2 Jul, 2021

Bli en Miljönär – av Joel Bladh

 

 

Boktips - Bli en Miljönär

 

Vi har läst boken Bli en miljönär av Joel Badh och ska här försöka ge våra tankar om boken. Vi kan börja med att bedöma titeln och den får verkligen 10 av 10 pappor på flera sätt. Dels är det lite av en ordlek och dels ger det en mycket bra bild av vad boken verkligen handlar om. Precis som en titel ska göra med andra ord.

Boken börjar med en, vad vi tror, ganska nyttig genomgång av begrepp i ämnena hållbarhet, investering och sparande. Mycket bra, speciellt för de lite ovana investerarna och spararna. Efter det är boken indelad i tre olika delar. Ett om att spara, ett om att tjäna och ett tredje att investera.

Löpande i boken dyker det upp gröna rutor. Dels gröna rutor där tipsen sammanfattas, dels gröna rutor där man får hjälp att se vilka alternativ som ger olika utfall och dels gröna rutor med funderingar från författaren. Pedagogiskt och bra.

 

  1. Spara

Den här delen av boken var nog den som överraskade oss mest då vi hade trott att hela boken skulle handla om att investera klimatsmart och miljövänligt. Nu fick vi istället nöjet att läsa om en hel del handfasta spartips som dels sparar miljön men som också fyller på våra plånböcker. Mycket angenämt! Joel ger som sagt handfasta tips och han levererar dem på ett trevligt sätt. Helt utan den självgodhet eller den skuldbeläggning som vi ibland stött på när vi läst artiklar i ämnet tidigare. Tipsen kommer även med räkneexempel och det är enkelt för den som vill att välja ut de tips som passar för den egna familjen. Vi kan erkänna  att en del av tipsen passar inte oss men alla människor är inte lika och vi tror att alla kan hitta några tips som passar dem.

Joel visar antingen prov på en mycket god allmänbildning eller på att ha gjort en gedigen research för i kapitlet får läsaren tips om allt från hur man isolerar huset till hur man äter både billigt och klimatsmart.

  1. Tjäna

Den här delen av boken handlar som det låter om att tjäna pengar genom att vara miljösmart. Här får vi lite förklaring till begreppet delningsekonomi i lite olika former. Även här delas det såklart ut en del handfasta tips med många tjänster man kan använda och vi erkänner att de flesta av dem kände inte vi till sedan tidigare. Vi är kanske inte riktigt bekväma vid att dela eller hyra ut våra saker till den grad som boken skriver om men vi kanske kommer lite närmre efter att ha sett tipsen i alla fall.

  1. Investera

Sista delen av boken levererar det vi trodde hela boken skulle handla om: investeringar i miljösmarta bolag. Vi får svar på frågorna om det är lönsamt att investera hållbart, vad är nyttan med hållbara investeringar, vilka metoder ska man välja och vilka hållbara fonder man ska välja. Joel  ger även tips på hur man kan bygga sin egen hållbara fond och det här sista tipset är något som vi verkligen uppskattar. Vi äger hellre aktier direkt än att köpa en färdig fond.

 

Sammanfattning

 

Boken fyller verkligen ett tomrum inom genren investeringsböcker och vi är glada att vi äntligen fick tummen ur att läsa den. Det är en bok som främst passar den lite nya investeraren eller den lite nya miljökapitalisten. Ordet miljökapitalist är lånat från boken och det ger oss goda associationer. Alla ord som börjar med miljö- brukar annars vara starkt vänstervridna. Vi ger boken betyget: MÅSTELÄSNING och hoppas verkligen att fler än vi väljer att läsa den!

Boken är inte jättebillig men det känns lång väg att kvaliteten i både tryck och papper motsvarar innehållet. Vill man leva lite som man lär kan man låna den på sitt lokala bibliotek och här vill vi även rekommendera att fråga om biblioteket kan ta in boken om den inte finns. Det brukar de göra och för oss som gillar att det går bra för duktiga författare kan vi i så fall glädjas åt att författaren får en liten peng för varje utlåning. På det sättet gynnas både miljön och ekonomin hos såväl läsaren som författaren. Klassiskt win-win!

Köp boken via Bokus: Bli en Miljönär

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.