att teckna ES Group pag att det är en förhållandevis litet erbjudande och en ganska stor del är tagen av åtagare. Dessutom är det här en notering som ligger i tiden med tanke på miljöaspekten i det hela. För vår del blir det antagligen en kortare investering och vi planerar att sälja av våra eventuella tilldelade aktier ganska snart efter noteringen.

 

Tilldelning

 

Besked om eventuell tilldelning kommer enligt bolaget ske i början av vecka 39. De som inte får någon tilldelning får inget meddelande. Selektering vid fulltecknat erbjudande sker genom beslut av styrelse och nedanstående prioriteringsordning ska gälla:

 

  1. Full tilldelning ska ges till teckningsåtagare
  2. Om en ägare bedöms tillföra ett strategiskt värde kan upp till 10 % av emissionsbeloppet fördelas till dem. (Vid fulltecknat erbjudande)
  3. Prioritera ägarspridning. Minst 250 st aktier per tecknare ska försöka uppnås.
  4. I det fall det inte går att fördela minst 250 st aktier till alla tecknare kommer lottning att ske.
  5. Tilldelning är inte beroende av när under teckningsperioden ansökan lämnats.

 

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Ansökan via gammaldags ansökningshandling direkt till Partner fondkommission ger sannolikt bäst chans på tilldelning. Det går att ansöka via både Nordnet och Avanza och såväl vanlig depå som ISK och KF går att söka i.

 

 

Läs mer om ES Group

 

Noteringsmemorandum

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.