20 Apr, 2021

Wallenberg köper hotell - av sig själv...

 

 

Investor säljer Grand hotell till familjen Wallenberg

 

Igår kunde vi läsa att Investor säljer sin hotellverksamhet i Grand Hotels och grand group för 3,9 miljarder. Ingen stor sak i sig men vi kan inte låta bli att fundera lite över varför man väljer att sälja till ägaren av Investor. Är det verkligen bolaget som betalar bäst för verksamheten? Jämför man lite kort (och grovt) med hotellkedjan Scandic som omsätter ungefär 10 gånger så mycket och värderas till p/s 0,98 så blir vi lite fundersamma. Givet den parametern skulle Grand vara värt betydligt mer än de 3,9 miljarder som Wallenbergarna betalar för Grand. Dock har Scandic tidigare visat på en bättre lönsamhet än Grand vilket förvånar oss en aning. För mig som egenföretagare känns det även som en risk för beskattning. Skulle jag sälja något och gynna mig själv skulle jag definitivt åka på någon form av förmånsbeskattning.

Det är som sagt svårt att komma ifrån känslan av att hotellen köps loss lite för billigt när köpare och säljare kontrolleras av samma personer. Som tur är så är de här pengarna småpotatis för Investor men nog sticker det i ögonen alltid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.