Analys
28 Jun, 2021

Veckobrev v26

Tack vare en stark återhämtning på torsdagen var OMXS30 enbart marginellt ned medan det bredare OMXSSPI förlorade 0,4%. Bland nyheter som påverkade börsutvecklingen ingick inte den ökade politiska osäkerheten. Däremot drog nog tyska IFO-index för den tillverkande industrin upp förväntningarna på många verkstadsbolag. Annars fortsätter bankerna att utvecklas väl inför förväntade utdelningsbeslut. Det var också veckan där det beslutades att Sinch skulle ersätta omsättningsmässigt uppskattningsvis åtta gånger större Securitas i OMXS30. Ett tecken i tiden!!
 
Varningstecken på noteringsfronten. Jag skrev i förra veckan om den stora noteringsvågen och där  midsommar verkar vara något av en ”deadline” för att få ut många bolag. Om det berodde på tillfälligheter, en avkortad midsommarvecka eller att det helt enkelt börjar ta emot att sätta alla nya bolag på börsen är naturligtvis omöjligt att säga. Men marknadens facit för veckan  är inte speciellt skojigt, där den största nyintroduktionen vindkraftbolaget OX2 slutade veckan ned nästan 10% trots massiva stödköp från emissionsinstituten. Med 25 000 aktieägare, en bransch som hittills dragit investerare och i allmänhet positiva kommentarer inför noteringen tycker jag det är ett varningstecken.   SPAC-hysterin har som bekant försvunnit i USA och de svenska SPAC-bolagen (Creades SPAC och Tbd30) stannade marginellt under eller på emissionskurs. Det som också spär på oron är att fem av sex nya noteringar i veckan slutade under teckningskurs. Enbart LL Lucky Games lyckades med bedriften att gå mot trenden medan Intellego Technologies stack ut åt andra hållet med en nedgång på hela 40%. Både investerare och corpavdelningar behöver nog semester och tid för eftertanke efter vårens aktiviteter och veckans facit.
 
Omvänd vinstvarning från Duroc. Det var relativt tunnsått bland omvända vinstvarningar i veckan. Det anonyma industrikonglomeratet Duroc (trots en omsättning kring 3 MdSEK) var däremot ett undantag även om jag kanske inte tyckte att vinstförbättringen man ”varnar för” var så mycket att skriva hem om. Visst bolaget har under de två första månaderna av innevarande kvartal haft samma rörelseresultat som under hela motsvarande kvartal (före omstruktureringskostnader) förra året och trenden verkar bestå under juni. Men med tanke på ett pågående åtgärdsprogram och den betydligt bättre efterfrågan i detta kvartal jämfört med motsvarande kvartal förra året (då krisen var som värst bland annat för bilindustrin som är en viktig kund för delar av Durocs verksamhet) är det kanske inte så imponerande. Däremot förefaller optimismen om framtiden och det nya räkenskapsåret (fr o m juli 2021) vara påtaglig och bolaget skriver att de långsiktiga affärsplanerna indikerar att Durocs intjäning ”kommer att förstärkas väsentligt under kommande år”.  Inom bland annat det största dotterbolaget International Fibres Group (ca 35% av omsättningen) pågår ett intensivt arbete att komma in på mer nischade produkter för sina polypropylenbaserade fibrer, vilket nu börjar ge frukt. Med enbart 10% av aktierna som ”free float” (Peter Gyllenhammar 80% och Traction 8%) och ett börsvärde på enbart 1,3 MdSEK är intresset för aktien och värderingen låg (med en grovt tillyxad kalkyl hamnar jag på en EV/EBIT om 8-9x för nästa räkenskapsår), speciellt i förhållande till andra jämförbara förvärvare. Ser man sedan på kvaliteten i balansräkningen med en soliditet på 50%, en obetydlig goodwillpost och en nettoskuld på under 100 MSEK (exklusive leasingskulder) finns det nog inget jämförbart noterat bolag som kan konkurrera.  
 
På tal om omvända vinstvarningar. Det har varit mycket tal om omvända vinstvarningar under våren. Första gången jag och några andra kom i kontakt med uttrycket var när MTG våren 1999 kablade ut denna typ av information. Men marknaden var så ovan vid uttrycket vid den tidpunkten och hade så bråttom vid genomläsning av kommunikén att man tolkade det för en vinstvarning och handlade initialt ned aktien med 10%. Sedan var det någon som fick för sig att läsa hela texten och aktien gick upp…Om användandet av uttrycket var ett medvetet practical joke från Jan Stenbeck eller bara en import av amerikansk finansprosa vet jag inte.  Oavsett vilket måste han haft ganska skojigt åt det.
 
En första indikation. Ett av de första tecknen på vad som kommer att hända på kontorsmarknaden kom i veckan när Nordea meddelade att de kommer att tillåta två dagars arbete hemifrån för anställda i Stockholm efter att restriktionerna släpps. Samtidigt meddelas att lokaler där tidigare sammanlagt 1450 anställda disponerat ska sägas upp och dessa personer ska flytta in i befintliga lokaler där för närvarande 2250 anställda finns. Även om banken vill tona ned betydelsen av pandemin och dess påverkan på möjligheterna för distansarbete för själva beslutet, är det ändå en intressant indikation när en av de stora arbetsgivarna i Stockholms innerstad nu anser sig kunna minska behovet av kontorsutrymme med upp till 40% (förutsatt att yteffektiviteten är densamma i uppsagda och återstående lokaler). För övrigt en siffra som överensstämmer med antalet färre dagar relativt tidigare som man förväntas vara på kontoret. När dessutom personalen enligt Dagens Industri protesterar mot beslutet och vill ha ännu större möjlighet att jobba hemifrån bland annat med motiveringen att andra arbetsgivare kommer att medge detta förstår man vilka problem kontorsfastighetsägare inte bara i Stockholms innerstad kommer att ställas inför. Att detta sedan också får konsekvenser på efterfrågan på servicetjänster i form av till exempel restauranger, frisörer och tandläkare i innerstaden och möjligheter att betala hyra är en angränsande fråga. 
 
 
Veckobrevet tar en sedvanlig paus i utgivningen och återkommer i augusti med förhoppningsvis nya fräscha idéer och synpunkter på aktiemarknaden. Vi fortsätter dock naturligtvis att presentera analyser i samband med Q2-rapporterna på de av oss bevakade bolagen. Trevlig sommar!!!
 
Claes Vikbladh
 
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.