Analys
6 Oct, 2020

SpectrumOne bolagsanalys 2020

Bolagsanalys 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)

- Martech allt mer betydelsefullt
- Nystart för SpectrumOne
- Mycket stor potential men med risk

Bolagsanalys
Martech allt mer betydelsefullt
. Området Martech eller digital marknadsföring och då speciellt den nisch som SpectrumOne är inne i, det vill säga att förse bolag med verktyg för Big Data, Business Intellegence  och Analytics fortsätter att växa snabbt internationellt. I USA anses Martech ha en årlig tillväxt om 30% och den nisch som SpectrumOne är verksam inom en ännu högre sådan. Plattformen har som analyssverktyg fått stor uppmärksamhet och med de prestigefyllda kunder i Skandinavien som den lyckats attrahera visat att den står sig väl i konkurrensen. Traditionellt sker försäljningen via en månatlig prenumerationsavgift som kunden betalar. Även om den pågående pandemin tillfälligt har försvårat införsäljningsarbetet finns det mycket som talar för att denna typ av verktyg kommer att bli allt viktigare när många företag tvingas att radikalt ändra sin struktur och beslutsprocess i spåren av den kris många av dem gått igenom. Värderingen på aktiemarknaden av globala SaaS Martech-företag är mycket hög till följd av den starka tillväxten och de starka kassaflödena.

Nystart för SpectrumOne. Bolaget har upplevt ett minst sagt turbulent 2019 med en lansering av den nya plattformen som kom att bli långt under fastställda mål och som resulterade i ett VD-byte (det tredje på två år) samt en klar strategiförändring där all annan verksamhet såldes med stora förluster som följd. Med nytt namn (tidigare TargetEveryOne), ny VD, en kraftigt reducerad personalstyrka och ny marknadsplan satsar bolaget nu alla sina krafter på plattformen SpectrumOne – ett ledande analysverktyg som fått stor uppmärksamhet. Tidigare delägda Cloud Explorers som förser SpectrumOne med utveckling och försäljning är sedan i början på helåret  helägt. Vidare har under år 2020 tillkommit affärsdataföretaget Biz Well, Q Bim verksamt inom marknadsdataanalys, den digitala mediabyrån The Trigger Company och nu senast dataföretaget Å-data Infosystem. Dessa förvärv med en sammanlagd omsättning om ca 50 MSEK stärker och vidgar Spectrum Ones erbjudande när nu dessa lönsamma företag adderas.  Ledningsbytet har också inneburit ett strategiskifte för att öka marknadspenetrationen såtillvida att försäljningsarbetet nu inriktar sig på att upprätta samarbetsavtal med företag vars kunder har intresse av SpectrumOnes verktyg och plattform snarare än som tidigare ägna sig åt direktförsäljning. Företagsledningen har också öppnat upp för kunder inom speciella nischer att få ensamrätt till plattformsverktygen, vilket skulle kunna generera stora engångsintäkter.

Mycket stor potential men med risk.  Enligt ledningen är SpectrumOne mycket nära att teckna avtal med en av de största affärsdataleverantörerna i Europa – ett företag som har ca 200 000 kunder. Ett sådant avtal skulle i ett slag förändra situationen för SpectrumOne som därigenom får åtkomst till en betydligt större kundkrets. Även om företaget skulle vara tvingad att dela med sig av den månatliga prenumerationsavgiften till avtalspartnern skulle det kunna medföra radikalt högre intäkter än tidigare, vilka i stort sett rinner rakt igenom till resultaträkningen. Vi har i ett räkneexempel på sid 3 visat att med relativt försiktiga antaganden skulle ett sådant avtal på sikt kunna generera i storleksordningen 100 MSEK per år. Förra årets negativa utveckling och de nya förvärven under 2020 har gjort SpectrumOne till ett bolag med en svag balansräkning, där en framgång för den nya plattformen blir helt avgörande. Två teckningsoptionsprogram, som löper ut i november respektive mars skulle dock kunna inbringa mellan 100-130 MSEK – beroende på kursutvecklingen - och göra det möjligt att lösa de lån som förfaller de närmaste sex månaderna om ca 80 MSEK. Till följd av de senaste månadernas kraftiga kursuppgång förefaller sannolikheten mycket stor för att optionerna kommer att tecknas (teckningskurs 1,5 – 2,0 SEK). Detta skulle avsevärt minska den finansiella risken i bolaget och ge ledningen arbetsro. Vi har i vår resultatprognos av försiktighetsskäl inte räknat in något samarbetsavtal enligt ovan utan att SpectrumOne av egen kraft säljer nya avtal till ett 20-tal nya kunder. Detta tillsammans med intäkterna från de köpta verksamheterna skulle ändå leda till att bolaget kan generera ett positivt kassaflöde nästa år.

Inledning
SpectrumOne (tidigare TargetEveryOne) har gått igenom en mycket volatil resa med flera byten av verksamhetsfokus och företagsledningar. All gammal verksamhet med låga marginaler är avvecklad och kvar finns den egenutvecklade plattformen SpectrumOne, som är utvecklad tillsammans med utvecklings- och försäljningsbolaget Cloud Explorers (se nedan). Genom analysplattformen, som erbjuds via en abonnemangslösning är en automatiserad SaaS-plattform för analys, visualisering och segmentering genom vilken man som kund kan få viktiga insikter på vilka man skapar beslutsunderlag. Genom att använda samma verktyg under hela processen förenklas den digitala marknadsföringsprocessen. Genom abonnemangsmodellen med priser inom spannet 15,000 – 150,000 SEK  per månad är plattformen mycket skalbar. Plattformen lanserades under 2019 – först i Norge och sedan i Sverige – och har lyckats attrahera ett antal välkända företag . Antalet kunder är för närvarande ca 15 stycken, vilket dock är långt under målsättningen när plattformen lanserades. En ny VD rekryterades under slutet av 2019 i form av Hosni Teque-Omeirat med bakgrund som affärsutvecklingschef hos EON och erfarenhet av att implementera försäljningsstrategier. Han leder nu omstruktureringen av bolaget. Bolaget hade tidigare en både en aktienotering på den norska Merkur Market och på svenska First North. Bolaget är nu enbart noterat i Stockholm.

Åtgärder
Efter det att hela den gamla verksamheten sålts – förutom plattformen SpectrumOne - har den nya ledningen vidtagit en rad åtgärder. Förutom att minska antalet anställda har försäljningsstrategin ändrats och bolaget ska nu via partners försöka nå externa aktörer och distributörer och därmed också nå beslutsfattare på en högre nivå. Potentiella samarbetspartners återfinns inom en rad olika områden till exempel med fokus på försäljning eller licenspartners som betalar en avgift månatligen för att använda SpectrumOne-plattformen. Bland bolagets samarbetspartners finns för närvarande Data Factory och Vonage. Efter vad vi kan förstå pågår diskussioner med flera betydelsefulla partners som i ett slag skulle kunna ge SpectrumOne många nya betydelsefulla slutkunder. Enligt delårsrapporten finns det bland dem Europas ledande leverantör av affärsdata. Ett avtal med denna typ av kund skulle i ett slag förändra SpectrumOnes möjligheter.

Förvärv
Den nya ledningen har under 2020 också genomfört ett stort antal strategiska förvärv för att stärka plattformen och skapa ett ännu bättre och bredare erbjudande till kunderna. Men också för att bredda den potentiella målgruppen både nationellt och internationellt.

Cloud Explorers AS. Det viktigaste steget har utan tvivel varit att förvärva tidigare delägda Cloud Explorer s(30%).  Samarbetet startade 2018 i samband med att SpectrumOne köpte in sig men de stora synergierna väntas först komma nu när Cloud Explorers är helägt. Bolaget har utvecklat en plattform för extraktion, behandling och kategorisering av stora mängder kunddata och som på ett avgörande sätt kompletterar befintligt produkt- och tjänsteutbud. Med bolagets verktyg Prism kan en kund ladda upp all form av data som behövs för att analysera och ta marknadsföringsbeslut samt genomföra uppföljning. Integrationen av analysverktyget Prism utgör en stor konkurrensfördel. Bland kunderna kan nämnas DHL, PostNord, Fjordkraft, Porsche och Europris. Vi räknar med att bolaget under år 2020 kommer att tillföra en omsättning på ca 8 MSEK. Köpeskillingen för de resterande 70% av aktierna uppgick till 62,5 MSEK, varav  15 MSEK har betalats kontant och  12,5 MSEK via nyemitterade aktier. Resterande likvid ska regleras under hösten och under våren nästa år.

Bizwell Sweden AB. Bolaget grundades 2009 och är en affärsdataleverantör som förser kunderna med data för affärsdata. BizWell har data för över 100 länder och gör det möjligt för SpectrumOne att lansera verksamhet i nya länder. Med Bizwells lösningar kan SpectrumOne leverera data direkt till sina kunder via plattformen och inte bara skapa en mer komplett plattform utan även få nya intäktsströmmar med högre marginaler. Bizwell har under de senaste fem åren visat en genomsnittlig tillväxttakt om 35%. Bolaget omsatte under 2019 4,2 MSEK och hade en rörelsemarginal om nästan 30%. Köpeskillingen uppgick till 5 MSEK och är i sin helhet betald. 

Qbim. Bolaget är ett dataanalys-och konsultföretag. Bland bolagets olika lösningar som marknadsförs är Trafikportal.se en av de viktigaste och som vänder sig till olika kollektivtrafikföretag. Bolaget omsatte under senaste räkenskapsåret 2019/2020 ca 7 MSEK med en rörelsemarginal om ca 20%. Bolagets intäkter härrör främst från konsulttjänster, där tjänsterna debiteras per timme men har ambitionen att styra verksamheten att gå än mer mot produktförsäljning och skapa en större andel återkommande abonnemangsintäkter. Köpeskillingen uppgick till 13 MSEK, där ca  två tredjedelar betalats kontant eller via egna aktier och en tredjedel dvs 4 MSEK återstår att betala.

The Trigger Company AB. Bolaget är en snabbväxande digital mediabyrå. Bolaget omsatte under år 2019 ca 20 MSEK med en mindre rörelsevinst. Förutom att bolaget har erfarenhet från den tyska och franska marknaden får SpectrumOne nu en ny del av värdekedjan i form av klientkonsulter. Köpeskillingen uppgick till 6,5 MSEK och betalas via nyemitterade aktier i SpectrumOne.

Å-data Infosystem. Bolaget grundades 1984 och utvecklar och säljer IT-lösningar till små och medelstora kommuner. Bolaget är en välkänd aktör inom offentlig sektor som leverantör av affärssystem till offentlig sektor. Bolaget omsatte under 2019 ca 8 MSEK med ett rörelseresultat om ca 1,5 MSEK. Förutom att SpectrumOne genom Å-data får ytterligare en kanal att exponera sin plattform finns det stora synergier med Qbims utvecklingskompetens. Köpeskillingen uppgick till 10 MSEK och betalas via nyemitterade aktier i SpectrumOne.

Finansiering
Vid utgången av Q2 hade koncernen likvida medel om 5 MSEK. Skulden för köpet av Cloud Explorer uppgår till 35 MSEK och ska betalas i två delar dels i november och dels i mars nästa år. Ett av två konvertibellån förfaller vid utgången av 2020 och uppgår till 17 MSEK. Med tanke på teckningskursen – 3,25 SEK – måste nuvarande aktiekurs stiga  för att en konvertering ska bli aktuell. Men med tanke på det intresse som för närvarande verkar finnas för aktien är det definitivt inte omöjligt. Dessutom finns ett lån från Formue Nord Marknadsneutral A/S om 13 MSEK med förfall i mars. Till detta kommer så slutlikvid för köpet av Qbim om 4 MSEK. Detta leder i ett negativt scenario  enligt vår bedömning till nästan  70 MSEK i skulder som ska betalas under den närmaste sexmånadersperioden. Bolagets egen uppskattning är att det kommer att behövas 65 MSEK under den närmaste tolvmånadersperioden för att betala dessa skulder och för det rörelsekapitalbehov som finns för att driva verksamheten. Kursutvecklingen för aktien kommer att bli mycket central för om bolaget kan klara av dessa åtaganden. Under våren tecknades via en riktad emission av vederlagsfria optioner i två serier, som vid ett fullt utnyttjande kommer att tillföra 30-40 MSEK. Under sommaren har sedan en företrädesemission skett som på motsvarande sätt kan inbringa 68-91 MSEK. Detta innebär att bolaget vid fullt utnyttjande kan tillföras lägst 98 -130 MSEK före emissionskostnader om ca 4 MSEK.  Hälften av likviden från optionerna kommer vid utnyttjande att tillföras i november och resten i mars. SpectrumOne har via skriftligt avtal erhållit garantiåtagande avseende 25 MSEK av det optionsprogram som förfaller i november. Teckningskursen ska motsvara 70% av den volymviktade genomsnittskursen under en period om tio handelsdagar före nyttjandeperioden. Denna avrundas till närmast heltal öre och får lägst vara 1,5 SEK per aktie och som högst vara 2,0 SEK per aktie. Ett utnyttjande av optionerna förutsätter således att aktiekursen inte går under 1,5 SEK, vilket gör att höstens resultat och ytterst aktiekursutveckling blir mycket avgörande för bolagets framtid. Med tanke på de senaste veckornas kursutveckling framstår sannolikheten emellertid som stor att optionerna kommer att utnyttjas. Att ägarna av de två senaste bolagen som SpectrumOne förvärvat, accepterat aktier som förvärvslikvid vid en nivå motsvarande strax över 2 SEK stärker enligt vår mening också  sannolikheten för att teckningsoptionerna kommer att tecknas i sin helhet.

Antalet aktier kommer också att öka kraftigt. Dels via de företagsförvärv som skett där betalning sker via nyemitterade aktier och dels vid eventuellt utnyttjande av teckningsoptioner i november och mars nästa år. Antalet aktier uppgick vid halvårsskiftet till 182 miljoner. Via nyemitterade aktier tillkommer 6 miljoner under hösten och sedan beroende på utfallet av teckningsoptionerna kan det tillkomma ytterligare ca 33 miljoner aktier. Antalet aktier vid utgången av året skulle således kunna stiga till 221 miljoner. För att sedan under nästa år stiga till 254 miljoner. 

Framtiden och prognos
Att som SpectrumOne under mindre än 12 månaders tid ta över och integrera fem bolag i den egna organisationen - med en sammanlagd omsättning om ca 50 MSEK - ställer stora krav på ledningen för SpectrumOne. Detta ska också ställas i relation till att SpectrumOne före förvärven under Q1 omsatte 1,1 MSEK. När detta samtidigt sker under en period när pandemin lamslagit vissa sektorer gör inte saken lättare. Enligt delårsrapporten för Q2 minskade till exempel BizWell´s marknad med 70% under perioden. Samtidigt har förvärven i grunden gjort det möjligt för SpectrumOne att komma in en rad nya områden och fått ett betydligt bredare erbjudande. I och med SpectrumOnes beslut att inrikta sig på att sluta partneravtal med företag som i sin tur kan förmedla kunder till bolagets tjänster i stället för att själv i större utsträckning bearbeta nya kunden blir vikten av att hitta rätta partners som företaget ska arbeta med. Under hela 2002 har ett intensivt arbete pågått för att identifiera och bearbeta lämpliga partners. Företagsledningen i SpectrumOne gör ingen hemlighet av att man är nära att knyta ett samarbetsavtal med ett företag på uppemot 200 000 kunder. Ett sådant avtal skulle i ett slag kunna förändra utvecklingen för företaget. För att förstå potentialen i ett sådant avtal har vi gjort följande antaganden. Företagsledningen anger att ett kundavtal kan ge 15,000  - 150,000 SEK i månaden i intäkter. Om man skulle anta ett snittpris på 80,000 SEK per månad och vidare att en partner vill behålla ca 50% av de intäkter samt att på sikt attrahera 0,1% av den kundstocken skulle intäkter om närmare 100 MSEK årligen uppstå. Detta är naturligtvis bara ett räkneexempel men visar på den potential som finns om denna typ av avtal kan upprättas och skalbarheten i SpectrumOnes i  affärsmodelen. I och med att detta är prenumerationsintäkter utan några större kostnader för nya kunder innebär det att vinsterna skulle kunna stiga mycket kraftigt även vid en betydligt mindre penetration.

Eftersom något samarbetsavtal ännu inte offentliggjorts har vi i vår prognos enbart summerat intäkterna från de nyinköpta bolagen samt utgått från att SpectrumOne på egen hand kan addera ett 20-tal nya kunder under 2021. Enbart detta skulle enligt vår prognos vara tillräckligt för att skapa ett positivt kassaflöde under nästa år.  

Kort om SpectrumOne
Ordförande: Fredric Forsman
VD: Hosni Teque-Omeirat
CFO: -
Lista: First North Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.