Analys
30 May, 2021

Veckobrev v22

Efter flera veckors volatil handel kännetecknades denna vecka av en lugnare dylik och en revansch för tekniksektorn. OMXS30 steg 0,7% medan OMXSPI klättrade det dubbla. Ränteoron var som bortblåst trots höga inflationssiffror i USA i fredags. När nu volatiliteten lagt sig i marknaden verkar transaktionsmarknaden nå nya höjder. I veckan skedde stora utförsäljningar av poster i Nordea och Nordnet samt en mängd riktade nyemissioner såsom Sinch, Aros Bostadsutveckling, Better Collective, Smart Eye, Lidds, Swedish Stirling och Zutec (jag har säkert glömt någon). Att rabatten vid utförsäljningen av Nordnetaktier bara blev 4% på en redan enligt min mening hög värdering visar på marknadens intresse för sektorn. Att aktiemarknadens två större nykomlingar Arla Plast och Linc i veckan fick ett gott mottagande var nog väntat och välbehövligt efter ett antal mindre lyckade introduktioner. 
 
Nya massaprishöjningar. Jag skrev i förra veckan om att skogsaktier inte i någon större utsträckning deltagit i det cykliska racet. Men den positiva trenden består för massapriset – som utgör basråvaran i de flesta pappersprodukter – och som är en bra vägvisare för sektorn. I veckan kom nya höjningar på NBSK (den ledande papperskvalitén) och ett ökat intresse för sektorn borde vara att vänta. Efter att Södra, som är en av världens största producenter, höjde priset 1 april till 1220 USD/ton kom nästa höjning nu i veckan. Nu till 1380 USD från och med 1 juni, som i så fall blir ännu en ny rekordnivå. Med ett listpris på strax under 900 USD vid årsskiftet fortsätter således uppgången att vara remarkabel. Trots kronans förstärkning mot dollarn utgör det också en ny rekordnivå uttryckt i SEK. Samtidigt fortsätter vedpriserna att inte stiga i någon nämnvärd grad till följd av minskad efterfrågan i spåren av nedläggningar av pappersbruk i Sverige och sågverk som går på högvarv och med ett stort utbud av restprodukter som följd. För Rottneros (tyvärr ej längre på vår bevakatlista) som är det bolag i Sverige som är den största vinnaren på massaprisuppgången med en produktion på drygt 400 000 ton blir det en ordentlig revansch efter förra årets förlust. Med ett pris på NBSK förra året på i snitt 840 USD men i och för sig en högre USD (9,2 SEK) blev rörelseförlusten ”enbart” 40 MSEK. Men skulle man i år prognostisera ett konservativt genomsnittligt listpris på 1100 USD i år skulle det med Rottneros egen känslighetsanalys innebära ett ca 650 MSEK högre resultat (!!!) än under förra året (50 USD/ton ger 125 MSEK i ökat resultat enligt Rottneros egen känslighetsanalys). Visserligen kommer en starkare svensk krona än förra året äta upp en del av denna resultatökning (kanske 150 MSEK) och högre ved- och elpriser en del men det blir en del kvar…. Med ett börsvärde på 1,4 MdSEK (nettoskuld 80 MSEK och ett lågt investeringsbehov) ser nyckeltalen fantastiska ut: EV/EBIT ca 3-4x med ovanstående antaganden!!! Och det är vinster nu och här, inte några vaga antaganden långt fram i tiden. Marknaden är med rätta inte speciellt intresserad av att sätta någon hög värdering på denna typ av cykliska vinster, men en uppgång på 2% på 12 månader (trots veckans uppgång) är verkligen inte så mycket att skriva hem om. Inte heller om man jämför med hur Rottneros värderats i tidigare cykler. Dessutom verkar Rottneros satsning inom livsmedelsförpackningar nu börja ge frukt och beslut om produktion på kontinenten verkar kunna komma rätt snart.  Ordet skördetid är i börssammanhang ett ofta missbrukat ord, men jag har svårt att finna ett mer passande ord för hur marknadsförhållandena ser ut för Rottneros de närmaste kvartalen. 
 
Ägandet i den noterade fastighetssektorn alltmer komplicerat. I veckan kom det ännu ett exempel på när ett noterat fastighetsbolag köper in sig i ett annat. John Mattsson (hyresbostäder huvudsakligen på Lidingö) köpte i veckan 32% av aktierna i HEFAB och dessutom 24% av aktierna i EFIB (HEFABS tidigare störste ägare men som fortfarande kommer att äga 4%) och blir därmed dominerande aktieägare i detta fastighetsbolag med bostadsfastigheter i Stockholmsområdet. Om detta är ett sätt för att mota ett bud från SBB (bevakat av TradeVenue) som äger 21% sedan några månader tillbaka eller om det är första steg för att själva ta över är naturligtvis omöjligt för en utomstående att veta. Men en styrelse och företagsledning som tycker det är bättre att satsa aktieägarnas pengar i en konkurrent än att investera i den egna rörelsen tar på sig ett stort ansvar enligt min mening. Speciellt som man gör det i ett läge där Hebas substansvärde av aktiemarknaden värderas 40% högre än aktuellt substansvärde. Men det säger kanske en del om hur ”het” hyreshusmarknaden i Stockholmsområdet är.  
 
Ännu en uppdelning på gång. På fredag är det första dag för handel i Volatis avknoppning Bokus och redan i morgon får vi en indikation om hur marknaden värderar aktien när rätterna avskiljs. Att knoppa av delar av verksamheten har i allmänhet visat sig vara en mycket bra åtgärd – inte bara för den avknoppade delen utan även för aktieägarna. Detta trots de betydligt ökade kostnader som kommer av att ”stå på egna ben” som noterat bolag men också riskera att drunkna i den ständigt växande sektorn dåligt analyserade småbolag. Tidigare i år meddelade Doro att den sedan länge väntade avknoppningen av Care verksamheten kommer att ske under andra halvåret och i veckan meddelade Resurs Holding att man kommer att dela ut försäkringsverksamheten i Solid och koncentrera sig på bankverksamheten. Med tanke på att Solid Försäkrings intäkter knappt utgör 10% av koncernens dylika var kursuppgången på ca 5% ett tecken på hur marknaden välkomnar åtgärden. För Stockholmsbörsen blir det också ett välkommet tillskott till branschen sakförsäkring som för närvarande inte har någon representant. Förhoppningsvis är det fler bolag som i dagens marknad känner sig manade att lyfta fram slumrande tillgångsvärden.   
 
Bara det inte blir ett fastighetsbolag till. Det ganska anonyma kläd- och inredningsföretaget Lexington med ett börsvärde på ca 200 MSEK meddelade i veckan att man utvärderar olika strategiska alternativ ”inklusive någon typ av strategisk transaktion”. Ett antal noterade företag med problemtyngda rörelser och ratade av börsen har som bekant förvandlats till fastighetsbolag, när nya investerare kommit in och radikalt ändrat verksamhetsinriktning. Odd Molly är kanske det mest kända exemplet och som också haft en fantastisk kursresa. Hur pass underbyggd den är, är dock en annan fråga. Hur som helst verkar Lexington under det senaste året – trots pandemin eller kanske tack vare – fått ordentligt med vind i seglen där onlineförsäljningen både inom kläder och inredning blir allt viktigare och butiksnätet skalas ner. Under Q1 ökade onlineförsäljningen till 41% (27) och i den egna webbutiken fördubblades försäljningen i förhållande till motsvarande period förra året. Trots fortsatt stora förluster i butiksnätet lyckades man också nå ett positivt rörelseresultat om 1 MSEK i jämförelse med en förlust på 11 MSEK förra året. Om denna ”strategiska transaktion” innebär att man breddar produktportföljen och satsar än mer på onlinehandeln tycker jag det låter spännande. Men behöver vi ett fastighetsbolag till??
 
På måndag är det dags för Hemnet att presentera sin Q1-rapport som måste bli helt fantastisk – med tanke på att aktien stigit 90% från börsintroduktionen för en månad sedan på en redan uppskruvad värdering (enligt min mening). På onsdag är det sedan dags för Clas Ohlson och Sectra, där det senare bolaget i sina rapporter i likhet med Elekta har en förmåga att överraska. Det är också månadsskifte i veckan och vi går in i juni. En månad då ”smart money” enligt årstidspraktikan ska sitta på läktaren efter att ha sålt i maj. Rapporter om rekordhög likviditet i amerikanska aktiefonder tyder på att det skulle kunna vara fallet och indikera att detta rally inte är över. ”It´s not over till it´s over”. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!  
 
Claes Vikbladh
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.