25 Jan, 2021

Kommer Trysil och Hemsedal hålla öppet hela säsongen?

 

 

Idag sitter vi och resonerar lite kring huruvida Skistar kommer kunna hålla öppet alla anläggningarna i vår. Vad kommer det innebära om man tvingas till nedstängningar av vissa av destinationerna? Självklart är vissa destinationer viktigare än andra för Skistar. Nedan har vi gjort en kort sammanfattning för att kunna skapa oss en överblick över hur en nedstängning kommer påverka Skistars omsättning, vinst och utveckling.

 

Sälen

 

Detta är Skistars största anläggning och den består av backarna Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Här återfinns den största delen av Skistars omsättning. 

14.500 st förmedlade bäddar

1.5422.000 st skiddagar

39.113 st skidskoleelever

90 st liftar

100 st nedfarter

303 meter fallhöjd

2.890.500 kvm preparerad åkyta

82 km preparerade pister

350 MSEK skipass

 

Åre

 

Åre marknadsförs som Skistars lite lyxigare destination och man använder sig själv av egrepp som "kosmopotitisk atmosfär". Åre är definitivt Sverigest bästa alpina destination och den enda destinationen som klarar av internationella tävlingar

6.400 förmedlade bäddar

1.109.000 st skiddagar

11.465 st skidskoleelever

41 st liftar

89 st nedfarter

890 meters fallhöjd

3.304.000 kvm preparerade åkyta

191 km preparerade pister

270 MSEK skipass

 

Tysil

 

6.500 förmedlade bäddar

958.000 st skiddagar

 ....st skidskoleelever

31 st liftar

68 st nedfarter

685 meters fallhöjd

2.541.000 kvm preparerade åkyta

78 km preparerade pister

220 MSEK Skipass

 

Vemdalen

 

6.700 st förmedlade bäddar

744.000 st skiddagar

10.633 st skidskoleelever

35 st liftar

58 st nedfarter

470 meters fallhöjd

2.013.000 kvm preparerade åkyta

52 km preparerade pister

170 MSEK Skipass

 

Hemsedal

 

4.600 förmedlade bäddar

512.000 st skiddagar

8.033 st skidskoleelever

19 st liftar

51 st nedfarter

830 meters fallhöjd

1.624.500 kvm preparerade åkyta

54 km preparerade pister

120 MSEK Skipass

 

St Johann in Tirol

 

------ förmedlade bäddar

293.000 st skiddagar

...... st skidskoleelever

17 st liftar

22 st nedfarter

940 meters fallhöjd

1.333.000 kvm preparerade åkyta

43 km preparerade pister

 

 

Som ni kan se ovan så saknas en del uppgifter i vissa anläggningar och vi har genomgående haft ganska svårt att få fram uppgifter på hur stor del av Skistars omsättning som kan härledas till de respektive destinationerna. Sannolikt är detta medvetet men vi anser att som noterat bolag bör man ge sina ägare och övriga marknaden den informationen. Totalt verkar de nordiska destinatioerna sälja skipass för 1,2 miljarder vilket skulle ge de båda norska destinationerna en marknadsandel om 25-30% av totalen. Däremot verkar det onekeligen som att just dessa båda destinationer ligger rejält på efterkälken när det kommer till övriga intjäningsmöjligheter. Skiduthyrning, skidskola, hotellnätter mm är ju inget som sticker ut i positiv bemärkelse i de norska backarna direkt.

Sammantaget kan vi i alla fall konstatera att det finns en del destinationer som är bra för bolaget Skistar och sen finns det de destinationer som är bra för oss skidåkare. Sälen är ju den klart "sämsta" för oss aktiva åkare men det är där skistar tjänar mest pengar. De norska anläggningarna är betydligt roligare att åka i men där är inte intjäningen alls i samma nivå som i till exempel Sälen. Vi har tyvärr inte haft möjlighet att besöka St Johann ännu men vi ska definitivt dit och göra en DD åt er som läser bloggen för den anläggningen tror vi har mycket stor potential om Skistar kan implementera sitt koncept där.

I spåren av utbrottet av corona i Norge ser vi en hel del nedstängningar kring Oslo och vi oroas faktiskt av att dels kommer kunderna att utebli och dels riskerar hela backarna, med tillhörande faciliteter, att stängas. De flesta (ca 80%) kunderna i Trysil och Hemsedal kommer från Sverige och Danmark och de kunderna är sannolikt väldigt få redan och om corona nu sätter stopp för även de norska åkarna blir det ett tufft år för Skistar. 

Slutsats - vi planerar att köpa

Vi känner till bolaget Skistar mycket väl och har via aktivt deltagande på bolagsstämmorna under flera år skaffat oss en mycket nära kontakt med bolaget och dess styrelse. Skistar är ett bolag som vi gärna äger aktier i men vi tror att vi kommer få se en rejäl sättning i aktiekursen om Norge väljer att stänga ner Trysli och Hemsedal. Vi anser också att det är en sannolik gissning att just detta kommer hända. Vi minns förra våren då de båda norska kommunerna tvingade Skistar att stänga ner anläggningarna. Om en sådan stängning sker kommer vi vara snabba att köpa aktier i skistar i den dipp som då sannolikt uppstår. För på lång sikt tror vi att utomhusaktiviteter som de Skistar jobbar med kommer vara vinnare i den nya värld som skapas efter Corona.

 

Läs mer om Skistar

Skistar får ha öppet hela säsongen?

Aktieägarförmåner

Skistar

Det ser ljust ut för Skistar

170 % upp i Skistar 

Skistar chockhöjer priserna 

Skistar corporate

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.