14 Jan, 2021

Finansbloggarnas utbud - vad lockar/lockar inte?

Antalet bloggare har de senaste åren, i takt med börsen frammarsch, vuxit och allt fler tycks dels ha fått upp ögonen för sparande och investeringar, dels känt och upplevt ett behov samt det positiva med att föra en sorts ”dagbok”/”journal”. Sedan finns det även de som mer skriver om spartips á la matlåda och att sälja gamla ting via tradera, eller om hur man kan leva mer ekonomiskt men samtidigt unnar sig. Alla har vi olika syften, intressen och ”smak” och jag applåderar det rika utbudet.

När jag började att blogga – hösten 2014 – var de främsta framför allt Lundaluppen, Ägamintid, Aktiefokus, Stockman, Miljonärinnan30, Vägen till Frihet, Chansar Mest, Z2036, Spartacus samt Riskminimeraren (för att nämna några bland många, så inget illa ment mot dem som ej omnämns här). Bland dessa har de flesta enbart skrivit om sina bolag, analyser, portfölj, utveckling et cetera och ytterst har gått in på spartips, FIRE och annat dylika. Idag är, som sagt, utbudet mer varierat, eller så kan det vara som så att det även fanns kring 2013-isch, men att det då var så litet och ”oupptäckt”.

Personligen söker och läser jag inlägg som mer berör analyser om såväl omvärld som makro och bolag, politik, och portföljs- och kapitalutvecklingar (dock lockar kanske inte månadsavstämningar, medan det omvända gäller årsbokslut). Jag lockas föga efter inlägg som berör hur man sparar pengar via matlådor, ett bolags utdelningstillväxt eller att ”nu är det helg och jag ska f*n i mig unna mig en kall jävel”. Jag vill betona att detta är vad jag lockas och inte lockas att läsa och att jag med det inte ämnar trampa på någons tå. Alla ska skriva om det som de vill och alla har vi olika sorters läsare, precis som det ska vara.

Vissa söker alltså att läsa om mer FIRE-relaterat, andra om hur man kan leva på bästa möjliga sparsamma sätt medan några söker inlägg som verkligen fokuserar på aktier och analyser.

I och med bloggosfärens tillväxt de senaste åren och i takt med att sparande och investerande som ämnen har växt på sociala medier (facebook, twitter samt Instagram) finner jag det intressant att höra vad du lockas av – vilka bloggare och/eller ämnen lockar mer än andra? Finns det några ämnen du absolut undviker? Varför/varför inte? Syftet här är inte att trampa på några (öma?) tår - alla har vi olika preferenser och tur är det, för hur skulle världen se ut om alla tyckte och tänkte likadant? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.