26 Mar, 2021

Vad är dödsspiralfinansiering?

 

Dödsspiralfinansiering

 

Vi har i detta inlägg försökt sammafatta lite fakta om begreppet som benämns som "dödsspiralfinansiering" och vi ska försöka bena ut lite om varför det kallas så och i vilka lägen det kan tänkas vara bra med den här typen av finansiering.

 

1. Vad är dödsspiralfinansiering?

2. Vad betyder dödsspralfinansiering?

3. Varför använder man dödssprialfinansiering?

4. Är dödsspiralfinansiering tillåtet?

5. Vem använder dödsspiralfinasiering?

 

Vad är dödsspiralfinansiering

 

Det vissa kallar dödsspiralfinansiering är egentligen något så enkelt som ett konvertibellån där konverteringskursen sätts beroende på börskursen vid emissionstillfället vilket lockar till att pressa ner kursen. Ett lån som kan konverteras till akiter helt enkelt och vår uppfattning är att detta var ett vanligare begrepp förr i tiden. Nu för tiden hör vi sällan om det men det förekommer helt klart.

 

Vad betyder dödsspiralfinansiering

 

Själva ordet hänvisar till den nedåtgående spiral som nästan alltid kommer som en följd av finansiering via kovertibler och konvertibellån. Först lånar bolaget aktier och i och med det skapar bolaget en sämre balansräkning vilket i sig kan dra ner kursen. Företagets kostnader ökar i och med att ränta skall betalas på lånet. Dessutom vet alla investerare att en dag kommer dessa lån att konverteras till nya aktier i bolaget vilket leder till en utspädning och som en extra bonus (negativ sådan) så är det sannolikt att de investerare som lånat ut pengar till ett bolag inte vill äga aktier i bolaget utan att dessa nya aktier kommer hamna på marknaden ganska snart. Fler aktier på marknaden leder ofta till lägre priser och bolagets värde urholkas. En spiral ner mot hades helt enkelt.

 

Varför använder man dödsspiralfinansiering

 

Tilltaget med den här typen av finansiering är enligt oss ett tydligt tecken på desperation och används oftast när bolaget har nåvon form av värden i aktien och bolaget men dålig likviditet. Man köpar sig likviditet i verksamheten på aktieägarnas bekostnad helt enkelt. 

 

Är dödsspiralfinansiering lagligt

 

Eftersom det används så är det såklart lagligt men det finns faktiskt marknader där man delvis förbjudit den här typen av finansiering. Norska börsen till exempel tillåter det inte under vissa förutsättningar.

 

Vem använder dödsspiralfinansiering

 

Som vi nämnt tidigare är det mest föregat med en förhållandevis hög grad av desperation som använder denna typ av finansiering men det har säkert förekommit änven i något icke desperat bolag. Vi hittar inget sådant exempel dock men om ni som läser har något så får ni jättegärna dela det i kommerntarsfältet nedan. Det senaste i raden av bolag som använder dödsspiralfinansiering är Scandic och vi vågar nog påstå att just Scandic är ett desperat bolag idag. Tråkigt men sant. Vi minns också hur bolaget Appspotr använde sig av den här metoden kring 2018 och sedan dess har kursen gått från 3,50 kr till 1 kr. Ett talande exempel.

 

Våra tankar kring fenomenet

 

Vi är som ni säkert förstått starkt kritiska till att investera i bolag som använder metoden men det är klart att som en sista utväg kan det kanske vara ett bättre alternativ än konkurs. Generellt sett håler vi oss borta från allt som är kopplat till det här. Det enda bolaget vi varit indirekt inblandade i är Bong där vårt portföljbolag Svolder faktiskt utnyttjat några konvertiblar till aktier i ett försök att rädda bolaget från konkurs.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.