Analys
4 Apr, 2021

Veckobrev v14

Trots den bristande religiositeten i Skandinavien verkar det finnas få länder i västvärlden som tar den kristna högtiden på samma allvar som här, med en avkortad börshandel på torsdagen i Sverige (totalstängt i Norge) och trots pandemin vallfärd om inte till kyrkor men till skidorter och semesterhus. Denna stilla vecka lyckades ändå OMXSPI stiga med 1,8%. Hoists vinstvarning visar på hur snabbt läget kan förändras med en kapitalmarknadsdag för mindre än en månad sedan på temat ”Lönsam tillväxt”. Förutom detta och Corems sedan länge förväntade bud på Klövern var det ganska tunt om nyheter på den svenska marknaden. En påminnelse om belåningsgraden i det internationella finanssystemet och att banker aldrig verkar lära sig av sina misstag fick vi i veckan när - en för de allra flesta - okänd amerikansk kapitalförvaltare lyckades med konststycket att enligt uppgift förorsaka förluster för banker om 90 MdSEK!! Hur snabbt sentimentet kan skifta visade sig också i veckan när den sedan länge emotsedda börspremiären för den brittiska matleverantören Deliveroos slutade med en avsevärd nedgång första handelsdagen. Linas Matkasses börsdebut var inte heller med tanke på den massiva överteckningen så mycket att skriva hem om. 
 
Boomers revansch. Få är betjänta av att bubblor pumpas upp för mycket och att de obalanser som skapas när dessa slutligen brister skadar inte bara förtroendet för aktiemarknaden som helhet utan också den underliggande ekonomin är de flesta medvetna om. IT-kraschen är ett bra exempel, där en halv generation svenskar brände sig på aktier och först kanske på senare år vågat återvända. Det är därför om inte med skadeglädje så åtminstone med viss tillfredsställelse jag noterar att det som fungerade 2020, inte alls har betalat sig hittills i år. Jag välkomnar denna tillnyktring och de tecken till mer förnuftsstyrd handel vi sett under det första kvartalet av året. Värdering och inte bara momentum, dvs att de aktier som redan gått starkt fortsätter att leverera, verkar åter ha börjat komma till heders. För oss gamla boomers, som letar värde och gärna går emot allt för heta aktietrender, har det varit ett väldigt tillfredsställande första kvartal och kanske rentav något av en revansch. I denna omvända värld har plötsligt storbolag gått bättre än småbolag och traditionella sektorer som bank och industri utvecklats bättre än teknik. Det har uppenbarligen varit en plågsam omställning för många. Flera av de succéfonder som levererat en fantastisk avkastning under 2020 har haft en tuff inledning på året. Ett annat fenomen är den statistik vi i veckan fick både från Avanza och Nordnet som visar på utflöden ur ESG-fonderna. Kanske ett tecken i tiden på investerarna inte köper vilka värderingar som helst. Och möjligen också en lite mer kritisk syn på vad som egentligen kan rymmas inom begreppet. Hittills har detta varit en guldgruva för vissa förvaltningsorganisationer, som tagit extra betalt för fonder som marknadsförts inom denna kategori, men ibland haft kosmetiska skillnader jämfört med traditionella fonder
 
Att verka i en omöjlig bransch. En av veckans mer osannolika vinnare var kuverttillverkaren Bong som steg knappt 15%. Med tanke på att aktien under de senaste tre åren nästan halverats och dessförinnan haft en urusel utveckling är uppgången kanske inte så mycket att skriva hem om. Men det börjar komma en del tecken på att det finns en framtid för detta till synes dödsdömda företag i en krympande marknad och med en skuldtyngd balansräkning. Fortsatta rationaliseringar och en något mindre konkurrens till följd av mängder med konkurser gör att priserna visar tecken på att stabiliseras på kuvertmarknaden även om volymerna fortsätter sjunka (omsättningen inom detta område sjönk med ca 20% under förra året !!!). Till det kommer att Bongs satsning inom förpackningar med en stor del inriktad på e-handeln börjar bli en allt viktigare del av verksamheten. Företaget nästan fördubblade sin försäljning inom pappersbärkassar under Q4 och kapaciteten ska nu byggas ut under året. Denna del står nu för drygt 25% av omsättningen och gjorde att den valutajusterade omsättningen för koncernen ”bara” sjönk med 14% förra året. Till det kommer att kassaflödet har varit positivt under de senaste två åren. Det av bolaget presenterade ”justerade rörelseresultatet” är även det positivt (även för 2020) men då gäller det att blunda för de ständigt återkommande omstruktureringskostnaderna och nedskrivningarna. Det positiva kassaflödet gör också att företaget sakta kan beta av sitt obligationslån (stibor+10%) om ursprungligen 210 MSEK och den finansiella snaran lätta. Namnkunniga personer som Erik Mitteregger och Theodor Jeanssson har också dykt upp som ägare vid sidan v huvudägaren Holdham SA. Med ett börsvärde på enbart 140 MSEK (plus finansiella nettoskulder på 130 MSEK och en pensionsskuld på 235 MSEK) jämfört med en omsättning förra året på 1,8 MdSEK har aktien naturligtvis en stor potential om man klarar sig igenom detta stålbad. Ett nytt problem har dock dykt upp för bolaget genom kraftigt stigande massapriser som lär få effekt på papperspriserna och som i alla fall initialt blir svårt att föra över till kunderna. 
 
SBB säljer fastigheter. Att Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) säljer större bestånd tillhör inte vanligheterna för detta expansiva fastighetsbolag (förutom det bestånd som inte ”passade in” efter köpet av Hemfosa) men i veckan offentliggjordes en avsiktsförklaring om försäljning av kontorsfastigheter för ca 2 MdSEK. Men viljan att erhålla den hett eftertraktade BBB+ rating och därmed kunna sänka räntekostnaderna för koncernen väger uppenbarligen över. För de som anklagar SBB för uppblåsta värden i balansräkningen borde affären vara en tankeställare med ett försäljningspris, som är 12% över det bokförda värdet vid årsskiftet och dessutom avser kontor – ett segment där som bekant åsikterna om värdeutvecklingen är högst olika. Även om det i detta fall avser ”offentliga kontor” såsom lokaler för AMS med långa kontrakt. Men så smånningom löper ju även dessa ut och statliga och kommunala myndigheter är knappast immuna mot en avkontorisering. Hur som helst avslöjar det kanske varför SBB anser att äldreboenden, skolor och svenska hyresrätter är säkrare samhällsfastigheter i dessa tider.
 
Ensiffrigt P/E-tal på CoinShares – billigt eller dyrt? Framväxten av olika typer av kryptovalutor såsom bitcoin är inte bara en styggelse för centralbanksmyndigheter utan oftast även för mer fundamentalt inriktade finansanalytiker. Även om undertecknad skulle vilja räkna in mig i den senare gruppen tycker jag att populariteten för denna typ av investeringar inte är så konstig med tanke på de penningpolitiska experiment flera av världens större centralbanker för närvarande håller på med. Att välrenommerade investmentbanker som Goldman Sachs är på väg att erbjuda investeringar inom området är enligt min mening ett tecken på att detta inte är något snabbt övergående fenomen.  Hur som helst håller det också på att växa fram mängder av företag med tjänster inom området. CoinShares baserad på Jersey, är ett av dessa, som noterades på First North i mitten på mars. Med ett nuvarande börsvärde om 5,4 MdSEK, innebär det en uppgång på 80% sedan dess. Bolaget marknadsför en rad ETF:er baserade på olika kryptovalutor och finansiella tjänster inom området. Q4 rapporten i veckan visade på den starka omsättnings- och resultatutvecklingen med både kraftigt stigande förvaltnings- och tradinginkomster. Vid årsskiftet hade CoinShares ett AUM (Assets under Management) på 2,4 MdUSD som vid utgången av Q1 i år hade växt till 4,6 MdUSD. Med höga förvaltningsavgifter på dessa förvaltade tillgångar finns det mycket som tyder på att vinsten under året kommer att stiga mycket kraftigt (så länge som tradingnettot inte blir negativt), vilket i så fall skulle kunna innebära ett lågt ensiffrigt P/E-tal. Om det gör aktien billig eller inte är jag inte i stånd att ha någon åsikt om men man ska inte underskatta att vara bland de första på en marknad och få en etablerad ställning som en av de stora aktörerna. Om det är tillräckligt för att kompensera för den regulatoriska risken med mera och avgifter som med tiden lär pressas av ökad konkurrens välkomnar jag andra att ha åsikter om….
 
Efter att den svenska aktiemarknaden stängde på torsdagen skickade en mycket bra amerikansk sysselsättningsrapport upp både den amerikanska aktiemarknaden men också långräntor mot nya rekordnivåer. Men kommer fortsatt stark amerikansk konjunkturstatistik börja bli en negativ ”trigger” för världens aktiemarknader? Ännu en avkortad vecka att se fram emot med få viktiga nyheter i kalendariet men efter 4,5 dagars utebliven aktiehandel borde det kunna hända saker. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!  
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.