22 Nov, 2020

Grabben i Graven Bredvid - del 2

GrabbenIGravenBredvids investeringsfilosofi

Hej!

Jag fick i ett tidigare inlägg möjlighet att dela med mig lite om vem jag är och tänkte här dela med mig av hur jag tänker med min portfölj.

När jag tidigt 2019 började investera i aktier på allvar så var jag väldigt splittrad i mitt sätt att tänka. Jag följde många bloggar/Instagramprofiler med fokus på utdelning. Jag lockades själv av tanken på en ”bombmatta av utdelningar” och lockades av klirret i Avanzaappen när utdelningarna trillade in. Missförstå mig inte nu, jag uppskattar fortfarande utdelningar (vem gör inte det?), men fokus på högutdelande bolag kontra ”tillväxt” började göra mig allt mer tudelad. Jag hade någon månad när jag upptäckte den hypnotiserande känslan med ett forum som Placera och de profiler som rör sig där. Jag fick tips om ”QuickBit” och köpte för en då bra slant och aktien gick upp 10 % per dag, sen helt plötsligt dippade 20 %~ och kort därefter upp likamycket. Forumet var ON FIRE med väldigt likasinnade och haussande tyckare. Den vägde väl ca 5-10 % av portföljen då och jag kände hur jag hade svårt att sova och mådde riktigt dåligt. Någon dag efter så sålde jag och kände en instant sjuk lättnad och klumpen i magen släppte. Jag vacklade i mina tankar fram och tillbaka under hösten 2019 och fick en del tips via Placera, vissa bra och andra mindre bra. Under tidens gång växte en känsla fram som jag har än idag - jag måste veta vad jag äger och varför jag äger dem. Utöver det så frångick jag helt fokus på utdelning och prioriterade tillväxt. Flera profiler jag varmt uppskattar förklarade det så fint att om man är ung och har tiden på sin sida så ska pengar jobba och då blir ”tillväxtaktier” det naturliga alternativet för mig.

Min portfölj har visserligen förändrats en del från hösten 2019, antalet innehav har gått ned till vad som nu är 12 st f(rån närmare 20st), men jag har än högre conviction.

Jag är verkligen ingen excelninja, räknar knappt på nyckeltal, utan kör väldigt mycket på bolag jag gillar och tror starkt på och vill hålla länge. Jag följde/följer fortfarande till viss del The Motley Fool och har färgats av deras tankar kring investeringar. Deras filosofier kan ifrågasättas i viss mån, men väldigt förenklat lägger de mycket fokus på RÄTT BOLAG och lite fokus på värdering. De har verkligen satt fingret på time in market vs market timing och att sitta på händerna/köpa mer när det stormar. De har också en betydligt högre tröskel för volatilitet än jag själv uppskattar och har många bolag som är små och obskyra, men lever efter devisen att ”winners win”.

Jag kan inte rekommendera någon att göra som jag, men jag läser hellre många olika analyser av personer mer kompetenta än mig rörande de case jag är intresserad av och tar ställning baserat på det. Sen så gör jag självklart i viss mån en egen analys, men därför är det viktigt att jag förstår produkten eller i alla fall i väldigt stor utsträckning förstår produkten. Skulle jag exempelvis investera i energi/medtek/biotek m.m. så skulle det alltid vara via fonder. Det är också orsaken till att OMXS30-bolagen i stor utsträckning inte lockar, jag saknar intresset för bank och verkstad och enbart multipelexpansion lockar inte alls.

Mina primära fokusområden är lutade åt supertrender såsom digitalisering, gaming och e-commerce. Jag har även ett och annat investmentbolag som jag i viss mån ser som ett mer förmånligt alternativ till fonder.

Ett exempel på mina bolag är Remedy Entertainment. Jag köpte dem i september förra året just för att deras nya spel skulle släppas som jag personligen tyckte se ut att vara 10/10. Mycket skin i the game bland ägarna, lönsamt, högt aktade i branschen och starka IP:n. Jag älskar starka IP:n i spelbranschen.

Några andra bolag jag äger just nu är EvolutionEmbracer Group, Prosus och Sea.

De är alla bolag som jag tycker har starka positioner i marknaden och med starka konkurrensfördelar.

ImageProsus är idag mitt största innehav där jag ser en möjlighet att köpa Tencent till rabatt. Utöver Tencent så är Prosus för mig en perfekt möjlighet att nå ut till spännande onoterade tillväxtbolag i tillväxtmarknader. Den stora exponeringen mot Tencent är dock den största anledningen att jag äger bolaget. Tencent är ett konglomerat som fortsätter överraska. Jag har en del big tech och ser verkligen att Tencent har en given plats i portföljen.

Jag är fullt medveten om att många kommer få betydligt mycket högre avkastning än mig, men jag tror starkt på min portfölj (bilden till höger är portföljen per 5/11).

Jag vill hålla mig runt 15 bolag för nu och skulle på sikt kunna stötta upp med en eller annan branschfond. Det viktigaste för mig är att jag kan sova gott om natten och att jag har en portfölj som är rätt i tiden och rider på de supertrender vi har i samhället.

Jag skulle vilja ta in något paymentbolag igen, det känner jag fattas nu. Jag sålde de två jag hade, varav det enda (Square) var p.g.a. att värderingen kändes pressad och allt mer fokus lades på krypto. Den har gått bra sedan dess så vi får se om den eller något annan får en plats igen.. vem vet..

För att avsluta lite snyggt så vill jag väl egentligen bara säga att jag uppskattar att du, om ens en person, tog dig tiden att läsa igenom vad jag har att säga. Jag är väldigt tacksam över att tagit steget in på Twitter och få möjligheten att ta del av all kunskap så många kompetenta och generösa personer bjuder på.

Skulle du ha några tankar / frågor om mig eller min portfölj så får du hemskt gärna skriva till mig på Twitter.

Mvh @GBredvid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.