Rapportkommentar
28 May, 2021
Maha Energy rapportkommentar Q1 2021

Maha Energy rapportkommentar Q1 2021: "Ett år med produktionsökningar och högre oljepriser"

Uppdaterad:
23 Jan, 2023

Rapportkommentar Q1 2021 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)

- Produktionsökning i Q1
- Successivt högre produktion under året
- Starkare än tidigare

Rapportkommentar
Produktionsökning i Q1
. Efter flera kvartal med produktionsproblem, framförallt tekniska men även till följd av pandemin, kunde Maha Energy såsom förväntat rapportera en produktionsökning i Q1. Den dagliga produktionen under Q1 uppgick till 3,742 fat oljeekvivalenter (3,288), vilket innebar en 35% högre produktion än i Q4, men något under vår förväntan. Till följd av oljeprisernas uppgång ökade de genomsnittligt realiserade olje- och gaspriserna med över 20% i förhållande till motsvarande kvartal förra året och med hela 45% i förhållande till priserna för helåret och uppgick till 48 USD per oljeekvivalent. Med högre produktion och genomsnittliga oljepriser steg intäkterna till 15,8 MUSD (11,2). Vi var positivt överraskade av kostnadsnivån, som betydligt understeg vår prognos. Detta till följd av relativt låga kostnader för oförutsedda tekniska problem, en brasiliansk valuta som deprecierat mot USD med 25% under den senaste 12-månaders perioden samt övriga rapporterade intäkter om 0,5 MUSD.  Maha Energy redovisade därför en betydande förbättring i rörelseresultat före avskrivningar om 10,2 MUSD (6,4) och en vinst per aktie under kvartalet som översteg hela föregående års. Med ett positivt kassaflöde från rörelsen om nästan 10 MUSD efter förändringar i rörelsekapital och bättre omvärldsförutsättningar i form av högre oljepriser klarade bolaget att finansiera investeringar på ungefär samma nivå. Vid utgången av kvartalet uppgick de likvida medlen till ca 6 MUSD. Till det kommer så likvid vid utnyttjande av teckningsoptioner om 10 MUSD efter kvartalets utgång under maj månad. Under kvartalet genomfördes en omfinansiering av Maha Energys utestående obligationslån om 30 MUSD och farhågorna för eventuella finansieringsproblem är därmed borta.  

Successivt högre produktion under året. Även om produktionsökningen i Q1 var något under våra förväntningar fortsätter vi att bedöma ledningens förväntningar i år om en daglig produktion mellan 4000 – 5000 BOEPD per dag som realistisk. Under kvartalet färdigställdes TIE-3 och fältet kommer därmed att få en betydligt ökad produktionskapacitet, vilket också på sikt möjliggör minskad påverkan av eventuella oplanerade produktionsstopp. Under Q4 räknar vi även med att TIE-4 börjar producera, vilket skulle innebära en produktion enbart på drygt 4500 fat. Till det kommer så även Illinoisbassängen – från en låg bas men ändå – att öka sin produktion efter avslutade investeringar i tre nya källor. Orosmomentet utgörs av det mindre Tartaruga fältet, som haft vissa problem under Q1 men som vi räknar med under andra halvåret ska ge 500 fat. Förutom ett fortsatt stigande oljepris kommer Maha Energys intäkter påverkas positivt av lägre rabatter vid leverans till Petrobas från TIE-fältet. Denna har minskat med 3 USD/barrel till 5,9 USD, vilket vi beräknar kommer bidra med 1 MUSD till rörelseresultatet.

Starkare än tidigare. Trots motgångarna under förra året är Maha Energy idag ett betydligt starkare bolag än för ett år sedan efter stora investeringar och nu med produktionstillgångar i tre regioner i världen: Brasilien, USA och Oman. Efter genomförda åtgärder kommer Brasilien och TIE-fältet fungera som en kassaflödesgenerator för den övriga verksamheten. Under första kvartalet 2022 ska borrningen på Mafraq fältet i Oman påbörjas, vilket borde leda till ett ökat intresse för aktien. Aktiekursen har pressats av vårens utnyttjande av utestående teckningsoptioner och reflekterar inte enligt vår bedömning den stabilisering av oljepriset som skett och den fortsatta ökning av produktionen som kan förväntas under året. Enligt våra beräkningar värderas Maha Energy långt under historiska NAV beräkningar och på ett av oss bedömt EV/EBITDA om 3x baserat på årets prognostiserade resultat. 

Kort om Maha Energy
Ordförande: Harald Pousette
VD: Jonas Lindvall
CFO: Andres Modarelli
Lista: Small Cap Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenue AB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen. 

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. 

Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vad som framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.