Analys
18 Apr, 2021

Veckobrev v16

Ett stort antal omvända vinstvarningar med så olika bolag som ABB och New Wave fick den svenska börsen att rusa mot nya rekordhöjder och där både teknik- och cykliska aktier i tandem drog upp de bägge OMX-indexen med ca 1,5%. Veckans storaffär stod Evolution Gaming för, som betalade 4,6 MdSEK (!!!) för ett bolag som omsätter drygt 300 MSEK och har 20 anställda. Det köpta bolaget utvecklat spel som får deltagare att stanna kvar längre framför skärmarna och även om det verkar vara hyperlönsamt visar prislappen att köparen har en del att bevisa …På emissionsfronten fortsätter det att dugga tätt med till exempel foodtechbolaget Bayn Group, som efter att ha stigit 1500% (!!!) de senaste tolv månaderna kunde dra in drygt 500 MSEK. Den högsta inflationstakten i USA på åtta år enligt veckans statistik fick motsatt effekt på långräntorna.  Men ”alla” är ju övertygade om att om den uppåtgående inflationstrenden inte är övergående så tar Fed hand om problemen via stödköp av även längre statsobligationer och lyckas därmed ta bort de otäcka marknadsmekanismerna även på denna marknad. Vi får hoppas att de har rätt..
 
Omvänd vinstvarning från Nilörngruppen. Utan att rangordna de olika omvända vinstvarningarna fäster jag mig bland de mindre bolagen speciellt vid den som kom från klädetikettstillverkaren Nilörnsgruppen. Med en enligt bolaget förväntad omsättningsökning på 25% i lokala valutor och ett rörelseresultat på 27 MSEK (9) i första kvartalet är det en ordentlig revansch. Och då fortsätter ändå pandemin att ha en negativ påverkan. Detta är en smakstart för Cervantes Capital (kopplat till Spotify-grundaren Martin Lorentzon) som nyligen kom upp till strax under 5% av aktierna. Vi skrev om bolaget för drygt ett år sedan efter ett svagt 2019 och en dålig inledning av året till följd av pandemin. Dessutom hade då en mångårig VD, som ansågs ligga bakom en hel del av bolagets framgång, tvingats sluta efter anklagelser om skattefusk. Sedan dess har aktien stigit 150% men fortfarande är värderingen enligt min mening inte speciellt utmanande. Bolaget som specialiserat sig på etiketter till mode- och konfektionsindustrin har inom sin lilla nisch blivit en stor spelare internationellt och kunnat leverera bra tillväxt och höga marginaler. Övergången till e-handel ställer inte bara nya krav på underleverantörer till modeindustrin utan gör också att marginalerna har pressats. Det verkar som om bolaget ha klarat denna fas väldigt väl och beroendet av kläder som säljs direkt till detaljhandeln har minskat kraftigt till fördel för olika varumärken som levererar både till detalj- och e-handel. Som i så många andra företag verkar Nilörngruppen också ha ägnat det senaste året åt att spara och vässa marginalerna. Bolaget har ett börsvärde på 775 MSEK och en nettokassa vid årsskiftet om 25 MSEK, vilket kan jämföras med att så sent som 2018 hade det ett rörelseresultat om 85 MSEK. Bara en återgång till den nivån ger ett EV/EBIT om 9x.
 
Nyfosa går in i Finland. I veckan meddelade Nyfosa (bevakat av TradeVenue) att de avser att långsiktigt bygga upp en diversifierad fastighetsportfölj på den finska marknaden tillsammans med Brunnswick Real Estate. Enligt Nyfosa saknas det enligt deras bedömning en ”opportunistiskt” aktör på marknaden. Avsikten är att bygga upp en fastighetsportfölj på 7 MdSEK med inriktning på regionsstäder inom alla fastighetskategorier utom bostäder. Finland är inte obekant för utländska fastighetsaktörer med samma förmånliga lagstiftning och spelregler som i Sverige men också en valuta som inte behöver hedgas. Det utländska intresset har drivit ned avkastningsnivåerna till nästan svenska nivåer i alla fall i Helsingfors. Däremot beskrivs hyresnivåerna ofta som påfallande låga och intresset från fastighetsägare att anpassa fastigheterna till hyresgästernas behov relativt låga. Det svenska noterade fastighetsbolag som var bland de förstas att gå in i Finland var Sagax och med tanke på att det finska fastighetsbeståndet för dem har växt till att bli nästan lika stort som det svenska (ca 25%) förstår man att de tycker om marknaden. Med Brunnswick som partner, vilka varit verksamma på den finska marknaden i femton år, borde oron för felaktiga investeringar vara begränsad.
 
Huvudägare som verkar ha bråttom ut. En av förra årets noteringar som inte verkar ha övertygat helt på investerarna är magasinstjänsten Readly. Trots att bolaget och många analytiker vill likna bolaget vid en kombination av Spotify och Storytel har bolaget haft en ganska svag start på sitt börsnoterade liv. Även om antalet noterade bolag med vinster långt in i framtiden hela tiden växer utgör Readly ett utropstecken med att först utlova vinst 2024. När de två huvudägarna i september sålde aktier och noterade bolaget skedde det till 59 SEK. Även om kursen i början av året var över introduktionskursen har den under mars åter börjat komma tillbaka och hovrat kring 60 SEK. När nu en av storägarna Zouk Capital (22% av kapitalet före transaktionen) sålde mer aktier i veckan (ca en tredjedel av innehavet) skedde det till 55 SEK, dvs under introduktionskursen. Detta äger också rum mindre än fyra veckor innan rapporten för första kvartalet släpps. Att kursen slutade veckan över ovanstående utförsäljningspris har jag svårt att förstå. Denna typ av agerande tycker jag väcker mängder med frågor och är enligt min mening - till skillnad från Dagens Industri - svår att försvara.
 
Vad missar jag i Stockwik?  Det var inte bara ovan nämnda Bayn Group som efter en enorm kursresa kunde ta in pengar i veckan utan också Stockwik Förvaltning sticker också ut. Efter en kursuppgång på nästan 240% under de senaste 12 månaderna (som ger ett börsvärde före emission om drygt 900 MSEK) kunde bolaget i en riktad nyemission ta in drygt 140 MSEK i en ”kraftigt övertecknad” emission med utländska aktörer som tagare. Entusiasmen för detta investmentbolag, som har en lång förvärvslista i en rad olika branscher att visa upp, går det alltså inte att ta miste på. Den lyckade introduktionen av Idun Industrier och den skyhöga värdering som den aktien har fått verkar ha eldat på intresset för denna typ av företag. Men jag har efter att ha läst igenom den senaste årsredovisningen lite svårt att förstå det skyhöga intresset och värderingen. Med en inriktning på ”konjunkturokänsliga och stabila företag” verkar det inte finnas några begränsningar till hur många branscher man kan sprida sig till. Nu ingår allt från hälsa, ekonomitjänster, datalagring, konsulteri inom inköp och upphandling, en rikstäckande däckproducent och grossist, däckservice i flera bolag, fastighetsservice och måleri i omsättningen som förra året uppgick till 440 MSEK. Det är alltså en del att hantera för företagsledningen. Ett rörelseresultat före avskrivningar på immateriella tillgångar för koncernen under 2020 om 20 MSEK tyder knappast på någon överlönsamhet. Med räntebärande skulder vid årsskiftet om ca 340 MSEK och höga låneräntor visar koncernen också ett negativt resultat för året. Jag kanske missar något men det gäller inte bara att kunna köpa bolag till värderingar som är långt lägre än den egna utan också att lyckas utveckla bolagen eller åtminstone behålla vinsten i den köpta verksamheten på samma nivå som före köpet. 
 
Nu kommer den riktiga rapportveckan!! Med Sandviks och Ericssons rapporter som förlöpare på tisdag och onsdag brakar det så loss på torsdag med ca 40 rapporter. Det blir inte mycket tid till att studera Hemnets noteringserbjudande (med ett indikerat börsvärde kring drygt10 MdSEK där anmälningstiden går ut på måndag nästa vecka) om man ska hinna läsa en bråkdel av dessa rapporter. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!  
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.