1 Mar, 2021

Coinshares notering

 

 

Coinshares - IPO

 

Coinshares verksamhet är kopplad till digitala valutor och tillgångar och uppdraget bolaget har är att tillhandahålla investeringar i olika alternativ för att underlätta investeringar i digitala tillgångar. Bolaget förvaltar ett antal ETP:er (en form av tracker som följer en underliggande tillgång) som genererar inkomster i form av förvaltningsavgifter. Bolaget har också en del som säkrar upp likviditet för ETP:erna. I denna del är det räntebärande investeringar som bidrar till intäkter för bolaget.

Kort sagt erbjuder Coinshare den typ av produkter som vi sällan handlar med själva då det är en aning för stor marginal för bolaget för att vi som sparare ska tycka att det är gynnsamt. Men att investera i bolaget som ger ut dem har vi inga problem med. Då är man på ”rätt” sida. Lite som vår investering i Resurs Holding där vi gärna är ägare men inte gärna är kund.

Bolaget redovisar såväl en växande omsättning som regelbundna vinster. I alla fall för de senaste tre åren.

 

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna: 2 mars 2021

Första dag för handel: 11 mars 2021

Teckningskurs: 44,90 kr

Storlek på erbjudandet: 151 MSEK

Minsta teckningspost:  130 st aktier (5.837 kr)

Ankare tecknar: 83 %

Börs (lista): First North

Ticker: CSIL

Listingpartners: Mangold

 

Varför notering?

 

Styrelsens mål med noteringen är att öka bolagets balansomslutning för att kunna genomföra strategiska initiativ. (30 % av erbjudandet) (Vi antar att det betyder förvärv.) Utveckla ytterligare produkter. (20 %) Stödja tillväxtinitiativ för att diversifiera bolagets verksamhet. (10 %) Identifiera och förvärva bolag (20 % Investera i bolagets infrastruktur. (10 %) Allmänna rörelsekapitalsändamål. (10 %)

 

Ankarinvesterare

 

Bland ankarinvesterarna finner vi först och främst de redan befintliga storägarna med VD och ordförande i spetsen. Lite synd att man inte tagit in en eller ett par större kända investerare i noteringen men det går inte att klaga på pilotskolan direkt.

 

Daniel Masters (ordf)

15.8 Mkr

10.4%

Jean-Marie Mognetti via bolag (VD)

15.8 Mkr

10.4%

Russel Newton

14.1 Mkr

9.3%

Vicim

11.3 Mkr

7.5%

Mangold FK

5.5 Mkr

3.7%

 

 

Lock-up

 

56 % av aktierna i erbjudandet omfattas av lock-up genom att samtliga styrelseledamöter, dedande befattnignshavare och anställda i bolaget tecknat avtal om lock-up.

 

Tecknar

 

Erbjudandet är inte jättestort och hela 83 % är taget av åtagare vilket ger en mycket liten del åt oss småsparare. Vi tror därför att det här är en notering som kommer bli full och vi tecknar på 4 konton men förväntar oss egentligen ingen tilldelning. Vid tilldelning kommer vi sannaolikt sälja direkt. Vi är inte helt nöjda med de incitamentsprogram som finns men väljer ändå att teckna som sagt.

Bitcoin och andra coins är superheta för tillfället och vi tror definitivt att Coinshares har nytta av det. Noteringen ligger helt rätt i tiden!

 

Tilldelning

 

Vid överteckning kommer tilldelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med Mangold. Målet med såväl notering som tilldelning är att säkerställa en god ägarspridning som borgar för regelbunden handel i aktien. Eventuellt kan lottning ske om erbjudandet övertecknas.

 

Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?

 

Det går fint att teckna via Nordnet och Avanza och vad vi antar direkt via Mangold och störst chans till tilldelning torde vara vid teckning hos de sistnämnda och Nordnet.

 

Läs mer om Coinshares IPO och börsnoteringar

 

Coinshares- prospekt

Hur lyckas man med IPO investeringar?

Att lyckas med IPO-investeringar (film)

Uppdatering IPO-portföljen

IPO-pappan

GW-effekten

 

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.