8 Feb, 2021

Fractal notering

 

 

 

IPO - Fractal Gaming Group

 

Fractal Gaming Group är en marknadsledande producent av datarochassin inom segmentet premium gaming och man marknadsför sina produkter på flera marknader. I Norden och Japan har man stor närvaro och även globalt är man med i toppen. Bolaget tillverkar och designar även annan utrustning inom segmentet gaming såsom fläktar, nätaggregat mm.

Fractal kan stoltsera med lönsam tillväxt och sedan starten 2010 har de redovisat vinst varje år. Samtidigt har de växt med en CAGR på 28 %. Huvudkontoret ligger i Göteborg med kontor i USA (Dallas), Kina (Dongguan) och Taiwan (Taipei). 2016 köpte riskkapitalbolaget Litorina in sig i Fractal och det är främst dessa aktier som nu erbjuds privata investerare. Efter noteringen kommer Litorina äga 13-19 % av bolaget beroende på om övertilldelningsoption används. Fractal satsar på fortsatt tillväxt och man har ett antal nya produkter som man pin pointat för att utöka sitt produktsegment.

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna:  10 februari 2021

Första dag för handel: 11 februari 2021

Teckningskurs:  41 kr

Storlek på erbjudandet: 478 MSEK

Minsta teckningspost: 250 st  aktier ( 10.250 kr)

Ankare tecknar: 56 %

Börs:  First North Premier

Ticker: FRACTL

Listingpartners: Carnegie och ABG 

 

 Varför notering?

 

Anledningen till noteringen är att bredda ägarbasen samt att ge Fractal möjligheten att fortsätta växa. Ledningen tror att noteringen kommer leda till en ökad medvetenhet på marknaden för bolaget och ders produkter.

 

Meriterad ledning

 

Styrelsen består av ett antal mycket meriterade personer där de flesta dessutom äger en hel del aktier i bolaget. Bland storägarna återfinns också grundaren Hannes Wallin med ett innehav på 9 miljoner aktier i Fractal.

 

Lock-up

 

De säljande aktieägarna har lock-up på lite olika tid. Huvudägaren Wallin och några till i ledningen har lock-up på inte mindre än 720 dagar medan Litorina har 180 dagars lock-up och det är väl inte otänkbart att just de sistnämnda har intresse av att lätta på sitt innehav efter den här tiden.

 

 

Ankarinvesterare

 

I den här noteringen återfinner vi några av vår samtids allra tyngsta ankarinesterare i from av främst TIN fonder men även Handelsbanken fonder, Enter småbolag, LMK Venture och Ernströms finans är meriterande investerare. Totalt svarar ankarinvesterarna för 56,3 % av erbjudandet.

 

Tecknar

 

Trots att vi inte riktigt brinner för den här sektorn känner vi att såväl IPO-klimatet som gamingsektorn är stekheta för tillfället. Det faktum att bolaget växer under lönsamhet är inte heller det någon nackdel. Vi tror att trots att det ”bara” är 56 % av erbjudandet som är taget sedan tidigare kommer den här noteringen att bli övertecknad. Inte minst pga TIN fonders medverkan som brukar vara en riktigt fin indikator.  Affärsvärdlen rekommenderar att teckna och någon av Privata affärers skribenter var ute och rekommenderade teckna.

Riskerna som vi sett är att bolagets omsättning och vinst kan vara boostad av corona-året 2020 men vi tycker ändå att detta är ett bolag värt att köpa aktier i både på kort och lång sikt och vi kommer som sagt teckna aktier och sannolikt behålla dem en längre tid. Vi ser detta som ett ”hackor och spadar”-bolag inom den extremt heta gamingbranschen.

 

Tilldelning

 

Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Det verkar som om det är Avanza som gäller om man vill teckna Fractal men det går även att teckna via ABG eller Carnegie. Nordnet däremot verkar inte erbjuda sina kunder möjlighet att delta och vill man som Nordnetkund köpa aktier får man helt enkelt vänta till 11 februari och köpa på börsen. Vi hittar ingen info om hur man köper via Carnegie eller ABG men det måste bara gå att teckna via deras respektive sidor om man är kund där.

 

Läs mer om IPO och börsnoteringar

 

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.