Analys
13 Dec, 2020

Veckobrev v51-20

Lika grått och tråkigt som vädret varit i veckan har aktiemarknaden utvecklats med ett tapp på 0,2% i OMXSPI. Men efter höstens börsrally är det kanske inte är så konstigt med vinsthemtagningar och att börsen sviktar något efter det stora antalet emissioner som sväljer kapital. Den stora händelsen på börsen var annars att stålindustrin i form av SSAB ersattes av det omsättningsmässigt tio gånger mindre spelutvecklingsbolaget Evolution Gaming i index för storbolagen OMXS30.  Det är naturligtvis ett tecken i tiden med tanke på att Evolution Gaming har ett börsvärde som är nästan 20x större än SSABs och en betydligt högre aktieomsättning.  Fler förändringar lär följa med tanke på hur den ”gamla” ekonomin får se nya bolag som ska förändra världen träda fram. Men utvecklingen kring millennieskiftet på samma tema stämmer till viss eftertanke… 
 
Följetongen Entra. Budcirkusen kring det norska företaget Entra fortsatte i veckan. Samtidigt som Balder genom aktieköp på börsen blev näststörsta ägare med 10% av aktierna drog SBB (bevakat av TradeVenue) tillbaka sitt bud efter att som man säger ”inte ha fått en rättvis behandling i processen”. Det är kanske inte alla överens om men det bör framhållas att SBB inte är det första svenska bolaget som haft problem när man försökt köpa en norsk nationalklenod (jämför till exempel när Telia och Telenor skulle fusioneras i början på 2000-talet). Hur som helst det jag tycker är intressant är hur fastighetsvärderare plötsligt kan höja värdet på fastighetsportföljen med 8% med motiveringen att lägre räntor har bidragit till lägre direktavkastningskrav. Riktigt varför man ser det nu och det inte framgått av årets delårsrapporter tycker jag blixtbelyser med vilken försiktighet man ska ta alla fastighetsvärderingsrapporter. 
 
Nytt studentbostadsbolag. Genom att det havererade fastighetsbolaget Prime Living nu övertagit Studentbostäder i Stockholm (SBS) och i dagarna också namnändrar till detta namn har börsen begåvats med ett nytt bolag, som är specialiserat just på studentbostäder. Tidigare var K2A ensamma inom denna nisch. Det nya fastighetsbolaget kommer att ha över 4000 studentbostäder med ett fastighetsvärde på 3,5 MdSEK och en betydande projektportfölj. Denna ska bland annat göra det möjligt att under den närmaste femårsperioden ha en genomsnittlig tillväxt på 20% per år enligt styrelsens intentioner. Intressant att notera är att styrelsen anser att en belåningsgrad upp till hela 70% är acceptabel med tanke på risknivån (nuvarande nivå uppgår till ca 60% enligt min uppskattning). Största aktieägare i SBS är Fastator, SBB, Phoenix Insurance och Amasten, som sammanlagt äger ca 70% av aktierna. Dagens kurs på 0,07 SEK per aktie i SBS (en omvänd split kommer i januari – vilket lär behövas med tanke på att det blir över 14 miljarder aktier !!) motsvarar knappt det publicerade substansvärdet om ca 1,1 MdSEK.  Då ingår inte värdet på byggrätter klara att utveckla i bland annat Göteborg och Spånga, som skulle kunna addera betydande värden. En aviserad nyemission om 150 MSEK i januari lär förbättra likviditeten i aktien men också ge företagsledningen ökat spelutrymme.
 
Maha Energy till ”riktiga börsen”. På torsdag börjar Maha Energys (bevakat av TradeVenue) aktier att handlas på Nasdaq Stockholm efter att under knappt fyra år handlats på First North. Förhoppningsvis innebär det att fler får upp ögonen för bolaget som efter årets köp av en licens i Oman kan stoltsera med att ha verksamhet i tre oljeregioner (USA och Brasilien också). Trots årets externa problem med kraftigt oljeprisfall och produktionsproblem i Brasilien, delvis förorsakade av pandemin, kommer Maha enligt vår prognos ge ett klart positivt resultat på sista raden och en vinst per aktie om 0,12 USD (0,26) i år. Maha är med sina nuvarande producerande tillgångar en lågkostnadsproducent och enligt företagsledningen kassaflödespositiva ned till ett oljepris om 16 USD. Med ett stort investeringsprogram de närmaste åren ser bolaget möjlighet i sin femårsstrategi att lyfta produktionen till en nivå som är 4x högre än den nivå som uppnåddes under 2020 som uppgick till 4 000 fat per dag. Även om det är tveksamt om denna produktionsökning kan ske utan nytt eget kapital (investeringar om över 100 MUSD kommer att behövas) ser kalkylen enligt min mening mycket bra ut. Detta i ett utgångsläge där vår prognos för nästa år ger ett P/E-tal om 6x (baserat på 10% lägre oljepriser än dagens). Fossilproducerande företag verkar dock inte tillhöra svenska institutioners favoriter för närvarande men det behöver inte innebära att det blir en dålig investering. Se på Swedish Match och många av spelbolagen!!! 
 
Nyintroduktioner och aviserade emissioner. Jag skrev i förra veckan att jag inte lockades av den stundande introduktionen av Fasadgruppen. Uppenbarligen var det många som gjorde en annan bedömning och aktien steg i veckan från noteringskursen med hela 25%!!! Fastighetsbolaget Annehem som knoppats av från Peab fick också ett bra mottagande och fick en betydligt högre värdering (1,8 MdSEK) än den som framkom när aktierna avskiljdes tidigare.  Sämre gick det för nyintroducerade Alltainer, som säljer sjöcontainrar avsedda för bostäder med mera. Trots ett övertecknat erbjudande sjönk aktien med nästan 25%.  Under veckan aviserades tre emissioner – om jag räknar rätt – varav jag speciellt fäster mig vid Polygienes dito som ska dra in 280 MSEK. Efter flera år av problem har bolaget, mest känt för odörkontroll av kläder (vilket minskar tvättbehovet) men vars teknologi fått många andra applikationsområden, visat upp en bra organisk tillväxt och ökad lönsamhet samt flera nya kunder som till exempel Armani. Emissionen görs för att finansiera förvärvet av brittiska Addmaster (verksamt inom antibakteriella additiv för hårda ytor), som möjliggör en vertikal integration. Prislappen uppgår till ca 375 MSEK, varav ca 250 MSEK ska betalas kontant och resten via egna aktier. Med tanke på att Polygiene före förvärvet hade ett börsvärde på under 500 MSEK, efter att i år ha fått se det öka med hela 250% är det ett mycket stort förvärv med alla mått mätt. Intressant är också att aktien efter nyheten på fredagen, trots den stora emissionen och utspädningen steg 16% efter att ha varit påfallande stark dagarna innan (+30% i veckan). Bakgrunden till kursutvecklingen måste vara företagsledningens löften om synergivinster senast 2023 på ca 60 MSEK, varav nästan allt ska komma från korsförsäljning. Med gemensamma vinster i de två bolagen nästa år på kanske 60 MSEK, skulle i så fall vinsten kunna fördubblas. Det förklarar naturligtvis mycket av kursutvecklingen men är det så enkelt att nå dessa synergier?
 
Astra Zenecas bud i helgen på amerikanska Alexion med en 40% premie lär öka intresset för sektorn världen över. Annars lär tisdagens försäljningssiffror från H&M vara en av veckans viktigaste bolagsnyheter. Däremot lär emissionsaktiviteten lugna ned sig när vi nu närmar oss jul även om det sedan länge emotsedda Scandinavian Biogas ska noteras nu i december. Utfallet i Brexitförhandlingarna – där ett avgörande är utlovat till idag söndag – är naturligtvis ett stort osäkerhetsmoment. Att ta höjd för ökade politiska risker i sin aktieportfölj är emellertid något som hittills betalat sig dåligt under året. Med elva handelsdagar kvar på året är det nog många förvaltare som håller tummarna för att så ska bli fallet den här gången också. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!! 
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.