2 Dec, 2020

Del 3 från Simon - "Summering av mitt börsår 2020"

Summering av mitt börsår 2020

I denna, min tredje del av blogginlägget, kommer jag gå igenom mitt börsår 2020. Jag gick in i året med en portfölj som såg ut enl. nedan (innehav i fallande storleksordning):

Carasent

ChemoMetec

Catella

Medistim

SyntheticMR

ContextVision

C-RAD

Zenicor

Precio Fishbone

Mina stora bets in i året var alltså CARA och CHEMM där jag helt enkelt tyckte att marknaden inte förstått kraften i bolagens affärsmodeller och tillväxtmomentum. Både bolagen hemmahörande utanför Sverige där jag upplever att kvalitativ tillväxt inte alltid får samma uppskattning. För mer genomgående analyser av dessa hänvisar jag till min twitter där jag skrivit om bägge. 

En hel del saker har hänt, mycket på grund av covidkrisen men vissa bolag har även fått lämna portföljen pga. att nya, mer attraktiva investeringsidéer dykt upp. För övrigt är det nästan alltid så när jag byter ut bolag i portföljen. Det där med att byta ut befintliga innehav för något nytt utan att ens ursprungliga case hunnit spela ut sig är ju något tveeggat. För mig är det ofta så att det nya innehavet som man precis lagt ner många timmar på ofta framstår som mer attraktivt än ett äldre innehav där man inte grävt så djupt sista tiden. Risken är att man kastar ett väl genomarbetat case för något inte lika väl genomarbetat bara för att det är nytt (och för att man får FOMO i aktien för man tror att alla andra ska upptäcka det precis samtidigt som en själv).

Därför brukar jag försöka gå igenom det bolag jag planerar att slänga ut en gång till och ställa de bägge idéerna mot varandra. Tycker jag fortsatt att det nya bolaget verkar mer attraktivt så blir det ett byte.

Med reservation för att oförutsedda saker alltid kan hända tycker jag ändå man ska se det som något positivt att ens aktieförsäljningar främst drivs av brist på plats i portföljen. Det visar någonstans på att du gjort ett gediget analysjobb men i takt med att du själv och bolagen på börsen utvecklas hittar nya, mer intressanta idéer. Hellre det än att alltid sälja ut bolag pga att de gått ner mycket på grund av missar i din analys.

Så till årets stora börshändelse, covidkrisen. I covidkrisen tillämpade jag en strategi som nog inte är optimal men som föll ut helt okej. Jag sålde av bolag som jag saknade riktigt hög conviction i och behöll och ökade i de bolag jag hade full conviction i. Med andra ord låg jag i princip fullinvesterad under hela nedgången vilket ledde till att jag, efter jag ordnat om och koncentrerat portföljen, bara strutsade mig igenom krisen och valde att inte logga in på depån alls under säkert ett par veckor. Insåg senare när det börjat studsa upp igen att väskan varit ner närmare 40% YTD som värst. Jag valde att strutsa eftersom jag misstänkte att jag skulle börja sälja av saker ifall jag fick svart på vitt hur illa det verkligen gick. Jag skriver att strategin inte är optimal eftersom man säkert hade kunnat uppnå en högre avkastning genom att vara mer aktiv med köp och sälj även i de bolag jag hade hög conviction i. Dock kände jag att risken med en sådan strategi var att jag lätt kunde hamna utanför bolagen om det väl skulle börja vända upp och jag misstog återhämtningen för ett ”bear market rally”. Så oavsett om det fanns bättre sätt att hantera krisen och oavsett om det var löftena om de “enorma stimulanserna™” som räddade mig är jag nu i efterhand relativt nöjd med hur jag hanterade det. Det var trots allt min första riktigt stora sättning.

Jag vill däremot lägga in en brasklapp vad gäller min egen ”staying power” i våras. Man måste ha respekt för att det för mig som ung och med ett relativt litet kapital är betydligt lättare att sitta kvar då en 30–40 procentig nedgång i min portfölj hade kunnat reparerats med hjälp av nyinsättningar från lön över en inte allt för lång tid. Det tillsammans med vetskapen om att jag har många år kvar i marknaden och långt till nettouttag från depån gjorde såklart saken enklare för mig än för många andra. Sitter man med en större portfölj på säg >10 msek blir det nära på omöjligt att ”jobba ikapp” förlusten med insättningar. Men oavsett, utan att göra jobbet och bygga conviction i sina innehav kommer man antagligen ändå sälja på sämsta tänkbara tid oavsett portföljstorlek och ålder.

Med bakgrund i detta fick bolag som C RAD, Precio Fishbone, Catella och Zenicor stryka på foten. Tänker inte gå in på exakt vad som fick mig att sälja just dessa men den gemensamma nämnaren var att jag saknade den riktigt höga convictionen i dessa case. Med det sagt inte alls omöjligt att jag kliver in i dom igen. I Zenicor var det dessutom en mix av att jag missbedömt bolagets väg till lönsamhet där jag efter att ha pratat med VD förstod att det nog skulle ta längre tid än jag trott att få ordentlig lönsamhet i bolagets nya affärsmodell. Zenicor är ett bra exempel på en typ av risk jag tar iom min investeringsstrategi. Vill man vara först in i ett case finns risken att bolaget inte är helt moget och det kan visa sig att man missbedömt en rad faktorer. Faktorer som bidrar till att bolaget ser billigt ut och kanske även ska vara det tills de bevisar att de kan leverera som utlovat. Jag är helt öppen med att det blev fel i just fallet ZENI, som tur var kom jag ut rätt tidigt vilket gjorde skadan rätt så liten (även om jag noterar att aktien handlar över mitt GAV i skrivande stund så det blev ej så illa i det lite längre perspektivet). 

Contextvision som blivit en av årets vinnare på OBX sålde jag av efter en vad jag tyckte, fin resa från 70 till 100 NOK strax innan corona. Jag tyckte fortfarande att bolaget var relativt billigt på 100 spänn men jag hade helt enkelt andra i mitt tycke intressantare idéer att placera pengarna i. COV fick ju sedermera precis en sådan resa jag letar efter, man presterade en stark Q1 rapport och fick sedan marknadsgodkännande för sin första produkt inom digital patologi. Detta kastade bolaget in i rampljuset och vad jag antar blev det trångt i dörren när både retailers och fonder ville in. 

Vad gäller övriga bolag i portföljen vid årsskiftet har jag skalat av i CHEMM under året och det är nu ett mellanstort innehav för mig. CARA ligger kvar strax över 20% efter lite påfyllnader på ett par nedställ men under året ökade jag framförallt upp i SYNT då jag fått mer conviction i bolagets nya strategi drivet av stora framsteg på både produktsidan såväl som på avtalssidan där man tecknat nya eller fördjupade avtal med alla tre OEMer.

I Medistim minskade jag däremot ner något under H1 då jag var lite orolig för hur bolagets nyförsäljning klarat sig i krisen i kombination med att andra idéer med större uppsida kom fram. Både SYNT och MEDI har jag skrivit mycket om på twitter så hänvisar dit för ytterligare detaljer. Vad jag dock kan nämna är att jag är grymt spänd på vad SYNT kan prestera under 2021 och 22. MEDI känns å sin sida som ett av de mest stabila casen i Norden, man vet att man får 10–15% topline med stadigt förbättrade marginaler över tid. 

Nya intressanta case som tillkommit i portföljen under året är brittisk/amerikanska Maxcyte och norska ArcticZymes som är mina två största innehav in i 2021. Båda underleverantörer till det växande cellterapifältet. Maxcyte mer inom den nya generationens allogena cellterapier och AZT mer mot ”dagens” genterapier samt diagnostik. Det dom båda har gemensamt är att de är breda spel på snabbt växande marknader men där man slipper ta projektspecifik risk samt att de både har väldigt attraktiva affärsmodeller där man växer tillsammans med sina kunder från klinik till kommersiell fas. Detta skapar en oerhörd operationell hävstäng. Bolagen har under året ångat på som två bulldozers trots corona så jag är mycket spänd på att se vad de kan åstadkomma under ett normalt år, vilket förhoppningsvis delar av 2021 kan bli.

Till sist måste jag ju även toucha lite på mitt norska sorgebarn Photocure som desperat sökt marknadens gillande under året men utan framgång. Detta trots att man levererade en av nordisk medtechs starkaste Q3-rapporter. Jag har skrivit mycket om bolaget på min twitter så ska ej bli långrandig men caset är att man har en bruttomarginal >90% och lär växa med ca 70–80% 2021 följt av ca 30-40% 2022 drivet av egen salesforce i EU samt fortsatt starkt momentum i US. Skalbarheten lär börja synas H2 21 och man handlar på EV/S 4x 21E. Det är kort och gott alldeles för billigt. I takt med att management börjar exekvera på strategin kommande kvartal tror jag vi får se en rejäl re-rating av aktien.

In i 2021 och vidare

I skrivande stund är portföljen upp drygt 200% för året och in i 2021 består portföljen av följande bolag i storleksordning:

ArcticZymes

Maxcyte

Carasent

SyntheticMR

ChemoMetec

CELLINK

cBrain

Photocure

Medistim

Det krävs ingen djupare analys för att se att jag ligger väldigt tung i medicinteknik. Jag har under hela året letat techbolag med återkommande intäkter till rimlig värdering men inte hittat något som jag helt och hållet fallit för. Jag har en mindre posse i danska SaaS-bolaget cBrain, bolaget är sjukt spännande men aktien tyvärr väldigt dyr. kanske släpper en längre analys på cBrain någon gång i framtiden. Jakten på skalbara techbolag kommer helt enkelt fortsätta in i 2021 för att diversifiera portföljen något.

Jag vill även vara tydlig med att jag har respekt för att saker o ting kan förändras på marknaden och bara för att ”min typ av bolag” haft en gynnsam tid på börsen under senaste åren så är jag fullt medveten om att det kan ändras snabbt. Jag har ingen aning om vad som ska hända med vinstmultiplar, invsteringstrender och sektorrotationer framåt. Jag vet inte heller vad som kommer hända med den låga ränta som såklart drivit upp multiplarna i snabbväxande bolag. Men en sak vet jag, vill man tjäna pengar på börsen uthålligt gör man nog bäst i att anpassa sig till rådande omständigheter och förutsättningar. Eller som en av mina idoler sjöng på 60-talet: "You better start swimming or you'll sink like a stone, 'cause the times they are a-changing."

Vill slutligen tacka alla smarta och trevliga människor på finanstwitter för ännu ett år av värdefulla insights, case och allmänt börssnack. En enorm kunskaps- och inspirationskälla för mig personligen. 

Gott nytt börsår 2021!

//Zimpa

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.