24 May, 2021

Dokumentären om SCA, Handelsbanken och Industrivärden får oss att se rött!

 

 

Uppdrag granskning om Handelsbanken, SCA och Industrivärden

 

Häromveckan sände SVT play en serie avsnitt som handlar om jakt- och privatflygskandalen i SCA, Handelsbanken och Industrivärlden. Det var för några år sedan som Svenska Dagbladet avslöjade det vidlyftiga användandet av privatjet för vad tidningen ansåg vara privata och personliga resor. I dokumentären avslöjas egentligen inte så mycket avgörande nyheter mer än att någon extra resa och en del information kring avlyssning och privatspaningsuppdrag förklaras. Den bild vi får se är helt ofattbar för att komma från svenska börsnoterade företag.

 

Flygresorna

 

Om vi börjar med flygresorna så visar det sig att SCA har ägt ett privatjet som använts av hela företagssfären. Ledande personer i de aktuella företagen har tagit privatplanet till Ryssland och haft ett arbetsmöte och när de ändå var där så föll det sig så att man kunde titta på en fotbollsmatch i det VM som pågick för tillfället. För alla som har förmågan att lägga ihop 1 och 1 så kan man räkna ut med kroppens bakre regioner att detta möte planerades just då för att kunna resa avdragsgillt till fotbolls-VM. Samma sak upprepar sig sedan med någon VM-final i fotboll, fotboll i Brasilien, OS i London mm. Det finns inte en chans att någon kan lura i mig att resorna var bokade för arbete och sen föll det sig som så att det också gick en match samma kväll. Det går kanske att lura skatteverket och de granskare som granskade flygresorna men mig lurar dom inte! För att släta över att familjemedlemmar följer med på resorna har ledningen id e aktuella bolagen antagit regler som säger att medföljande betalar motsvarande vad en reguljär biljett ska kosta om de följer med på planen. Ganska generöst tycker vi.

Först motsätter sig företagsledningen en opartisk granskning och sen när en granskning till slut tillsätts så försöker företagsledningen först påverka deras rapport och sen kommer granskningen fram till att ”gällande regler har följts”. Regler som samma företagsledning satt upp. De har alltså följt sina egna regler, som i sig är helt galna. Ordförande flög under de fyra år som granskningen avsåg bland annat ett 30-tal gånger från sin sommarstuga till arbetet. 30 gånger under 4 år. Det här får oss att fundera över hur många semestrar farbrorn hade egentligen och kan det verkligen ha varit så att ALLA semestrar avbröts? Planet skall nämligen användas när akuta uppdrag kommer upp under semstern Detta är en farbror som kasserar ut ca 10 miljoner kronor i ersättning för sina uppdrag.

 

Jakt

 

En stor del av granskningen handlade också om sk representationsjakt. Det innebär att bolagen bjuder upp andra näringslivstoppar till sin snordyra anläggning i fjällen, givetvis flygs de dit i privatjet och helikopter, för att jaga tillsammans. Det sägs att det även ska förekomma seminarier och föreläsningar men det är samma här. Kanske kan de lura i Skatteverket att det sker seminarier men alla förstår ju hur det har gått till. Dessutom har många miljoner av aktieägarnas pengar lagts på att köpa och bygga om jaktstugor. Allt för att topparna ska kunna roa sig med sin jakt.

I övrigt får uttalanden och ageranden som vi ser i dokumentären oss att tänka på den gamla 90-tals filmen Jägarna. Gubbarna blir helt galna när jakt kommer på tal och det svärs och gapas i de inspelade telefonsamtal som förekommer i dokumentären. Och personer som agerar på det sättet framstår ju som allt annat än oskyldiga, förutom att vi upplever dem som fruktansvärt oprofessionella.

 

Familjeinblandning

 

Det visar sig också att ordförande i SCA och Industrivärdens son har anlitats av företagen för diverse konsultuppdrag. Redan här känns det gravt oseriöst men det kommer mera. Tydligen har denna son även haft något smått suspekt upplägg med pengaöverföringar och när reportern frågar om det så börjas det även då att sväras och hotas. Hade vi inte hört det med egna öron som hade vi inte trott att det var sant.

 

Gubbig herrklubb

 

De slutsatser vi drar är att tjänstemännen som styrt bolagen har agerat som om de var del i en herrklubb och de har använt aktieägarnas medel till sin egen lekstuga med jakt, fotbollsresor och nöjen. Sen där de blir ifrågasatta försvarar de sig med att bolaget har utvecklats si och så mycket seden de anställdes. Ja det är kanske sant men hur skulle bolaget sett ut om personerna i fråga skött sina uppdrag istället för att leka runt och slösa massa pengar? Knappast sämre är vår gissning! Det är dessutom djupt provocerande att höra hur de aktuella tjänstemännen hånar och talar nedsättande om de institutionella ägarna i bolaget. De ses nästan som något nödvändigt ont som ska motarbetas och helst får vi uppfattningen att de helst skulle slippa dem helt.

 

Pensionsstiftelser är grunden

 

Aneldningen till att det har kunnat gå så här snett är att Handelsbankens pensionsstiftelser och personalstiftelser har så stort ägande i dels banken och genom banken även de andra bolagen. Detta har gett tjänstemännen som styrt bolagen makt över ett stort antal aktier. Aktier som normalt en storägare skulle ägt. Sedan den här händelsen inträffade och flera av de aktuella tjänstemännen avgick har det kommit in en storägare i såväl banken som i Industrivärden och vi hoppas att den här typen av vanskött tjänstemannastyre försvinner från alla noterade bolag! Trots att de värsta rötäggen som sagt är borta får dokumentären oss att vilja sälja våra aktier i de aktuella bolagen.

 

Läs mer och titta på dokumentärerna

 

SVT Uppdrag granskning Banken och brödraskapet

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.