17 Feb, 2021

Castellum förvaltningsyield 6,27% ?

Jag äger 3 fastighets aktier i portföljen och brukar värdera dessa utifrån Förvaltningsresultat / Aktiepriset = Förvaltningsyield eller EPRA Yield.. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärdet (substansvärdet) är dyr eller billig, utan ger oss info om intjäningsförmågan som i sin tur genererar utdelning  till oss aktieägare. Jag har lagt till en bild längst ner från Börsdata på hur Substansrabbatten ligger till i dessa fastighetsbolag.

 

Jag har gjort lite historiska beräkningar och ett antagande om vilken värdering aktierna har vid ett visst förvaltningsresultat eller EPRA EPS i nästa kvartal. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Exempelvis  gav Castellum en utdelning på 52% av förvaltningsresultatet för 2019. Antagandet är markerat med blått och sedan 2020 Q3 är siffrorna i "realtid". Det innebär att jag skrivit in riktiga aktiepriset den dagen kvartalsrapporten släpps. Om man tittar på bilden med Castellums siffror, så har jag gjort ett antagande om att 2021 Q1 kommer rullande 12 månaders förvaltningsresultat hamna på 12,55 kr och med dagens kurs så är värderingen 6,27% (Förvaltningsresultat/Aktie). Det innebär att Castellum är billigare värderat idag än vad den var vid släpp av Q3 och Q4. Hufvudstaden kommer ut med sin årsrapport imorgon, få se hur väl mitt antagende stämmer.

Google arket finns delat via länken om ni är intresserade av den.

Fastighetsaktierna utgör 13,4% av min portfölj.

 

 

 

 

Störst rabatt på sitt substansvärde har Hufvudstaden följt av Atrium Ljungberg och Castellum. Mer om Substansvärde och rabatt kan ni hitta på sidan fbindex.

 

.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.