Analys
25 Nov, 2020

Maha Energy rapportkommentar Q3 2020

Rapportkommentar Q3 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)

- Fortsatt svarta siffror
- Nu verksamma i tre oljeregioner
- Betydande vinstförbättring att vänta

Rapportkommentar
Fortsatt svarta siffror
. Till följd av uppskjutna borrningar och produktionsproblem vid Maha Energys bägge brasilianska fält – Tie och Tartaruga (75% ägt) – blev produktionen under Q3 betydligt lägre än den bolaget och vi räknade med i somras. Detta är något som bolaget informerat om i sina månatliga produktionsuppdateringar och var inget nytt för marknaden. Den dagliga produktionen under Q3 om 3,580 fat oljeekvivalenter (3,593) understeg därmed marginellt förra årets produktion under motsvarande tid, trots tillkomsten av Illinois Basin i USA som bidrog med 141 fat oljeekvivalenter. Enligt företagsledningen är bedömningen att dessa källor sammanlagt dagligen kan generera 5, 200 – 5,700 fat oljeekvivalenter vid början av nästa år, dvs en betydligt högre nivå än under det gångna kvartalet. Med ca 34% lägre realiserade olje- och gaspriser i Q3 än för ett år sedan minskade intäkterna för bolaget till 11,2 MUSD (16,1). Trots en något lägre produktionsvolym ökade kostnaderna för produktionen med 27% i jämförelse med för ett år sedan till följd av framförallt ökade kostnader vid Tartaruga fältet. Med ett genomsnittligt realiserat oljepris om 36 USD (55) lyckades ändå Maha redovisa en operating netback om 7,0 MUSD (12,0), ett EBITDA resultat om 5,5 MUSD (10,7) och även en mindre nettovinst om 1,8 MUSD. Att kunna prestera ett positivt resultat under rådande omständigheter visar enligt vår mening på inte bara på tillgångarnas förmåga att generera vinst även vid ett lågt oljepris (break even vid 16 USD) utan även på företagsledningens förmåga. Till följd av oljeprisnedgången har bolaget sänkt årets budget för investeringar med 25% i förhållande till tidigare planer. Detta bidrog att bolaget kunde redovisa ett positivt kassaflöde och stärka den likvida ställningen. Kassan uppgick vid kvartalets utgång till 18,0 MUSD, vilket kan jämföras med 15,7 MUSD vid förra kvartalets slut.

Nu verksamma i tre oljeregioner. Kvartalets besked att Maha blivit tilldelat ett nytt produktionsblock (Mafraq) i Oman innebär en milstolpe för bolaget och gör att man nu är verksamma i tre oljeregioner: Brasilien, USA och den Saudiarabiska halvön. Oljefältet Mafraq uppskattas av tredje part innehålla mellan 185-280 miljoner fat ursprunglig olja på plats. Prospekteringsperiod är avtalad till tre år med möjlighet till en lika lång förlängning, som vid kommersiella upptäckter ger en 15 årig produktionslicens med 5-årig förlängning.  Med de betydande bedömda och betingade reserverna som ingår i licensen och med den erfarenhet som nuvarande ledning har av området bedömer vi att kostnaden om 10 MUSD är låg i förhållande till möjligheterna. Enligt Mahas 5-årsplan ska oljeproduktionen öka till en daglig produktion på över 15 000 fat med en sammanlagd investeringsbudget om ca 100 MUSD. Dessa investeringar beräknas kunna finansieras genom befintliga medel och internt genererat kassaflöde.

Betydande vinstförbättring att vänta. Med en produktionsprognos för nästa år om 5,200 – 5,700 fat per dag (att jämföra med årets på ca 4,000 dito), förväntat lägre produktionskostnader till följd av genomförda åtgärder och nuvarande oljepriser om motsvarande 46 USD finns det utrymme för en betydande vinstförbättring under nästa år. Vi har antagit en volym som är i det lägre delen av ovanstående siffror till följd av de produktionsproblem som har kantat året. I vår prognos för nästa år har vi räknat med att oljepriserna blir oförändrade från dagens nivå, vilket får betraktas som försiktigt med tanke på ett förväntat slut på pandemin under året och de flesta prognoser på området. En reviderad investeringsplan gör att vi drar ned förväntningarna på dessa till ca 15 MUSD. Trots att den likvida ställningen försämras genom investeringen i Oman ser vi inga problem för Maha att med nuvarande eller lägre oljepriser omförhandla den obligation om 30 MUSD, som löper ut under nästa år. Vad gäller de teckningsoptioner som löper ut i slutet av maj nästa år och som vi räknar med kommer att tecknas i sin helhet tillför bolaget ca 70 MSEK. Maha värderas långt under historiska NAV beräkningar och på ett av oss bedömt EV/EBITDA om 3x baserat på nästa års resultat. Ett planerat listbyte under året borde förändra värderingen i positiv riktning. 

Kort om Maha Energy
Ordförande: Harald Pousette
VD: Jonas Lindvall
CFO: Andres Modarelli
Lista: Nasdaq First North Growth Market

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenue AB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen. 

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. 

Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vad som framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.