Analys
20 Dec, 2020

Veckobrev v52-20

Den sista hela handelsveckan på den svenska börsen slutade med en uppgång för OMXSSPI med 0,8%, återigen med bankerna som sänke. Bland storbolagen var Kinnevik en av vinnarna efter en kraftig uppgång för Zalando. Att förvärvsarbitrage är ett bra sätt att få upp börsvärdet på visade Stillfront i veckan - som köpte två bolag för 2,5 MdSEK - till en värdering tre gånger lägre än den egna värderingen på årets vinst (min bedömning) och belönades med en uppgång på nästan 10%. Nyheterna inom fastighetssektorn fortsatte också att avlösa varandra.  
 
Ännu en gång om SBB. Jag tror att årets första veckobrev innehöll några rader om SBB (bevakat av TradeVenue) och sedan har det fortsatt med mängder av nyheter och dramatik, som jag kommenterat. Aktien startade året på kurs 23 SEK och var som lägst nere i mars på 14 SEK, då vissa analytiker och skribenter snabbt var ute och menade att bolagsuppbyggnaden vilade på bräcklig grund och bolaget var alltför högt belånat. Revanschen för aktien under sommaren och hösten har varit tydlig och kursen har hittills stigit med 24% i år. Det förbleknar förvisso mot vad vissa spelbolag och andra stigit i år (ta till exempel ovannämnda Stillfront som i år stigit 180%!!) men i relation till de flesta andra bolag i sektorn är det en prestation (fastighetsindex -8% hittills i år). Och nyheterna om SBB fortsatte i veckan att komma. Förutom ett återvaknat intresse för det norska fastighetsbolaget Entra (trots att Balder nyligen i veckan ökade sitt ägande till 15% och Castellum höjde sitt bud) köpte man dessutom 54% i nyligen noterade Offentliga Hus. En transaktion på motsvarande ca 2,1 MdSEK och som kommer att påkalla ett bud på resterande aktier. Den budpremie som SBB erbjuder om ca 20% (lite beroende av värdet på de ca 30% av budvärdet som betalas via D-aktier i SBB) motiveras med de betydligt lägre finansieringskostnader som Offentliga Hus kan få genom SBB. Med det argumentet går inget fastighetsbolag säkert för SBBs ambitioner att växa, så länge det är fråga om bolag med fastigheter med långa kontrakt och hyresgäster vars intäkter i grunden bygger på offentliga intressen.   
 
Fastator med välfylld plånbok. Offentliga Hus verkar få en rekordkort tid på börsen och de 40 MSEK som spenderades på introduktionen på First North framstår som pengar i sjön (om man nu inte råkar vara delägare i någon anlitad corpfirma eller advokatbyrå). Med tanke på de personkopplingar som finns är det märkligt att budet inte kom tidigare men som det så ofta visar sig äro herrens vägar outgrundliga. Hur som helst för Fastator (bevakat av TradeVenue), som en av huvudägarna i Offentliga Hus blir det ett ordentligt likviditetstillskott om ca 700 MSEK (samt aktier i SBB värda ca 300 MSEK). Jag har tidigare skrivit om Fastators innehavsbolag Point, som fokuserar på att återskapa levande stadskärnor i medelstora svenska städer genom att köpa ”oälskade” affärsgallerior och i anslutning till dessa uppföra attraktiva bostäder. Konceptet verkar ha fått ett mycket gott mottagande i de tre städer där man hittills är verksam. Med en välfylld plånbok lär konceptet kunna rullas ut snabbare än planerat och om det håller hela vägen borde det finnas sen ordentlig uppsida.
 
Utvecklas bättre i privat miljö? Jag trodde efter sommaren, att hösten på börsen skulle präglas av ett stort antal uppköp med stora budpremier. Vad jag framförallt såg framför mig var att bolag inom samma bransch skulle lägga bud på varandra för att tillvarata de berömda industriella synergierna. Det har inte riktigt blivit fallet och antalet bud på noterade bolag har varit ganska begränsat – framförallt om man jämför med hur många som i andra ändan har tillkommit via IPOs. Hur som helst i veckan lossnade det lite med bud på Recipharm men även på First North listade Allgon (industriell radiostyrning) och Spotlight listade Axkid (bilbarnstolar). Med budpremier på 25-30% på kurser som utvecklats väl är det inte så mycket att säga om detta. Men vad jag vänder mig mot är att i alla fall i två av veckans bud och flera av de tidigare under hösten, motiveras av budgivarna med att de tror att företagen kommer att utvecklas bättre i privat miljö. Om det främsta motivet till att vara noterat är att man snabbt kan få tillgång till riskvilligt kapital, har dock börsen enligt min mening aldrig fungerat bättre än vad den gör nu. Hela hösten har som bekant mängder med företag kunnat ta in pengar – i huvudsak via riktade emissioner men även via företrädesdito. Bara under den gångna veckan, trots den förestående helgen räknar jag fyra riktade emissioner av någon storleksordning (Cantargia, Serneke, NextCellPharma och Sweden Care) som drog in 1 MdSEK och då har jag säkert missat några mindre bolag. Problem med att få in nya pengar är därför knappast skäl för att avnotera ett bolag. Snarare tvärtom. Det andra argumentet mot en publik notering brukar vara att börsen är för kortsiktig och inte kan se den stora potentialen som finns i ett bolag några år framåt i tiden. Visst är det så att börsen är ett otåligt djur men aldrig har väl aktiemarknaden som nu varit beredd att se igenom dagens förluster och värdera produkter och tjänster som först ska börja ge vinst och utdelning om flera år? Jag köper inte riktigt argumentet.
 
På tal om emissioner. På tal om emissioner ska bioteknikbolaget Alligator genomföra en garanterad nyemission om ca  90MSEK. Utan att kunna Alligator reagerar jag på att styrelsen med anledning av företrädesemissionen ”beslutat att senarelägga offentliggörandet av bokslutskommunikén till den 26 februari 2021”. Är det någon gång det finns behov av information är det väl i samband med en emission. Även om resultatet i ett bioteknikbolag kanske inte alltid är det allra viktigaste men hade det inte tvärtom varit läge att komma med en uppskattning av resultatet för 2020 i slutet av december då emissionsperioden börjar?
 
Signaler inför 2021. Trots höstens eskalerande smittspridning i hela västvärlden har olje- och metallpriserna fortsatt att ticka upp – så också denna vecka. Trots pandemin är kopparpriset till exempel 35% högre än vid årsskiftet och zinkpriset 15%. Även stålpriserna på bägge sidor av Atlanten har stigit anmärkningsvärt under hösten. Priset på europeisk tunnplåt är enligt Dagens Industri det högsta sedan 2011. Även massapriserna har börjat röra sig uppåt. Efter en första höjning under hösten från bottennivån kring 840 USD/ton genomför marknadsledande Södra en höjning från 1 januari 2021 till 960 USD. Eftersom massa prissätts i dollar, som försvagats med över 10% sedan årsskiftet blir dock den positiva effekten för Rottneros (bevakat av TradeVenue) och andra svenska producenter inte alls lika stor. Men hur som helst dessa prisuppgångar tycker jag om något signalerar att nästa år kommer att slå de mest optimistiska ekonomiska bedömningarna inför året. Om det generellt är bra för börsen, där alla kalkylerat in att pengar inte kostar något och inflationen är död för evigt är en annan sak. Men det får vi återkomma till nästa år.
 
Detta blir årets sista brev. Jag vill tacka alla läsare för engagerade synpunkter och kommentarer. Sällan har väl ett aktieår varit lika dramatiskt och annorlunda som detta och det funnits möjlighet för den duktige aktieplaceraren att tjäna pengar. Årets indexuppgång hittills i år om 12% speglar inte på något sätt volatiliteten och framförallt skillnaderna mellan vinnar- och förloraraktier.  Även om långtifrån alla förutsägelser i mina veckobrev besannats hoppas jag att det i någon mån bidragit till att lägga det svåra pussel som krävs för att lyckas på aktiemarknaden. Vi på TradeVenue önskar alla våra läsare en God Jul och ett Gott Nytt År.  
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.