22 Feb, 2021

Ytrade notering

 

 

Yaytrade IPO

 

Ytrade heter det lilla bolaget med den intressanta affärsidén att erbjuda en plattform för försäljning av restpartier och begagnade kläder på nätet. En verksamhet som ligger helt rätt i tiden både när det kommer till online-försäljning och återvinning/återbruk. Vi minns ju om inte annat för ett par år sedan när det återvunna plagget blev årets julklapp för ett par år sedan.

Verksamheten består i en hemsida vid namn Yaytrade och även om vi inte riktigt förstår anledningen till att man har ett snarlikt men annorlunda namn på bolaget respektive hemsidan så får vi anta att personerna bakom namnen har en bra strategi för det hela. På hemsidan säljer man kläder, accessoarer och även en del inredning/livsstil. Under just den här sistnämnda rubriken hittade vi bland annat en begagnad fåtölj i Alingsås för 500 kr och två paket Nipple covers i silicon. När vi läser om att bolaget kallar sina kläder för premium ställer vi oss därför en aning tveksamma. Marknadsföring sker via sk influencers. Nedan följer ett urval av de influencers som har agerar ambassadörer och har butiker på Yaytrade:

Jon Olsson 

Frida Hansdotter 

Margaux Dietz 

Isabella Löwengrip 

Mfl

Spontant låter detta upplägg dyrt men vi vet inte hur Ambassadörsdealen ser ut. Det vi konstaterar är dock att vissa av dessa ambassadörers varor säljs via länk till Tradera där sedan auktionen verkar avslutad. Inte helt snyggt faktiskt.

 

Själva tjänsten innebär att man beställer hem en påse från Yaytrade och i den lägger man ”nytvättade plack i väldigt gott skick” som sedan fotograferas och annonseras i onlinebutiken. Vi tittar och hittar en del rätt schyssta grejer men själva annonserna är helt ärligt inte särskilt bra. Massa generell text från hemsidan mitt på bilderna och mycket dåligt med text till själva plaggen som säljs. Kanske förväntas man köpa endast utifrån bilderna. Det vi ser som intressant är planerna på att expandera internationellt. I dagsläget sker bara 10 % av försäljningen internationellt men en lyckad ökning där kan ge en kraftig expansion.

Siffrorna i Ytrade ser inte lysande ut men det hade antagligen ingen förväntat sig heller. Q4 2020 visar i och för sig en skyhög tillväxt från låga nivåer men även förlusten (som slutar på 16,7 MSEK) växer rejält. Detta under en period då de flesta onlinebutiker skurit guld med täljkniv. Det som däremot ser fint ut är marginalerna. Yaytrade tar 25-70 % av försäljningspriset i kommission.

 

Förhållandevis ung och oprövad styrelse

 

Styrelsen verkar bestå av en förhållandevis unga och oprövade kort men det behöver inte alls vara dåligt. Vi ser en stor del marknadsföringskunskap, ägande i bolaget och en hel del entreprenörskap här så det kan definitivt bli bra trots avsaknaden av riktigt tunga och kända namn.

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna: 23 februari 2021 (22 februari hos Nordnet)

Första dag för handel: 9 mars 2021

Teckningskurs: 4,5 kr (Tecknas i paket om 6 aktier, 1 TO1 och en TO2 för totalt 27 kr)

Storlek på erbjudandet: 35 MSEK (övertilldelningslikvid om 2,3 MSEK är möjlig)

Minsta teckningspost:  200 st units (1.200 aktier)  (5.400 kr)

Ankare tecknar: 75 %

Börs (lista):  First North

Ticker: YTRADE

Listingpartners: Eminova och Nordnet

 

Varför notering?

 

Motivet med emission och notering är att ”skapa fortsatt goda finansiella förutsättningar för att genomföra strategiska marknadsföringsinsatser, vidareutveckla Yaytrades marknadsplattform med nya funktioner och affärsgrenar samt finansiera bolaget fortsatt expansion”. Emissionsbeloppet skall användas till att utöka marknasföringsinsatser (45%), utveckla plattformen (20%), den operativa verksamheten (20%), accelerera expansion (10%) samt övriga kostnader (5%)

 

TO1 Ytrade

En TO1 Ger rätt att teckna en ny aktie under perioden 1 maj 2022 till 31 maj 2022 till en kurs om 5,4 SEK.

 

TO2 Ytrade

En TO2 ger rätt att teckna en ny aktie under perioden 1 maj 2023 till 31 maj 2023 till en kurs om 5,4 SEK.

 

 

Ankarinvesterare

 

Bland ankarna återfinner vi för oss okända namn sånär som på en kille vid namn Alexander Schoeneck. Alexander var även med som åtagare vid noteringen av elfordonsbolaget Ellwee som vi skrev om tidigare i år. Hurivida den kopplingen är värd särskilt mycket vågar vi inte sia om men det är den enda koppling vi noterat i alla fall. Ellwee noterades på 2,5 kr och står efter en månads handel i 2,77 kr men om man sålt första veckan kunde man komma ur dem strax över 4 kr som högst. Övriga ankarinvesterare är Quick Distribution Holding AB, Jinderman & Partners, Jinderman.se, Thoren Tillväxt AB, Provider Investment AB, Polynom Investment AB, Jens Olsson, Wilhelm Risberg, Palstierna Invest AB mfl.

 

Lock-up

 

De tidigare storägarna sitter till största delan (81 %) på lock-up avtal mellan 6 och 12 månader. Inte särskilt långt om ni frågar oss.

 

Tecknar

 

Erbjudandet är litet och hela 75 % är taget av åtagare vilket ger en mycket liten del åt oss småsparare. Vi tror därför att det här är en notering som kommer bli full och vi tecknar på 3 konton men förväntar oss egentligen ingen tilldelning. Vid tilldelning kommer vi sannaolikt sälja direkt.

Bolaget är verkligen en ungdom och vi tror att det kommer ta lite tid, och kanske en och annan ytterligare nyemission innan det lyfter men om man kan få fart på den hrä verksamheten så tror vi definitivt att det finns en marknad där ute. Svårtigheten är som alltid att vara det bästa alternativet på marknaden och här finns också utmaningen för Ytrade.

 

Tilldelning

 

Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning%

 

Det går fint endast att teckna via Nordnet och vad vi antar Eminova men störst chans till tilldelning borde vara om man ansöker via Eminova.

 

Läs mer om Ytrade, IPO och börsnoteringar

 

Ytrade- prospekt

Hur lyckas man med IPO investeringar?

Att lyckas med IPO-investeringar (film)

Uppdatering IPO-portföljen

IPO-pappan

GW-effekten

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.