29 Apr, 2021

Vad är LEI?

 

 

1. Vad är LEI?

2. Vem behöver LEI?

3. Varför krävs LEI?

4. Krävs LEI för Kapitalförsäkring?

5. Hur skaffar man LEI?

 

Ni som är aktieintresserade har säkert hört akronymen LEI men vi upplever att förhållandevis få känner till vad det egentligen är och vad som är det bakomliggande orsakerna till att fenomenet LEI beslutats om och införts.

Vad är LEI?

LEI är en förkortning av Legal Entity Identifier och är en identifieringskod för företag och andra organisationer. Alla företag som handlar med värdepapper likt aktier är rapporteringsskyldiga och måste registrera och skaffa en LEI-kod. Koden är en del i EU-förordningen MiFID II/MiFIR.

Vem behöver en LEI-kod?

Kortfattat kan man säga att alla företag som handlar med värdepapper behöver en LEI-kod för att kunna identifieras i transaktionsrapporteringen.

Varför krävs LEI?

Kravet på LEI infördes 12 februari 2014 enligt EU-förordningen European Markets Infrastructure Regulation (EMIR). Syftet med förordningen är att behöriga myndigheter ska kunna få större insyn i värdepappersaffärer. I Sverige ska alla inblandade parter i värdepappersaffärer rapportera till Finansinspektionen.

Krävs LEI för Kapitalförsäkring?

För bolag som äger sina aktier i en kapitalförsäkring behövs inte någon LEI-kod då det i det fallet är försäkringsbolaget som äger aktien och inte det enskilda företaget. Därför kan det vara en klok idé att använda sig av just Kapitalförsäkring om man driver ett bolag och investerar i börsnoterade aktier. Det har i alla fall vi gjort och vi använde oss av Net-LEI som leverantör. Det funkade perfekt.

Hur skaffar man en LEI-kod?

Att skaffa koden är förhållandevis enkelt. Det görs via nätet och man kan köpa kod för 1, 3 eller 5 år i stöten. Vill ni skaffa en LEI-kod? Använd gärna vår länk nedan så får ni både en bra deal och vi får en liten kick-back via affiliatesamarbetet vi har med Adtraction.

Vad kostar LEI?

Kostnaden är lite olika men de siffror vi hittat ligger på:

 1 år 1.190 kr

3 år 3.190 kr

5 år 4.990 kr

 

Skaffa LEI via Netlei (affiliate)

 

Läs mer om Affiliate

 

Vet ni vad en Affiliatelänk är?

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.