21 Nov, 2020

Digitalisering av betalningar

Enligt Riksbanken ligger Sverige i framkant gällande digitaliseringen av betalningsmarknaden. Allt färre svenska väljer att använda kontanter, ett ämne vi redan skrev om för ett par år sen - Kontanter, behövs de? Några orsaker till att kontanthanteringen minskar är att det det hela tiden växer fram nya betalningsmöjligheter och att det bland annat blir allt vanligare att man använder sin mobiltelefon vid betalning.

Swish har under coronapandemin använts flitigt likaså andra kontaktlösa kortbetalningar i butiker som fungerat väl. Förutom Swish har både Apple Pay och Google Pay blivit mer vanligt. Bland yngre personer äger cirka fem procent någon form av kryptovaluta så som till exempel  Bitcoin, Ethereum eller Litecoin. Bland de äldre är det vanligare med kontanter men trots det har andelen som betalar med kontanter minskar från fyrtio procent ner till under tio procent de sista tio åren.

Det är inte helt problemfritt med ett kontantfritt samhälle utan något som i bland kan skapa problem när det blir tekniska fel eller ute i glesbygden. De som ställer sig mest skeptiska till digitala betalningslösningar är de äldre, vilket kanske inte är något konstigt.  Digitaliseringen har medfört att betalningarna blivit smidigare men också billigare, dessutom anses betalningar i Sverige vara säkra.

Läs mer:  

 Kontanter - Behövs de?

Filmen om Bitcoin

Riksbanken - Så betalar svenskarna 2020

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.