16 Aug, 2021

Höga värderingar. Castellum, Atrium Ljungberg och Hufvudstaden.

Jag äger 3 fastighets aktier i portföljen och brukar värdera dessa utifrån Förvaltningsresultat (EPRA EPS) / Aktiekursen = Förvaltningsyield eller EPRA Yield. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärden är dyr eller billig, utan ger oss info om intjäningsförmågan. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Exempelvis gav Castellum en utdelning på 56% av förvaltningsresultatet för 2020.

Jag har gjort lite historiska beräkningar och antagande om vilken värdering aktierna har vid ett visst värde i nästa kvartal. Antagandet är markerat med blått och den dagen som kvartalsrapporten presenteras brukar jag redigera arket med aktiekursen för dagen, så att det blir ett fast värde. Det har jag gjort på senaste året. Så den dagen som rapporten släpps blir ju mest relevant för värderingen. Klicka på länken för att se arket i sin helhet. Aktiekursen uppdateras automatiskt.

Om mina antaganden stämmer överens med resultatet för Q3 så ser värderingen väldigt dyrt ut för alla mina fastighetsaktier. Hufvudstaden har inte rapporterat för Q2 än.  Det här är inga nivåer som jag köper på. 

Snitt senaste rapporterade 4 kvartal för;
Castellum ligger på 5,71%. Idag ca 4,85%.
Atrium Ljungberg ligger på 4,92%. Idag ca 4,10%
Hufvudstaden ligger på 4,08%. Idag ca 3,04%

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.