3 Jan, 2021

Ekonomiskt oberoende

Uppdaterad:
29 Jun, 2023

 

 

Vad är ekonomiskt oberoende? Hur blir man ekonomiskt oberoende?

 

Innehåll

 

  1. Vem uppfann 4%-regeln?

  2. Vad är ekonomiskt oberoende

  3. Hur blir man ekonomiskt oberoende

  4. Återinvesterad utdelning

  5. Ränta på ränta

  6. Alla kan bli ekonomiskt oberoende - ränkeexempel

Detta är frågor som vi ofta stöter på i vårt bloggande och i diskussioner på olika plattformar. Svaren på dem är inte lika lätta att sammafatta som frågorna är att ställa men vi ska ändå göra ett försök.

Ekonomiskt oberoende innebär rent tekniskt att man inte är beroende av ekonomi och man skulle kunna säga att det därmed blir ett begrepp som är omöjligt att uppnå. Enkelt sammanfattat kan man räkna på en av världens rikaste personer Jeff Bezos skulle få för sig att köpa en icke kassaflödesdriven fastigheter för hela sin förmögenhet. Det är skulleinte generera tillräckligt med kassaflöde för att han skulle kunna vidhålla sin livsstil vilket skulle kunna tolkas som att han inte är oberoende av eknomi. Såklart är detta exempel extremt men ni förstår säkert principen. För vanligt folk innebär ekonomiskt oberoende snarare att man har en årlig avkastning som täcker de aktuella levnadskostnaderna. Ofta räknas detta ut genom den så kallade 4%-regeln.

 

Vem uppfann 4%-regeln?

 

För att räkna på hur mycket pengar varje person eller familj behöver så brukar man använda sig av den så kallade 4%-regeln. Regelns skapare heter enligt uppgift Bill Bengen och den innebär att när man kan leva på 4 % av sitt kapital ska man kunna börja ta ut pengar utan att pengarna tar slut under en beräknad livslängd på 30 år. Detta kan ställa till det en aning om man checkar ut från näringslivet i tidig ålder. Därför är det vår uppfattning att man ska skaffa sig en lite extra marginal. För att räkna ut det kapital man själv behöver för att leva vidare enligt 4%-regeln kan man enkelt sätta samman sina årliga utgifter och sen multiplicera dem med 25. Resultatet man får fram är det kapital man behöver för att leva enligt 4%-regeln.

Regeln förutsätter även att man har sina investeringar i någon form av inflationssäker tillgång. Aktier är sannolikt det bästa. Har man dessutom en utdelning som ligger kring 4 % så har man även skaffat sig en rätt så bra krockkudde utifall att bolagen fortsätter generera vinster samtidigt som kursen på bolagens aktie inte riktigt hinner med.

Diskussionen om vad begreppet innebär är som sagt diskuterat i år och vi kommer antagligen inte komma närmre frågans svar än att det är individuellt. Därför är 4%-regeln så bra då den utgår från vad varje person behöver. Därför blir begreppet individuellt. Det man dock inte får glömma är att banken inte är så nöjd med personer som sticker ut från mängden och den som slutat förvärvsarbeta och vill köpa en bostad får sannolikt räkna med att betala bostaden kontant. Svenska banker har nämligen ett regelverk som bygger på att man ska förvärvsarbeta för att ha råd att betala räntan. Klokt kan också vara att fundera över hur en förändring i livssituationen påverkar förmågan att fortsätta sin livsstil. Vid till exempel en skilsmässa kan det krävas två bostäder istället för tidigare en och då gäller det att ha tagit höjd för det i sin planering.

 

Hur blir man ekonomiskt oberoende?

 

För en vanlig löntagare är det nästan omöjligt att uppnå ekonomiskt oberoende utan att investera på börsen i en eller annan form. Det är klart att det går men det är som sagt mycket svårt. Börsen har historiskt gett ungefär 8,5 % årlig avkastning och det är där man bör räkna tycker vi. För den som inte är van vid investeringar är en billig indexfond ett mycket bra alternativ. Kanske ska man lägga pengarna i ytterligare någon fond för att få lite riskspridning och möjlighet till extra avkastning. Helt klart är att det för de allra flesta personerna kommer krävas en uppoffring i någon form för att uppnå det. Det går att gå in för det hard core och offra mycket för att spara hårt och ha en hög sparkvot men det går också att kombinera att förhållandevis normalt liv med sitt sparande om man är lite smart. Det kommer som sagt kväva någon form av uppoffring för att nå sitt mål. Själva har vi skrivit ett mycket uppskattat inlägg i frågan Spara eller leva, måste man välja?

 

Återinvesterad utdelning

 

Köper man en fond brukar utdelningen återinvesteras per automatik men om man istället köper aktier så får man själv sköta återinvesteringen. Detta är en stor del av hemligheten med börsen och investeringar i aktier och fonder och det är inte för inte som Einstein kallade ränta-på-ränta för världens åttonde underverk.

 

Ränta-på-ränta

 

Sparkalkylatorn hos Avanza är väldigt bra för att synliggöra hur viktig ränta på räntaeffekten är. Skriv in hur mycket ni vill spara och ni ser direkt hur länge ni behöver spara och till vilken avkastning, för att först bli miljonärer och sen ekonomiskt oberoende. Vi håller såklart med Einstein i hans uttalande om åttonde underverket. Ränta-på-ränta är verkligen något helt fantastiskt!

 

Alla kan bli ekonomiskt oberoende - räkneexempel

 

Vi vet att de allra flesta kan uppnå ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende. Det underlättar om man startar tidigt och en hög sparkvot förkortar tidshorisonten avsevärt. Det finns en del ekonomibloggar som skrivit mer i ämnet och vår vän Miljonär innan 30 har till och med skrivit två böcker i ämnet.

Nedan följer ett par exempel på hur mycket man behöver spara för att bli miljonär på 21 år samt hur det kan se ut om man sparar riktigt hårt i 20 år. 5,4 miljoner kronor är inget som vi skulle pensionera oss med men vi vet faktiskt personer som gått i pension med mindre kapital än så vilket bevisar att ingenting är omöjligt!

Kämpa på och fortsätt spara så kommer ni uppnå ekonomisk frihet i någon form för allt sparande skapar utrymme för mer frihet enligt oss.

 

Ekonomiskt oberoende
Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Spara och investera är det enklaste sättet. Och att läsa ekonomibloggen Aktiepappa såklart!

Hur blir man rik?

För att bli rik bör man spara klokt och investera klokt. Det krävs inte så mycket egentligen men man behöver vara disciplinerad och långsiktig så går det.

Hur blir man miljär?

Enklaste sättet att blir miljonär har vi skrivit om i detta inlägget: Hur blir man miljonär?

Kan alla bli ekonomiskt oberoende?

Nästan alla klarar det om man bara anstänger sig och är långsiktig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.