Analys
28 Mar, 2021

Veckobrev v13

Att aktiemarknaden fortsätter att vara oerhört stryktålig fick vi nya bevis för i veckan, som slutade ca 1% upp för OMXSPI och med nya rekordnivåer. Av veckans mer uppmärksammade händelser var Volvos produktionsproblem till följd av bristen på halvledare, som ledde till en indirekt vinstvarning. Att detta fenomen inte bara borde begränsa sig till Volvo och följaktligen lägga sordin på fler aktier hade nog jag trott. Men icke sa nicke!! Inte heller H&Ms problem i Kina att balansera mellan viljan att tjäna pengar och ”social responsibility” borde vara något unikt för modeföretaget, utan kunna drabba andra företag med hög etik. Inte heller det verkar vara något som håller fondförvaltare vakna. Om man till det lägger att marknaden verkar rycka på axlarna över veckans fartygsgrundstötning i Suezkanalen som visar på världshandelns skörhet och lär få negativa återverkningar för mängder av företag, ett begynnande vaccinkrig i Europa eller för den delen att den första räddningsemissionen av Scandic Hotel inte visade sig vara tillräcklig utan att det nu krävs mer pengar, ja då förstår man styrkan i marknaden!!!!

Facit av veckans börsintroduktioner. Veckans fyra större börsintroduktioner slutade alla på plus. Idun Industrier var stjärnan med en uppgång på över 100% medan ACQ Bure SPAC och Pierce fick nöja sig med uppgångar i veckan på 7% respektive 11%. Och för Embellence Group var det enbart ett marginellt plus. Att Idun Industrier skulle bli en framgång var jag nog inte ensam att förutse men en uppgång i denna storleksordning tror jag att få räknat med. Men bolag som kan visa på att de kan förvärva är som bekant populära. Med tanke på den stora överteckningen i ACQ Bure (bolaget har i och med noteringen fått 35 000 aktieägare!!!) och den allmänna hausse som fenomenet med ett bolag utan verksamhet men med en stor kassa verkar omgärdas av - av någon konstig anledning enligt min mening - är uppgången dock ganska modest. Men detta lär inte bli det sista SPAC- bolaget som noteras efter denna succé och konkurrensen om denna typ av pengar lär öka. Det stora kurslyftet kommer väl när AQC Bure lyckas köpa något bolag för 5-6x resultatet och sedan själva blir värderade till mer än det dubbla. Embellence tröga börsstart förvånar mig lite men även för dem kommer väl startskottet när emissionslikviden sätts i arbete och förvärven kommer.

Linas Matkasse till börsen. Aktiemarknaden fylls som bekant hela tiden på med nya företag. På måndag blir det premiär för Linas Matkasse (LMK), som noteras på First North. Bolaget värderas före emission till 760 MSEK. Sammanlagt med eventuell övertilldelning motsvarar erbjudandet ett belopp om 575 MSEK, varav knappt hälften utgörs av en nyemission och resten av att befintliga aktieägare säljer. Dagligvaruleveranser hem har under många år varit ett växande område men det stora genombrottet kom kanske först i spåren av pandemin. Enligt e-handelsbarometern fördubblades nästan dagligvaruhandeln online under förra året och många entreprenörer har därför känt sig kallade att ge sig in i sektorn. LMKs tjänsteerbjudande (som skiljer sig från den enkla rudimentära med enbart leverans av mat hem) med olika standardiserade kassar med förutbestämda rätter har utvecklingen varit fantastisk sedan starten 2008 men också ganska volatil. En notering baserad på 2018 eller 2019 års resultat hade nog fått genomföras med en helt annan prislapp. Men vidtagna åtgärder med bland annat en ökad flexibilitet i erbjudandet samt naturligtvis pandemin fick resultatet att stiga kraftigt under 2020. Med över 100 000 aktiva kunder i Sverige, Danmark och Norge tillhör bolaget de marknadsledande inom sitt segment. Men med en fortsatt stor icke penetrerad marknad finns det goda tillväxtmöjligheter. Med ett EV/EBIT om ca 10x baserat på förra årets resultat framstår värderingen som helt rimlig. Men frågan är naturligtvis hur pass normalt 2020 var med tanke på pandemin? Även om det är viktigt att komma ihåg att LMK långsiktigt drivs av andra trender än enbart motviljan av att röra sig i offentliga miljöer. Hur som helst lär öppningskursen på måndag bli högre än introduktionskursen med stora ankarinvesterare i ryggen och ett erbjudande som stängdes i förväg till följd av det stora intresset. Om man sedan ska ”tacka för kaffet” beror på nog på hur man tror LMK klarar sig post pandemin. Har inköpsvanorna förändrats för gott och förblir möjligheterna för nya konkurrenter att slå sig in små eller är 2020 års organiska tillväxt på 12% och en rörelsemarginal på 7,5% ett engångsresultat? Bolagets delårsrapporter i år kommer att bli en extra intressant läsning.

SpectrumOne inleder period för nyemission. Marketing Technology eller Martech tillhör ett av de hetaste områdena i världen med stora möjligheter att öka avkastningen på försäljning och marknadsföringsaktiviteter. SpectrumOne (bevakat av TradeVenue) som är verksam inom detta område erbjuder en avancerad plattform för datahantering, analys och kommunikation av marknadsdata. Via förvärv har företaget med start under 2020 växt kraftigt och kan nu erbjuda en bred palett av tjänster till olika verksamhetsområden. I veckan inledde bolaget en företrädesemission för att finansiera köpet av den stora aktieposten i Eniro (28%), som bolaget förvärvade vid årsskiftet. Efter en fantastisk kursutveckling under 2020 har aktien kommit tillbaka en del (-30% i år) men står fortfarande nästan 300% högre än för ett år sedan och har nu ett börsvärde på 800 MSEK. Aktiekursen är för närvarande strax under teckningskursen i emissionen om 2,5 SEK. Men erbjudandet är sockrat med nya teckningsoptioner som förfaller om ett drygt år - visserligen med en teckningskurs om 6 SEK, dvs 150% över dagens – men ändå. Med teckningsåtaganden och garantier motsvarande över 90% av emissionen lär dock emissionen vara i hamn. SpectrumOnes kursutveckling har i år hämmats av att bolaget trots flera förvärv och stora prestigefyllda avtal (som till exempel med Bisnode) inte ännu kunnat (eller hunnit) visa att man kan översätta detta i intäkter och resultat. Samtidigt som en viss emissionströtthet borde ha infunnit sig i marknaden efter att företaget så sent som för någon månad sedan tog in 60 MSEK via teckningsoptioner. Med målet att inte bara bli ett ledande martechbolagen i Norden utan även i Europa via olika partneravtal är det inget fel på ambitionerna och prissättningen i emissionen med vidhängande teckningsoptioner tyder på ett stort mått av självförtroende inför den framtida utvecklingen inte bara hos styrelsen utan även bland de som är med och tecknar och garanterar emissionen. Om teckningsoptionerna som förfaller om ett år utnyttjas skulle det innebära att SpectrumOne får in över 400 MSEK, vilket inte bara skulle möjliggöra ett köp av resten av aktierna i Eniro utan även andra förvärv. Men som sagt det bygger på en fenomenal kursutveckling ….

Sverige har klarat sig bra. Av VD-orden i årsredovisningarna som varje år sköljer över landets aktieägare tycker jag att Sven Olof Johansson i FastPartner (bevakat av TradeVenue) är ibland de mest intressanta att läsa. I årets VD-ord argumenterar han varför han tror att oron för kontorsmarknaden är överdriven. Även om han och hans företag naturligtvis i allra högsta grad är part i målet tycker jag det är läsvärda rader. Jag har i ett tidigare brev refererat till hans argument och tänkte därför lyfta fram  andra intressanta men mer allmängiltiga observationer rörande pandemin från hans sida: ”Tack vare kvaliteten och innovationskraften i svenskt näringsliv har BNP-fallet kunnat reduceras till –2,8%, vilket är i särklass vid en internationell jämförelse. Dessutom har detta åstadkommits med ett mycket begränsat statligt stöd. Förutom rena arbetsmarknadsåtgärder uppgår de utbetalda direkta företagsstöden till mellan 20 och 30 miljarder motsvarande cirka 0,5% av BNP. Motsvarande siffra för USA uppgår till cirka 22% av BNP för 2020. Till detta kan läggas penningpolitiska stöd från FED om ungefär 4 000 miljarder dollar. Även inom EU har finans- och penningpolitiska åtgärder genomförts i ungefär samma omfattning som i USA, så vid en global jämförelse framstår de svenska stöden som mycket marginella. Så hatten av för svensk företagsamhet vilka självklart även utgör en stor del av förklaringen till att Fastpartner har kunnat klara utmaningarna under 2020 på ett tillfredställande sätt.”  

Påskvecka och därmed en avkortad vecka med H&M som enda rapport av vikt att hålla reda på. Det är också månads- och framförallt kvartalsskifte i veckan, vilket gör att nästa rapportflod rycker närmare. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!  

 

Claes Vikbladh

Claes.vikbladh@tradevenue.se

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.