23 Oct, 2020

Gig-ekonomin möter den svenska modellen

 

 

 

Idag kan vi läsa i Breakit om ett intressant beslut från Arbetsmiljöverket som är den myndighet som ansvarar för arbetsmiljön i den så kallade Gig-ekonomin. Arbetsmiljöverket har i ett ärende som rör Taskrunner valt att besluta om att Taskrunner ska anses vara arbetsgivare för alla sk "runners" som bolaget använder för att leverera varor och tjänster genom deras plattform. Inte helt överraskande om ni frågar oss men samtidigt är det intressant att se hur Sverige genomsyras av en mentalitet att arbetsgivare ska ta allt ansvar och att begreppet eget ansvar verkar helt främmande.

 

Taskrunner

 

Taskrunner är en plattform där privatpersoner kan registrera sig för att hjälpa andra privatpersoner med allt från att montera Ikea-möbler till att kratta löv i trädgården. Som kund registrerar man ett uppdrag på hemsidan eller i appen och sen kan företagets sk runners erbjuda sina tjänster. Vi har inte hittat några uppgifter om vad det kostar men det är sannolikt någon form av anbudsförfarande. Den här typen av digitalisering av enklare väntjänster har tidigare varit uppe för diskussion i bland annat tiptapp som stämdes av Stockholms stad. 

Taskrunner är väldigt tydliga med informationen om att det är den enskilde personen som ansvarar för att rätt skatt kommer in till Skatteverket. Det finns till och med en egen flik om detta på hemsidan:

Skatteregler

Det är du själv som användare av plattformen som måste ta ansvar för att skatter och avgifter ska bli rätt. När du har hjälpt en privatperson är det alltså du som måste säkerställa att du sköter din deklaration.

 

Sen kan man kanske räkna med att privatpersoner inte alltid varken kan eller vill betala in skatten ändå men Taskrunner har faktiskt varit tydlig och dom har dessutom länkar till hur man ska betala och deklarera på sin hemsida.

 

Läs mer

 

Taskrunner vill inte vara arbetsgivare - Breakit

Tiptapp

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.