14 May, 2021

SaveLend notering

 

 

 

SaveLend - IPO

 

SaveLend är ett bolag verksamt inom fintech och deras verksamhet är enkelt uttryckt uppdelad i två delar. Den ena delen består av företags- och privatutlåning och den andra delen består av fakturatjänster med tillhörande kringtjänster. Man skulle lite grovt kunna kalla det en blandning av Fortnox Lendify och Tessin. Till det kan man lägga en ganska aggressiv tillväxt och ett SaaS-upplägg på många av inkomstkällorna. Dessutom är affärsmodellen skalbar. Helt rätt i tiden med andra ord.

SaveLend har ett riktigt fint upplägg i och med att dom har fakturakunder som också kan sälja sina fakturor inom samma plattform. Det är också delvis i den marknaden som investerarna kan investera. Ett internt ekosystem helt enkelt. Ekosystemet är möjligt genom det sammangående som skett med Billecta. Billecta är faktureringsdelen i bolaget. Hela 64 % av kapitalet på investeringsplattformen låg i företagslån med säkerhet i fastigheter. Det är större del än vi trodde initialt och det skapar en ganska bra trygghet i investeringarna i plattformen.

Ekonomiskt så gör SaveLend inga vinster idag utan man satsar helt och hållet på att växa. Det är också det som är anledningen till att man går till börsen. Hela 60 % av kapitaltillskottet som erhålls vid noteringen kommer användas till att ”accelerera expansion, nya marknader och/eller förvärv”. Omsättningen för år 2020 uppgick 56,4 MSEK (44,8 MSEK), en ökning med 26 % från föregående år och för kvartal ett 2021 ökade de med 57 % jämfört med samma period 2020.

Tillväxten däremot ser riktigt fin ut om det är det som marknaden älskar idag.

 

 

Fakta om noteringen

 

Sista dag att teckna:  14-28 maj  2021

Första dag för handel:  9 juni 2021

Teckningskurs: 7,50 kr

Storlek på erbjudandet: 47,4 MSEK

Totalt värde: 285 MSEK före erbjudandet

Minsta teckningspost: 700 st aktier (5.250 kr)

Ankare tecknar: 75 %

Börs: Nasdaq First North

Ticker: YIELD

Listingpartner: Hagberg & Aneborn och Corpura

 

 

Kompetent styrelse

 

I styrelsen hittar vi ett riktigt tungt artilleri med grundare och VD Ludwig Pettersson i spetsen. Här hittar vi vidare en hel drös med meriterade personer. Erfarenheter från Enlabs, Catena Media, Mangold, Avanza, Svea Ekonomi, Izettle, Euroclear är bara några av de vi ser i prospektet. Tungt och kompetent som sagt! Samtliga äger antingen aktier eller teckningsoptioner i bolaget. Pilotskolan är ständigt närvarande i detta bolag.

 

Varför notering?

 

Noteringen sker i syfte att kunna accelerera bolagets tillväxt och expansion. Det kommer ske via att man satsar på internationell expansion, ökar antalet fakturatransaktioner och genom att öka kapitalet på investeringsplattformen. För att kunna genomföra de åtgärder som bolaget anser nödvändiga krävs att  rörelsekapitalet stärks. Kapitalet ska användas enligt nedan:

60 % accelerera expansion

15 % utökade marknadsföringsinsatser

15 % förbättring av kapitalstrukturen och återbetalning av konvertibla skuldebrev

10 % investering i operativa verksamheten

 

Ankarinvesterare

 

Inga stora institutionella investerare men likväl en hel del tunga privatinvesterare och vi känner igen en hel del av de namn som återfinns på åtagarlistan. Vi känner även en del av dem. Mest meriterade är finansprofilen Hans Izos men här finns även investerare från Storytels tidiga tid mm. Ankarinvesterarna tar hela 75 % av erbjudandet.

 

 

Lock up

 

Bolagets ledning och större aktieägare har ingått avtal om sk lock-up under en period på 12 månader. Båda största ägarna Giwdul Invest (grundaren Ludwig Petterssons bolag) och P&N Wolf Marketing har ytterligare lock-up på större delen av sina innehav under ytterligare 12 månader.

 

 

Tilldelning

 

Här har vi hittat en riktigt trevlig liten möjlighet att få förtur vid tilldelning. Det kommer nämligen att ges förtur till de investerare som också har investerat i plattformen. Det gör att den som verkligen vill ha tilldelning kan börja med att investera i plattformen och sen ansöka om aktier via Nordnet.  Det går att få chans till förtur på investering upp till 16.000 kr. Då krävs 30.000 kr i investerat kapital på plattformen. För bäst chans att få tilldelning förutom ovanstående så är det sannolikt att ansöka via Hagberg & Aneborn Fondkommision med fysisk blankett. Det går också att teckna via Nordnet och Avanza.

 

 

 

Tecknar

 

Här pratar vi fintech, SaaS och tillväxt. Kan det bli hetare 2021? Lägg därtill en kompetent ledning och ett väldigt litet erbjudande. Det är bara 25 % av erbjudandet som erbjuds för teckning vilket gör chansen för att erbjudandet övertecknas är stor. Vi kommer teckna på alla depåer och hoppas på tilldelning! Vi siktar även på att behålla våra aktier och följa bolaget på deras resa.

 

Teckna SaveLend via Hagberg & Aneborn

Teckna SaveLend via Nordnet

Teckna SaveLend via Avanza

 

 

Läs mer om SaveLend och IPO:er

 

Hemma hos SaveLend Group (film)

SaveLend prospekt

Hur man lyckas med IPO-investeringar

IPO-pappan

GW-effekten

 

IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.