30 Apr, 2021

Safello notering

 

 

IPO - Safello

 

Safello är ett bolag med verksamhet inom kryptohandel. Namnet härstammar från en sammanslagning av Safe och fellow och målsättningen är att via noggrann regelefterlevnad erbjuda sina kunder en säker plattform för handel med kryptovalutor.

Bolaget har över 190.000 kunder och en transaktionsvoluym på över en miljard sedan starten. Sedan mitten av 2019 är bolaget lönsamt men allt överskott har återinvesterats för att främja tillväxt. Mellan verksamhetsårent 2019 och 2020 ökade nettoomsättningen med cirka 52 %. För tillfället bedrivs verksamheten i Sverige med målsättningen att expandera i norden och Storbritannien.

 

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna:  30 april 2021

Första dag för handel:  12 maj 2021

Teckningskurs: 13,50 kr

Storlek på erbjudandet: 40,5 MSEK

Totalt värde: 235,6 MSEK före erbjudandet

Minsta teckningspost: 400 st aktier (5.400 kr)

Ankare tecknar: 80  %

Börs: First North

Ticker: SFL

Listingpartner: Corpura

 

 

 

Varför notering?

 

 Den största delen av emissionslikviden kommer användas till att bygga marknadsnärvaro. Vilket väl får tolkas som marknadsföring, i Sverige i första hand men äben i Danmark, Norge, Finkland och Storbritannien. Vidare kommer emissionslikviden användas till produktutveckling och buffert.

 

 

Ankarinvesterare

 

White Star Capital, Digital Currency Group (DCG) och Northzone är ankarinvesterare i noteringsemissionen. Teckningsåtagandet för ankarinvesterarna tillsammans med Safellos styrelse och ledning motsvarar cirka 16,2 MSEK eller 40 % av Erbjudandet.

Ytterligare åtagare har tecknat ca 40 % av erbjudandet och här hittar vi ett stort antal av oss kända namn som ofta återkommer i intressanta börsintroduktioner.

 

Lock up

 

De två största tagarna har lock-up på endast 6 månader. Övriga stora åtagare och ledning har lock-up på 12 månader. Det skickar kanske inga fantastiska signaler att vissa har den kortare tiden av lock-up men det känns ändå inte graverande nog för att få oss att avstå men man bör hålla lite koll på det om man planerar att sitta lång i Safello. Totalt har ägarna till 68 % av bolaget någon form av lock-up.

 

Tilldelning

 

Besked om tilldelning beräknas ske omkring den 5 maj 2021. För bäst chans att få tilldelning i händelse av att erbjudandet övertecknas tror vi är att teckna via Aqurat Fondkommission men då måste man skicka in anmälningssedel via snigelposten. Det går även att teckna via Nordnet.

 

Tecknar

 

På en marknad där börsnoteringar är hetare än någonsin och där Bitcoin fått ett ordentligt uppsving är detta en no-brainer. Vi tecknar på IPO-kontot men kommer sannolikt vara ganska kortsiktiga i vårt ägande.

 

Läs mer om IPO och börsnoteringar

 

Börsnotering Safello (Affärsvärlden)

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.