28 Apr, 2021

Creades gör nyemission

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

 

 

Investmentbolag - nyemission

 

Igår kom rykten och sedermera nyheter om att investmentbolaget Creades genomför en riktad nyemission och tar in 1 miljard för att genomföra tilläggsinvesteringar i både befintliga och nya innehav. Boalget uppger också att nya investeringsalternativ utreds, bland annat SPAC.

Nya ägare

 

I samband med nyemissionen tar Creades in ett antal nya storägare och inte vilka som helst utan det är Handelsbanken fonder, AMF, Dan Sten Olsson, Prior Nilsson mfl.

 

Utspädning

 

I och med nyemissionen sker en utspädning med 8,18 % avseende kapitalet och 11,41 % avseende antalet röster. Lite udda upplägg det där kan man tycka men det beror sålart på att det är A-aktien i Creades som är noterad och det var i denna som emissionen gjordes.

 

Bra med nyemission vid premie

 

Eftersom Creades handlas med en rejäl premie anser vi att det här är ett bra sätt att späda ut aktien. Bolaget får in mer pengar och nya ägare kan köpa de nya aktierna till rabatt utifrån börskursen samtidigt som betalningen ändå sker till premie gentemot substansvärdet. Lite win-win kan man säga och Sven Hagströmer visar återigen sin briljans som bolagsbyggare! Vi äger faktiskt inte Creades trots att vi gillar bolaget. Det blir lite för många investmentbolag om vi ska äga alla.

Det vi kan konstatera kring premie/rabatt i Creades är att då endast ett av innehaven är noterade kan det vara svårare att fastställa "rätt" värde för de onoterade innehaven.

 

Läs mer om investmentbolag och premie/rabatt

 

Investmentrabatt - vad är det?

Investmentbolag - IB Index

Creades har genomfört en nyemission

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.