Analys
24 Feb, 2021

SpectrumOne rapportkommentar Q4 2020: "På väg att bli ett ledande Martech bolag"

Rapportkommentar Q4 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)

- Fortsatt hög omvandlingstakt
- SpectrumOne blir största delägare i Eniro
- På väg mot att bli ett ledande Martech bolag

Rapportkommentar
Fortsatt hög omvandlingstakt
. SpectrumOne har under de senaste 12 månaderna genomgått en snabb omvandlingstakt med centrum runt den egna analysplattformen Prism. Under året har fyra bolag med en sammanlagd omsättning om ca 45 MSEK köpts för att stärka erbjudandet, vilket har möjliggjorts med externt kapital. Under hösten slöts ett viktigt partneravtal med en av de största affärsdataleverantörerna i Europa – Bisnode med ca 20 000 kunder. Tillströmningen av nya kunder via detta avtal - visar enligt företagsledningen - att beslutet att lägga ned den egna försäljningskåren och arbeta via partners var ett helt korrekt beslut. Främst till följd av förvärven men även genom organisk tillväxt steg omsättningen kraftigt till 8,4 MSEK (0,7). Detta var dock lägre än vi räknat med men beror uppenbarligen på den omställning de förvärvade bolagen nu går igenom. Med ungefärligen oförändrade direkta kostnader steg bruttomarginalen i kvartalet och visar på skalbarheten i affärsidén. Men till följd av kraftigt stigande personalkostnader och övriga externa kostnader redovisade SpectrumOne ett resultat före avskrivningar (EBITDA) om -7,2 MSEK (-32,6). I likhet med tidigare kapitaliseras utvecklingskostnaderna vilket bidrog till ett negativt kassaflöde om ca 13 MSEK under kvartalet. Trots detta kunde den finansiella ställningen stärkas kraftigt under kvartalet till följd av utnyttjandet av teckningsoptioner (TO 2) och en konvertering av konvertibellån. Soliditeten uppgick till över 50% och likvida medel överstiger 60 MSEK.  

SpectrumOne blir största delägare i Eniro. Vid årsskiftet blev SpectrumOne största delägare i Eniro med en ägarandel på 28%. SpectrumOnes företagsledning anser att de kan vara behjälplig i Eniros process att utvecklas till ett riktigt SaaS-bolag (Software As a Service) digitaliseringsprocess samtidigt som det ges en möjlighet att marknadsföra Prism till bolagets ca 50 000 kunder bland mindre bolag i Norden. Dessutom menar SpectrumOne att de köper aktier i ett bolag som har ett bra och växande kassaflöde. Resultatandelen i Eniro kommer från Q1 i år att ingå i SpectrumOnes resultaträkning och avsevärt lyfta det synliga resultatet. Köpeskillingen om 168 MSEK kommer att finansieras via en nyemission om 160 MSEK. Denna är i sin tur till 95% garanterad och ska ske på 3 SEK (dvs 30% över nuvarande börskurs).   

På väg mot att bli ett ledande Martech bolag. Höstens förvärv, Bisnodeavtalet och delägarskapet i Eniro är betydande milstolpar för SpectrumOne och ger förutsättningar för at bygga upp en betydligt större kundbas än vad tidigare varit möjligt. Enbart Bisnodeavtalet har vi räknat med kommer bidra med en ökad omsättning om ca 25 MSEK i år. Fler större partneravtal likt Bisnode är också troligen att vänta. Detta tillsammans med 60 MSEK i kassa vid utgången av året och teckningsoptioner som förfaller i månadsskiftet februari/mars (med teckningskurs om 2 SEK dvs betydligt över nuvarande börskurs) som tillför ytterligare ca 65 MSEK har SpectrumOne ett unikt läge att fortsätta sin utveckling mot bli ett ledande Martech bolag inte bara i Norden utan även Europa. Den finansiella ställningen kan sedan komma att ytterligare förbättras om den aviserade försäljningen av Trafikportalen (del av QBim för närvarande) bli av. Samtidigt gäller det för företagsledningen att visa att den kan kapitalisera på dessa investeringar, få ihop förvärven till en enhet och fortsätta förbättra marginalen. Vår bedömning var tidigare att SpectrumOne för helåret 2021 skulle vara kassaflödespositivt. Med ledning av den lägre försäljningen i Q4 sänker vi dock vår prognos till att det kommer att ske under slutet av året. Denna förskjutning i tiden är dock inte av någon avgörande betydelse för koncernens framtidas utveckling. Det synliga resultatet kommer dessutom att avsevärt förbättras till följd av resultatandelen från Eniro, även uttryckt per aktie och efter genomförd emission.  

Kort om SpectrumOne
Ordförande: Fredric Forsman
VD: Hosni Teque-Omeirat
CFO: -
Lista: First North Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.