27 Nov, 2020

Intervju med profilen som kan bio- & medtech likt ingen annan.

Simon heter jag och har denna vecka fått äran att gästa Cristofer Anderssons blogg. Jag är en relativt ung kille med ett stort aktie- och samhällsintresse, allt från aktier till politik till näringslivshistoria tuggar jag i mig med glädje. Några av er som läser detta kanske känner igen mig från twitterfeeden, där jag skriver om bolag och investeringsidéer från tid till annan.

Jag är relativt anonym på twitter och har valt att fokusera mitt twittrande på enskilda case snarare än att debattera allmänna ekonomiska eller finansiella händelser. Detta eftersom jag helt enkelt är mest intresserad av nya case och investeringsidéer. Jag lägger egentligen väldigt lite av min tid på makro och allmänna börshändelser. Ni kommer därför aldrig se mig kommentera på en kass H&M-rapport eller amerikanska jobbsiffror. Det finns det andra som gör bättre. 

Hur som helst tänkte jag att det kunde finnas en poäng med att skriva några rader om min bakgrund och vem jag är, särskilt som det numera är ett något större antal människor som läser det jag skriver (vilket såklart är riktigt kul!).

Jag fyller 22 år i dagarna och har således ingen längre erfarenhet av vare sig börsen eller börskrascher och jag har heller inte sett trender komma och gå på samma sätt som rävarna som suttit i marknaden i >20 år har gjort. Jag vill därför inte uppmana någon att ta mina råd eller idéer som sanningar. Så, med alla disclaimers på plats kan vi fortsätta.

Jag är uppvuxen utanför den sörmländska metropolen Nyköping som kan stoltsera (nåja) med bolag som CTT, Klövern och Studsvik. Jag har en bakgrund inom idrott, närmare bestämt orientering och satsade väldigt hårt på det fram till för ett par år sedan. Jag måste väl ta chansen att passa på att skryta med ett gäng landskamper i ungdomslandslaget och som bäst en 4:e plats på Ungdoms-EM. Träning har således alltid varit i fokus för mig och jag visste egentligen ingenting om börsen fram till att jag var 17–18 år, men i samband med att jag fyllde 18 år och fick ta över en påse pengar av min familj har börsintresset växt och mer och mer tagit över. Jag är den typen av person som ofta snöar in på saker och ting och när jag väl gör det får jag tunnelseende och blir något besatt av det aktuella ämnet.

På sätt och vis är börsen och elitsatsning inom en individuell idrott rätt lika till sin natur. Det är bara dig själv du kan skylla när det går dåligt och du får svart på vitt veta hur bra din träning varit i form av resultat eller avkastning. För mig är börsen helt enkelt ett nytt sätt att tävla på, en ny arena. Nu tävlar jag dock främst mot mig själv, men poängen är att jag varje år måste utvecklas och bli bättre, annars kan jag ju lika bra lägga ner. 

Jag har precis som många andra nybörjare på börsen gått igenom de vanliga faserna med en början i förhoppningsbolag och snackisaktier som såklart ledde till att jag torskade en del pengar. Absolut inget jag skäms för utan jag ser den fasen som en naturlig del i min utveckling. Tror det är svårt att ta tips av duktiga investerare direkt från start och på så sätt ”hoppa över” de olika nybörjarfaserna. Man måste helt enkelt gå igenom det själv för att lära sig vad som funkar och vad som inte gör det. Men allt eftersom tiden gått har jag mer och mer förfinat min strategi genom att läsa, lyssna och utvärdera mina dåliga affärer. Idag har jag landat i en investeringsstrategi som jag upplever fungerar väl även om man alltid bör vara beredd på, och ödmjuk inför att det snabbt kan ändras (återkommer mer till det i del två av blogginlägget). 

Framför allt tog min utveckling fart när jag började på universitet i Göteborg hösten 2018. Verkligen inte på grund av kursinnehållet, utan för att jag då, genom skolföretaget Handels Capital Management kom i kontakt med andra likasinnade personer som jag kunde bolla idéer och tankar om aktier med. Eftersom jag började universitetet hösten 2018 kan den som är snabb i huvudet räkna ut att jag ännu inte har någon examen. Trots det hade jag i augusti i år det stora privilegiet att få börja jobba med investeringar på heltid i Stockholm tillsammans med några av i mitt tycke Sveriges bästa investerare. En fantastisk miljö att utvecklas i, både som person och investerare. Tanken är dock att jag ska få ut den där kandidaten tids nog och jag läser nu på distans. 

Allt eftersom man utvecklas som investerare och person förfinas även ens investeringsprocess. Senaste 1–2 åren har jag flyttat fokus från siffror, excelsnurror och DCF:er till att mer och mer titta på mjuka värden som marknadsposition, produkt, affärsmodell, personerna i bolaget och marknadsdrivare. För mig har nyckeln varit att hålla det relativt enkelt, eller åtminstone försökt koka ned för mig komplexa ämnen och bolag till ett lättförståeligt case.

Jag har under senaste året blivit förvånad över hur några modeller och andra liknande verktyg duktiga investerare jag lärt känna använder sig av. Går inte caset att förmedla på 30 sekunder är det antagligen inget bra case och på samma sätt, är det mycket svårt att räkna på ett case lär ingen annan heller orka räkna och ditt case om uppvärdering kommer med stor sannolikhet utebli. Är caset bra ska det i princip räcka med en tydlig tes och en servettkalkyl, punkt.

För egen del har jag nog byggt min sista DCF i livet, enligt mig fyller sådana modeller inget värde. Det finns helt enkelt för många felkällor i sådana verktyg, vem vet ex. vilken som är en korrekt WACC för just bolag x,y eller z? Jag är övertygad om att en bra storyteller som kan boxa in ett case och plocka ut kärnan slår en professor i finans på aktiemarknaden alla dagar i veckan. De gemensamma nämnarna för bolag som kan gå flera hundra procent på ett år är att det ofta är ett relativt okänt bolag, men där det finns en tydlig och attraktivt story, ofta med stora strukturella drivkrafter i ryggen, samt att bolaget givetvis ska utvecklas väl rent operationellt (stark omsättnings- och resultatutveckling). 

På söndag publiceras det andra av totalt tre texter från Simon. 

Som bekant(?) är det idag Black Friday och jag vill passa på att nämna att förlaget kör ett erbjudande på min bok. Genom att använda koden "LITEROLIGARE" får du 20 % på ditt köp. Om inte till dig själv, så kanske en julklapp? Allt gott//Cristofer

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.